Utazás Kolumbiába és Kolumbián belül

Gyakorlati tippek és tanácsok, linkek és felsorolások kolumbiai utazás tervezéshez.

Repülés Kolumbián belül

Ezeken az oldalakon érdemes spanyol nyelven, ahol lehet Kolumbiát kiválasztva jegyet keresni és vásárolni, mert láttam már olyat, hogy az angol nyelvű oldalon ugyan az a jegy 3x (!) annyiba került. Szerintem ez már akkora különbség, hogy megéri a spanyollal bíbelődni még annak is aki nem beszéli a nyelvet. Nem olyan nehéz ez a nyelv és a Google Translate mindig segít, ha baj van. ;)

Az viajala.com.co pedig egy remek gyűjtő oldal, ahol az országon belüli járatokat lehet egy kattintásra összehasonlítani.

A bogotai El Dorado nemzetközi reptér részletes járatlistája a Wikipédián.

Busz

Kolumbiában buszra szállni lehet egy luxusutazás, de lehet, hogy a saját halálos ítéletünket írjuk alá vele :)

A komolyabb, jó minőségű autóbuszparkkal rendelkező társaságokkal utazni tényleg nagy élmény. Mintha az ember repülőre ülne. Dél-Amerika más részén például stewardess is van, aki ételt és italt, bizonyos járatokon pezsgőt (!) szolgál fel – ilyet Kolumbiában mondjuk én még nem tapasztaltam. Ám a kényelmi szint tényleg nagyon magas. Az ülések kényelmesek, nagyok, rendesen hátradönthetők, az ember lábának is van bőven hely. Előttünk székbe ültetett szórakoztató center távirányítóval, az ülésben konektor, ha esetleg telefont vagy más eszközt szeretnénk tölteni, ja és persze Wi-Fi.

Bolivariano busz belseje

Bolivariano busz belseje

Az egyedüli dolog, amit én nagyon nem szerettem ezeken a busz utakon az a hőmérséklet. Volt, hogy a sofőr annyira hideget csinált a buszon, hogy láttam a saját leheletemet. A kolumbiaiak erre fel vannak készülve, nagy párnával, paplannal, hálózsákkal ülnek buszra. Ha az ember ezt nem tudja előre, fagyos estére számíthat.

https://www.horariodebuses.com.co/

És hogy miért lehet veszélyes is akár egy buszút?

Egyrészt a kolumbiai utak. Autópályák nincsenek. Az utak egysávosak. A hegyek miatt sok a szerpentín, nagyok a kanyarok. A magasan fekvő területeken sok az eső, az utak vizesek, csúszósak. Nem ritka a földomlás, amikor a buszt egyszerűen lesöpri a mélybe egy kőlavina.

busz baleset kolumbiában

Ehhez jön még a buszok állapota. Nem minden busztársaság tud komoly autóparkot kiépíteni. Főleg kisebb távolságokon, két falu között használnak ősrégi, kiszuperált buszokat. Mondanom se kell, ezeknek a buszoknak az élettartama már rég lejárt. Kb. úgy vannak összetákolva, hogy érjenek még be ma éjjel, aztán holnap majd meglátjuk. Gyakran lehet olyan híreket hallani, hogy buszok műszaki hiba miatt, fék nélkül rohantak szakadékba. Vicces dolog, hogy sok busztársaság büszkén kiírja irodája elé, hogy hány napja nem volt már halálos áldozatot követelő balesete. :)

És ha ez még mindig nem lenne elég, ehhez jön még a kolumbiaiak vezetési stílusa. Hajtűkanyar, szakadó eső, szerpentinek… semmi nem számít. Kb. az a szabály, hogy az erősebbnek, nagyobbnak van elsőbbsége.

Autókölcsönzés

Autókölcsönzésről semmi fontosabb tudnivalót nem tudok elmondani. Talán annyit, hogy az ember legyen biztos saját magában. Kevésbé rutinos sofőröknek talán nem ajánlott pont Kolumbiában vezetni kezdeni.

Aki mégis erre adja a fejét, az készüljön fizető kapukra, katonai ellenőrző pontokra, rengeteg fekvőrendőrre és a bármikor, bármilyen szituációban előbukkanó BÁRMIRE. Előfordulhat, hogy minden jelzés és figyelmeztetés nélkül egyszerűen eltűnik előtted az út, vagy kifut eléd a semmiből egy olyan állat, amit még TV-ben sem nagyon láttál.

Vasút

Kolumbiában közlekedésre használható vasúti hálózat nincs.

A sorozat további cikkei:

  1. Colombia, nem Columbia!!!
  2. Videóinterjúm Kolumbiáról
  3. Cartagena vs. Santa Marta – két karibi város összehasonlítása
  4. Iszapfürdő az El Totumo sárvulkánban
  5. Utazás Kolumbiába és Kolumbián belül
  6. The worth of a Life (angol) – írta Bipin Doshi
  7. Kolumbiában felcserélték az ünnepeket

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.