Thaiföld árak 2019, avagy mi változott egy év alatt?

10-20 évvel ezelőtt még ódákat zengtek a Thaiföldre utazók, hogy mennyire olcsó. 2019-ben ezt viszont már egyáltalán nem lehet az országról elmondani. Persze vannak dolgok, amik még mindig olcsóbbak, mint itthon, de az a tapasztalat, hogy a külföldiek által előszeretettel keresett dolgoknak eléggé felment az ára. Pl. a masszázs még mindig nagyon olcsó, az alkohol és kávé viszont kifejezetten drága.

Nem akarok gazdasági és politikai kérdést csinálni, se nem elemezni, hogy vajon a forint gyengült vagy a thai baht erősödőtt ennyire, de a lényeg, hogy már a tavalyi árfolyamhoz képest is a forint elég sokat gyengült. A tavalyi cikkemben még itt azt írtam, hogy 1 baht 8.15 forint volt.
Most 2019-ben a 8 forinthoz közeli árfolyam álomszépnek tűnik, míg a valóságban ott jártunkkor az 1 baht már a 10 forintos árat karcolta. Azóta a 10 forintos határt át is lépte.

2019 szeptemberében mi simán 10 forinttal szoroztunk, ami a tavalyi árakhoz képest eleve egy 20%-os árnövekedés jelentett.

Az ATM felvétel továbbra sem jó buli a 220 bahtos (2.200 forintos) fix költség miatt, amit egyből hozzávágnak minden külföldi kártyás felvételhez. Ez nem változott. Mi eurót és dollárt vittünk és meglepően jól, középárfolyamhoz közeli árfolyamon sikerült váltani a nagyobb címleteket. Fontos infó itt, hogy a nagy, 100 dollár és eurós címletekre jobb az árfolyam, mint a többi, 10-es, 20-as, stb… papír pénzekre, így érdemes nagy címletet vinni.

A tavalyihoz képest, idén sokkal kevesebb helyen tudtunk kártyával fizetni. Míg tavaly szinte végig a Revolut kártyát használtuk, most nagyon sok helyen eleve nem volt kártyás fizetési opció, vagy ha volt, akkor vagy 200 bahtos limit volt, tehát csak a feletti összegnél lehetett kártyával fizenti, vagy felszámoltak rá egy 3%-os kezelési költséget. Pedig konkrétan emlékszem, hogy tavaly többször fizettem 7-Eleven-ben kisebb összegeket kártyával.

Thaiföldi alkohol és kávé árak

Az alkohol már tavaly sem volt olcsó, de a 20%-os növekedésnek köszönhetően 2019-re kifejezetten drága lett. A kis 3 decis üveges söröket egyszerűbb helyeken 80 baht-ért (800 Ft), menőbb helyen akár 110 bahtért (1.100 Ft), míg a nagy, 6 decis üveges sört 100-140 bahtért (1.000 – 1.400 Ft) árulták. És ezek teljesen egyszerű, alsó kategóriás helyi sörök: Chang, Singha, Leo.

Sör árak

A sör árak egy jó kis helyesírási hibával

Egy thai asszony tölt nekem sört egy piacon

Egy jókedélyű thai asszonnyal söröztünk egy kicsit az egyik piacon

Meglepő módon az alkohol mellett a kávé árak is elszálltak. Mostanában a világon mindenhol nagy divatja van a kávézásnak. Ezt persze a helyiek is felismerték és nyitottak lépten nyomon hangulatos kis kávézókat. Míg egy espresso 40-60, egy cappuccino 60-80 baht körül van, amik szintén itthoni árak.

Két pohár specialty kávé az asztalon

Amin viszont teljesen le voltunk sokkolódva, azok a reptéri árak. Azt persze már a nyugati világban megszoktuk, hogy a reptereken enni-inni drága. Korábban ez szerintem nem volt annyira jellemző Délkelet-Ázsiára. Most viszont nem akartunk hinni a szemünknek. A mekiben a legolcsóbb menü 4.500 (!) forint volt (450 baht). A legolcsóbb cappuccino 1.430 Ft (143 baht).

Thaiföldön enni

A kaja, főleg az utcai kaja továbbra is olcsó, bár őszintén európai szemnek kicsiny adagoknak tűnhetnek. Nekünk azért rendre kellett ebéd vagy vacsora után keresni valami desszertet, ami a főétel után simán lecsúszott. Legtipikusabb desszert a Mango sticky rice, ami tök egyszerűen leírva ragadós rizs szeletelt mangóval. A ragadós rizst kb úgy képzeljétek el, mint a tegnapi maradék, megszáradt, kihült rizs, amire öntenek valami édes szószt, megy rá pár szelet mangó és kész. Így leírva magam sem értem, hogy mit szerettem benne annyira, de valahogy mégis működik. Szinte mindennap ettünk egyet az utcán.

Mango sticky rice árak

Mango sticky rice 50 baht-ért

Az egyetlen bajom vele csak az ára volt. Az utcán sehol nem találtunk 50 baht-nál olcsóbban (500 Ft), de láttunk egy-két menőbb helyen 80-90 bahtért is árulni, amiért szinte bárhol főételt lehet már kapni. Na, most ugyan olyan áron adni egy tál wok kaját és egy pár perc alatt összedobott desszertet, azt kicsit tulzásnak érzem. Szerintem ez tipikusan az a kaja, amin látják a helyiek, hogy a hülye turista, mint mi is, szinte bármennyi pénzt megad érte. Sőt, itt még én is ezt ajánlgatom nektek. :)

Minden édes és minden csípős

Itt hívnám fel a figyelmet, ha valaki nem szereti vagy nem bírja a csípős kaját, akkor ne felejtse külön mondani, hogy: No spicy! Nekünk is sikerült idén is egy-kétszer belefutni ebbe a hibába, majd a kajába harapva, könnyünkkel küzködve újat rendelni, kihangsúlyozva, hogy még Zero Spicy. Én alapvetően szeretem a csípőset, de amit ott adnak az az ehetetlen kategória.
Másik ilyen figyelmeztetés a cukor. Ha külön nem szólsz, akkor minden gyümölcslevet úgy telepakolnak cukorral, hogy megáll benne a kanál. Érdemes ezt is mindig külön mondani.
Gyümölcs smootie-k és shake-ek árak kb. 40-50 baht (400-500 forint).

Ami nekünk idén is a legnagyobb sláger volt, azok a tengeri herkentyűk. A kint töltött idő alatt szinte soha nem is ettünk húst, csak rákokat, kagylót, halakat, tintahalat és polipot. Egy friss, hatalmas darab frissen grillezett tintahal általában 80-100 baht volt (800 – 1.000 Ft). Ennyi pénzért itthon max egy sarki gyrost lehet kapni.

Friss grillezett tintahal 800 forintért
Tengeri herkentyűk jégen
thaiföldi étlap árakkal és fotókkal

Összességben Thaiföldön még mindig nagyon jókat lehet nagyon jó áron enni. Főleg, ha az utcán próbálkozik az ember.
Sőt, aki szeretne még különlegességeket is kipróbálhat:

Egy stand krokodil húst árul

A kedvenc útravaló kajánk a chips és más hasonló műkaják helyett a sushi háromszög, amit a 7-Eleven-ben lehet kapni. Már a csomagolását is úgy találták ki, hogy az ember útközben meg tudd enni, anélkül, hogy teljesen ki kelljen csomagolnod és megfognod. Bár elsőre nem igazán sikerült, a második-harmadik alkalommal már tökéletesen ment a kibontás.

Becsomagolt sushi háromszög a kezünkben

Palackos víz helyett ivóvíz feltöltés

Nem csak pénzt spóroltunk, de a termelt szemét mennyiségét is csökkenteni tudtuk az ivóvíz feltöltéssel. Chiang Mai-ban város szerte voltak víz feltöltő állomások, ahol 1 bahtért, 10 forintért 2 liter vizet ad a gép. Nekünk rendszeres esti program volt elsétálni a pár száz méterre levő töltő állomásig két nagy 1-1 gallonos palackkal, amit egyszer megvettünk a már említett 7-Eleven-ben.

Masszázs árak

A masszázs árak az itthoni áraknak viszont tényleg a töredéke. Egy fél órás lábmasszázst például már 120 bahtért is találtunk. Így utólag csak azt bánom, hogy nem ültem be minden nap egyre.

Közlekedés árak

A közlekedéssel kapcsolatos árakról és tudnivalókról ebben a másik cikkben írtam már. Ugyan úgy, ahogy az alkudozásról és vásárlásól is.

Borravaló

A borravaló nem kötelező, de természetesen elfogadják, ha adsz. Nagyságát nem százalékban mérik, hanem fix összeg, tehát ugyan annyi borravalót illik adni egy ezer forintos és egy tízezer forintos tételre is. Ez pedig a legkisebb papírpénz, a 20 baht-os, ami 200 Ft. Tehát a borravaló fixen mindig 20 baht. Ez kb. olyan, mint Woody Allen, aki állítólag mindenkinek 1 dollár borravalót szokott adni.

Összességben Thaiföld lehet olcsó és drága is. Ha le tudsz mondani az alkoholról, éttermek helyett az utcán eszel és kicsit odafigyelsz, hogy hol mire költesz, akkor még mindig ki lehet olcsón hozni, de már nem olyan egyszerű, mint évekkel ezelőtt.

A sorozat további cikkei:

  1. Thaiföldre májusban
  2. Bangkok: színes, szagos, zajos
  3. Közlekedés Bangkokban
  4. Bangkok látnivalói – templomok
  5. Bangkok látnivalói – éjszakai élet
  6. Bangkok látnivalói – Bangkok egy hatalmas piac
  7. Bangkok látnivalói – vasárnapi thaibox
  8. Thaiföld tengerpartjai – Ao Nang, Krabi
  9. Thaiföld tengerpartjai – Phi-Phi szigetek
  10. Thaiföld tengerpartjai – Koh Lanta szigete
  11. Thaiföld árak 2018
  12. Hasznos tippek és érdekességek Thaiföldre utazóknak
  13. Chiang Mai és környéke, hasznos tudnivalók
  14. Thaiföld árak 2019, avagy mi változott egy év alatt?

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.