Cartagena vs. Santa Marta – két karibi város összehasonlítása

Kolumbiába és azon belül is északra, a Karib-tengerre utazóknak folyamatosan visszatérő kérdés, hogy a két nagy, karib-tengeri város – Cartagena és Santa Marta – közül melyik a jobb, szebb, stb… E kérdésre egyértelmű választ én sem fogok tudni adni, de megpróbálom a két várost különböző szempontok alapján összehasonlítani.

Kezdjük egy kis földrajzzal!

Cartagena és Santa Marta

A két város a kolumbiai karibi partvonal középső 1/3 rész két csúcsán, egymástól kb. 240 km-re helyezkednek el, közrefogva a szomszédainál a népességre nagyobb, viszont turisztikailag kevésbé népszerű Barranquilla városát. Barranquilla, ipari mivolta miatt nem rendelkezik igazi, élvezhető homokos tengerparttal. Turisztikai szempontból, a minden év februárjában megrendezett Carnaval de Barranquilla-n kívül nem sokat nyújt.

Mindkét város, Cartagena és Santa Marta is közlekedésileg – dél-amerikai viszonylatban – könnyen elérhető. Cartagena reptere belföldi és nemzetközi (CTG), míg Santa Marta repterére csak belföldi járatok érkeznek. (SMR).

Városkép: Cartagena – Santa Marta : 1 – 0

Magát a várost és annak hangulatát nézve Cartagena egy igazi karibi gyöngyszem, történelmi óvárosával, koloniális katedrálisával és a Castillo de San Felipe de Barajas erőddel. Ezzel szemben Santa Marta már nem büszkélkedhet ilyen helyekkel. Persze ott is van koloniális katedrális és óváros, de látványban és hangulatában közelében sincs Cartagenának.

Strand: Cartagena – Santa Marta : 1 – 1

Strandok szempontjából a két hely elég hasonló. Mindkét városban az ember megtalálhatja a számára ideális strandolási lehetőséget, legyen az luxus vagy egy egyszerű kis halászfalu.

Santa Martában például három jól elkülöníthető strand található:

  • az óvárosban, főleg a kolumbiai alsóbb osztálybeliek által látogatott, nem túl szép, de könnyen elérhető városi strand,
  • El Rodadero, Santa Marta új, felkapott, Miamit “utánozó”, fehér luxusszállodákkal szegélyezett, főleg a kolumbia felsőbb osztályabeliek által látogatott strandja, egyetemisták által kedvelt szünidei célpont,
  • Taganga, egy hangulatos, bohém kis halászfalu a várostól északra egy kis öbölben, hippik és hátizsákosok által előszeretettel látogatott hely

Természeti szépségek: Cartagena – Santa Marta : 0 – 1

Ha az ember igazán szép tengerpartot akar látni, akkor viszont el kell hagynia a várost. Ebben Santa Marta – a tőle északra fekvő Tayrona Nemzeti Parkkal – egyszerűen verhetetlen, csodálatosan türkizkék tengerével, fehér homokjával, parti szikláival, a dzsungellel és a háttérben magasodó hófedte Sierra Nevada hegységgel.

Erről szól egy korábbi, “Az elveszett város túra” című cikk-sorozatom első része. Az elveszett város az Kolumbiának, mint a Machu Picchu Perunak. A cikk pedig ennek a romvárosnak a 6 napos túráját írja le.

De természetesen Cartagena környékén is akad látnivaló. Innen két dolgot emelnék ki:
– Islas del Rosario,
– Playa Blanca – Barú
(A cikk írásának pillanatában még egyik helyet sem volt szerencsém felkeresni)

Turizmus és következményei: Cartagena – Santa Marta : 1 – 1

Talán ez a legszubjektívebb pont az egész összehasonlításban. Ha össze kellene hasonlítanom a két várost pár mondatban, akkor azt mondanám, hogy Cartagena egy felkapott luxusüdülőhely, amit inkább pénzes és kényelmes turisták keresnek fel. A környéken minden könnyen elérhető, rengeteg felsőkategóriás étterem és szálloda található, általában mindenki beszél angolul, jó az éjszakai élet, stb… viszont vannak ennek olyan árnyoldalai is, hogy itt minden drágább, a város a turisták kiszolgálására rendezkedett be. Ha meglátnak egy külföldit, akkor a segítőkészség mozgató rugója főleg az elvárt fizetség.

Ezzel szemben Santa Marta egy egyszerűbb és hétköznapibb város. Itt is van turizmus, de inkább jellemző a hátizsákos, túrázós, természetjárós turista. Az árak is szolidabbak. Itt még biztosan lehet olyan őszinte helyeikkel találkozni, akik nem csak a dollár jelet látja a homlokodon.

Végeredmény: Cartagena – Santa Marta : 3 – 3

Ajánlott időterv:
Santa Marta
– séta a városban 1/2 nap,
– El Rodadero strandolás min. 1/2 nap,
– Taganga min. 1/2 – 1 nap (hajós kirándulási lehetőségek környékbeli érintetlen öblökbe),
– Tayrona min. 1 teljes nap (ha az idő engedi érdemes egy éjszakát ott tölteni sátorban, függőágyban vagy luxus kabinban)
Összesen: minimum 3-4 nap szükséges

Cartagena
– séta a városban min. 1 nap,
– Islas del Rosario min. 1 nap (ha idő és pénz engedi érdemes szintén egy éjszakát ott tölteni),
– strandolás valamelyik városi strandon min. 1 nap
– kirándulás a kb. 60 km-re fekvő Volcán del Totumo sárvulkánhoz
Összesen: 3-4 nap akár elég is lehet

Remélem segítettem ezzel az összehasonlítással azoknak, akik ide terveznek utazást. Ha pedig már voltál ott, írd meg, hogy neked melyik és miért tetszett.

A sorozat további cikkei:

  1. Colombia, nem Columbia!!!
  2. Videóinterjúm Kolumbiáról
  3. Cartagena vs. Santa Marta – két karibi város összehasonlítása
  4. Iszapfürdő az El Totumo sárvulkánban
  5. Utazás Kolumbiába és Kolumbián belül
  6. The worth of a Life (angol) – írta Bipin Doshi
  7. Kolumbiában felcserélték az ünnepeket

Hozzászólások:

  • Johnd12 szólt hozzá:

    Hello to every one, its truly a fastidious for me to visit this site, it contains helpful Information.

  • Johnf777 szólt hozzá:

    Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.