Tel Aviv, a modern európai nagyváros

Tel-Aviv azon kevés városok egyike, ahova ha soha többé nem jutok el, akkor sem bánom. Nem azért, mert nem tetszett, hanem egyszerűen azért, mert nem nyújtott semmi olyan extrát számunkra, amit máshol meg ne lehetne kapni. Ahhoz pedig Tel-Aviv túlságosan drága, hogy ár-érték arányban megérje újra ott nyaralni. Egyszer láttuk, nem bántuk meg, de ennyi elég is volt.

– Hogy elég volt? Azt mondom igen.
– Hogy mindent láttunk? – Biztosan nem.
– Hogy maradt-e bennem bármi hiányérzet? – Nem.

Tel-Aviv egy teljesen élhető és biztonságos város képét mutatta. És mint olyan, bármely európai várossal felvehetné a versenyt. Az utcák rendezettek és tiszták, a közlekedési morál jó, pezsgő éjszakai élet, szinte mindenki beszél legalább társalgási szinten angolul – nyelvi problémánk egyáltalán nem volt – az emberek kedvesek és barátságosak, a városban szinte minden sarkon kávézók, bárok és éttermek sorakoznak, a városban egyik pontról a másikra eljutni a nagy sugárutaknak köszönhetően könnyű és gyors, egyedül talán a parkolással gyűlt meg a bajunk egyszer-kétszer.

Ez eddig mind szép és jó, ha ez mind nem párosulna a magyarországinál minimum dupla, de néhol három-négyszeres árakkal.

Drágaság

  • utcai falafel: 2.000 Ft (30 sékel)
  • szelet pizza: 500-800 Ft (8-12 sékel)
  • 1.5l-es ásványvíz: 325-450 Ft (5-7 sékel)
  • sör boltban: 650-780 Ft (9-12 sékel) márkától és mérettől függően
  • a legolcsóbb 0.5l-es sör, amit találtunk boltban: 560 Ft (8.69 sékel)
  • sör szórakozóhelyen: 1.600-2.200 Ft (25-35+ sékel) 0.33 vagy 0.4 literes
  • 1 liter 95ös benzin: 486 Ft (7.57 sékel)

MNB középárfolyam (2014. május 1.) 1 ILS = 64.28 Ft

Helyiekkel beszélgetve kiderült, hogy Tel-Avivban a mimimál bér 4.700 sékel (300.000 Ft), egy jó fizetés 10.000-12.000 sékel (650.000-780.000 Ft). Így a fizetéseket tekintve már nem is olyan meglepő az árak színvonala.

Látnivalók
Tel-Aviv nem igazán bővelkedik szigorú értelemben vett látnivalókkal. Ott inkább a város hangulatát kell az odautazóknak átérezni. A városban van egy jó adag amerikai modernizmus, ami keveredik egy jó adag “hipszter-hippi-punk” és mediterrán hangulattal – legalábbis nekem ilyen érzést nyújtott.

Tengerpart
A város a Földközi-tenger partján fekszik, így van egy nagyon hangulatos városi strandja ingyenesen használható, kiépített zuhanyzókkal, öltözőkkel, sportpályákkal. A május eleji időjárás tökéletes volt strandoláshoz, egész napos napsütéssel, 35+ fokos hőmérséklettel. Igaz a víz még kicsit hideg volt, de teljesen kibírható.

Tel-Aviv városi tengerpartja

Tel-Aviv városi tengerpartja

Tel-Aviv tengerpartja

Tel-Aviv tengerpartja

Gasztronómia
Röviden összefoglalva humusz, falafel, baklava és maszabaha. :)

Odautazásunk előtti információgyűjtés közben az egyetlen és mindenki által kötelezőként ajánlott étterem az Abu-Hasan (Ali Karavan) humusz-bár volt. Ez az a hely, amire azt mondták, hogy Tel-Avivban kihagyhatatlan. Természetesen én is kipróbáltam és egyáltalán nem bántam meg. Térkép itt.

Abu-Hasan humusz

Abu-Hasan humusz

A hely egyetlen negatívuma, hogy reggel nyit és csak addig vannak nyitva, amíg az aznapra készített humuszt el nem adják. Amint elfogy a humusz a hely bezár és néha ez már délután 1-2 órakor elérkezik. Így ajánlott a későn kelőknek erőt venni magukon és időben felkelni. Szerencsére viszont a városban 3 éttermük is van. Mi sem tudtunk időben felkelni, így az első éttermet mi is már zárva találtuk, de szerencsére gyorsan útbaigazítottak minket a közelben működő másik étteremhez, ahol gyorsan sorba is álltam a már ott várakozó 20-30 ember közé. Az ültetés létszám alapján megy és minden asztalt feltöltenek, így gyorsítva a kiszolgálást. Étlap nincs, az egyetlen kérdés, hogy a humusz mellé mit kérsz még. Én mindent kértem, falafelt, salátát, sült-krumplit, pitát, csípős szószt. Összesen 30 sékelért (1.950 Ft).

sorbanállás az Abu-Hasan humusz bár előtt

sorbanállás az Abu-Hasan humusz bár előtt

Piac, vásárlás
Az első számuként ajánlott Ha-Carmel piac. Ahogy a tengerpart felöl közeledtünk hamar megcsapta orrunkat a melegben rothadó szemét erős szaga. Engem valahogy nem zavart. Ez nem az a szemét szag, amit az ember otthon érez. Ott ez valahogy édesebb, valahogy benne van a tengerpart, az édes gyümölcsök és fűszerek íze és illata. Számomra az ilyen piacok elképzelhetetlenek az ilyen szagok nélkül, így nekem ez még tetszett is, a többieket viszont eléggé zavarta. A piacon először pékek, zöldség-gyümölcs árusok, fűszerkereskedők sorakoztak, majd ahogy feljebb gyalogoltunk váltotta őket a bizsu és mindenféle kütyü–ajándék–gagyi-cucc árus.

Ahogy feljebb gyalogoltunk a Karmel piacon lassan elértünk az őt keresztező Allenby utcára, ami már egy modern bevásárló utca, ékszer-, szuvenír- és divat üzletekkel. Illetve a Karmel piac és Allenby utca kereszteződéséből nyílik még a Shenkin utca is, ahol már megint más stílusú hipszter-hippie divat boltok sorakoznak. A jó hír, hogy ez mind egymástól gyalogos távolságra.

Összességben
Tel-Aviv nem egy rossz hely. De mivel a tengerparton fekszik és ez ad a városnak egy kis mediterrán hangulatot, én valahogy folyamatosan Barcelonát kerestem benne. És abban egyet is értettünk, hogy ha a két város között kellene választani akkor gondolkodás nélkül Barcelonát választanánk, főleg úgy, hogy Barcelona talán még olcsóbb is, mint Tel-Aviv.

A sorozat további cikkei:

  1. Tel Aviv, a modern európai nagyváros

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.