Árak, biztonság és még több érdekesség Japánból

Ki mondta, hogy Tokió drága?

Jó hírem van azoknak, akik eddig a Japánba utazást az ottani elrettentő árak miatt halogatták. Tokió ugyanis már NEM a világ legdrágább városa.
Korábban tény és való, hogy Tokiót a világ egyik – ha nem a legdrágább – városának tituláltak. Én magam is hallottam olyan elrettentő árakról, mint a 2.000 forintos metró jegyek és hasonlók, de ennek szerencsére már vége.

Történt ugyanis, hogy a világválság, ha késve is, de elérte Japánt, aminek a hatására 2014-ben a japán jen szinte egyik napról a másikra hatalmas mélyrepülésbe kezdett, ami természetesen kihatott az árakra is. Ez az árcsökkenés szerencsére a mai napig megmaradt és hatására Tokió lekerült a világ legdrágább városai listájának éléről – helyét Szingapúr vette át – és mára egy teljesen megfizethető várossá vált. Olyannyira megfizethető, hogy az itthon váltott jenünk 1/3-a megmaradt és haza is hoztuk. :)

De persze, hogy mi olcsó vagy drága az teljesen releváns, szóval itt van 1-2 példa:

  • egy napos metróbérlet Tokióban korlátlan használattal 600 JPY = 1.411 Ft
  • metró szakaszjegy induló ára 150 JPY = 350 Ft (ára a távolsággal nő)
  • 2 literes ásványvíz szupermarketben kb. 180 – 200 Ft
  • fél literes üdítők automatából kb. 350 Ft

Ami kicsit drágább, az a sör. Éttermekben és vendéglátóhelyeken nem volt ritka a 800-900 jenes sör ár sem, ami akárhogy számoljuk 2.000 forint körül van.

További árakat és részletes elszámolást az utolsó cikkben találtok.

Biztonságérzet Japánban

Tokiót a világ legbiztonságosabb városának tartják. És tényleg. Ott tartózkodásunk alatt nem volt bennünk semmi félelem, hogy bármi rossz is történhetne velünk. A metrón nem kell a zsebesektől félve egyik zsebünkben a pénztárcánkat, másik zsebünkben a telefonunkat markolni. Az utcákon nem kell rosszarcú egyéneket kerülgetni, esetleg a zaklató kéregetőket elhessegetni. Sőt, ami talán a legfontosabb más hasonlóan biztonságos és turisztikus helyektől, hogy itt még attól sem kell folyamatosan rettegnünk, hogy hol fognak átverni vagy lehúzni minket vásárlásnál és/vagy fizetésnél.

Japán egy-egy mondatban

Egy másik blogon olvastam, hogy Japánban a legváratlanabb helyeken és szituációkban kellhet a belépésnél a cipőket levenni. És ez így is van. Ilyen volt nekem az egyik nyilvános WC, ahol az ajtóba papucsok voltak kikészítve, hogy oda csak papucsban lehet belépni.
De ezen kívül minden szálláson – legyen az hotel vagy magánszállás – mindig külön felhívták a figyelmünket, hogy a cipőt az ajtón belépve le kell venni és a szobába szigorúan csak cipő nélkül lépjünk be.

Japánban nyilvános és ingyenes WC-t bárhol bármikor percek alatt lehet találni. Szemetest viszont még a WC-kben sincs. Nem egyszer fordult elő, hogy egy csoki vagy üdítős palackot akár egy fél vagy teljes óráig cipeltük magunkkal, míg szemetest nem találtunk. Ennek ellenére szemetet a földön viszont sehol nem lehet látni.

Az ott töltött idő alatt egyetlen egyszer nem hallottunk egyetlen mobil csörgést vagy csippanást sem. Ami talán nem akkora nagy szám, ha nem lennének annyian és nem mindenki folyamatosan a mobilját nyomogatná. Japánban ugyanis nagyon sértő másokat telefonbeszélgetéseddel megzavarni.

Vettünk egy üveg ásványvizet. Ránézésre minden rendben volt, de mikor kibontottuk kiderült, hogy joghurt ízű.

Joghurt ízű ásványvíz

Japánban nem ismerik a borravaló fogalmát. A visszajárót például, még hogyha te azt jelzed, hogy tartsák meg, akkor is mindenképpen a kezedbe adják. Ez annyira igaz, hogy nem volt egyetlen példa sem arra, hogy egy ilyen esetben az oda-vissza udvariaskodás azzal zárult volna, hogy na, jó, köszönjük, akkor megtartják a visszajárót. Nem tudtunk annyi ideig kitartóan visszautasítani, hogy a visszajáró a végén mégiscsak ne a mi kezünkben landolt volna.

Annak ellenére viszont, hogy nem ismerik a borravalót, a kiszolgálás minősége nagyon is jó.

Japánban egy régi törvény szerint tilos nyilvános helyen táncolni, amibe beletartoznak a klubok és szórakozóhelyek is. Nyilván a régi és értelmetlen törvényt senki nem tartja be, éppen ezért a Japán kabinet már indítványozta a törvény eltörlését. Japánul: Fueiho.

Japánban létezik fültisztító szolgáltatás, ahol egy nő ölébe lefeküdve kitisztítják az ember fülét.

Fültisztító szolgáltatás reklámja

Tokióban az utcán és a metrón nagyon sok embert lehet látni maszkban. Állítólag ennek három oka van, egyrészt elővigyázatosságból, mert félnek, hogy elkapnak valami betegséget, másrészt figyelmességből, mert ő maguk betegek és nem akarják, hogy mások elkapjanak tőlük valamit, utolsó sorban pedig azért, mert aki hordja rondának érzi magát és ha maszkban van, akkor biztonságban érzi magát, mert az eltakarja az arcát.

Maszkos férfiak ülnek a metrón

Japánban külön foglalkozás, forgalmas metró megállókban, fehér kesztyűben az utasokat metró kocsikra tuszkolni. Japánul: Oshiya.

Érdekes dolog, hogy japánba szinte csak a készpénzes fizetés megy, nem is emlékszem, hogy láttunk-e akárkit bankkártyával fizetni.

Az éttermek a kínálatukat, nem csak fotókkal ellátott étlapon, hanem a kirakatban többé-kevésbé élethű, bár kevésbé ínycsiklandozó, műanyagból kiöntött étel-makettekkel is illusztrálják. Egy helyen ez annyira komoly volt, hogy nem csak magát az ételt, hanem az étkezést magát is megörökítették egy a levegőben logó villával, amint az éppen egy adag tésztát emel a magasba.

A Host clubok olyan bárok, ahova a szingli japán nők járnak randizni, amiért nem kevés pénzt fizetnek. A hostok feladata, hogy a randin elkápráztassák a nőket beszédükkel és bókjaikkal, hogy ők ezáltal különlegesnek érezzék magukat. A céljuk továbbá, hogy a vendég hölgyek beléjük szeressenek, akik ezután még többször járnak vissza, súlyos, akár dollár ezreket hátrahagyva egy-egy este után. A legnépszerűbb hostoknak a havi keresete több millió forint is lehet nem beszélve a rengeteg ajándékról, amit szintén a hódoló hölgyektől kapnak.

Japánban nagyon nagy sláger a zöld tea ízesítésű, főleg édességek.

A japán felnőttek 5 százaléka szerencsejáték-függő, ami ötszöröse más országok átlagának. Majdnem ugyanennyien internetfüggőek is.

Japánok által nem ismert szavak: korrupció, árengedmény, borravaló, késés.

Összességben

Összességben elég vegyesek az érzéseim Japánnal kapcsolatban. Láttunk nagyon sok szuper dolgot, jókat ettünk, rengeteg új dologról szereztünk tudomást, amit érdemes lenne még megnézni, kipróbálni, megtapasztalni, de valahogy mégse volt bennem az az erős érzés, hogy én ide annyira vissza akarok jönni.
Hogy lesz-e még Japán utazás az a jövő kérdése, természetesen nem zárkózom el tőle, de most hogy már láttam és tapasztaltam belőle valamennyit, kicsit inkább visszacsúszott azon a bizonyos listán.

Az élményleírást pedig azzal a mondattal zárnám, ami jó tanács bárkinek, aki Japánba tervez utazást, és ami utazásunk vége felé bennünk is megfogalmazódott, hogy „Japánra nem elég 5 nap.” :)

A sorozat további cikkei:

  1. Menjünk Japánba! Érkezés és első benyomások
  2. A furi japánok és az öltözködési ízlésficamuk
  3. Technológia és megszállottság Japánban
  4. Közlekedés Tokióban és a Shinkansen szupervonat
  5. Tokió városnézés I. – Shibuya és az éjszakai élet
  6. Tokió városnézés II. – Akihabara és Tsukiji tonhal piac
  7. Kyoto és Hakone, a szent Fuji hegy lába
  8. Egy japán fürdőben és a szent Fuji hegy
  9. Árak, biztonság és még több érdekesség Japánból
  10. Ennyit költöttünk Japánban

Hozzászólások:

  • Kata szólt hozzá:

    Erdekes volt a leiras, de szamomra egyaltalan nem volt hasznos. Pont a lenyeg maradt ki: sehol semmi konkretum, ar. Ok, itt a vegen volt par pelda, de semmi hasznos szamokra, aki szinten egy ilyen utra keszulok: hol laktatok es mennyiert, mennyi volt a transzfer, a vonatjegy, belepok, osszesen mennyit koltottetek stbstb….

  • nemindegy szólt hozzá:

    Na ja

  • Ági szólt hozzá:

    Nagyon megörültem először a cikkednek, mert nemsokára én is utazok Japánba, de egyáltalán nem tetszett, amit írtál. :( Sokszor bíráltad őket, párszor kicsit lenézően írtál az egész országról, pedig ezekből az utazásokból pont azt kellene szerintem megtanulnunk, hogy mennyire sokféle a világ, és máshol más szokások alakultak ki, de attól az még nem rossz. :) (ócska kínai cipő, ízlésficam…., “hülye manga figurák”, technológiailag elmaradottak => mert nincs mozgólépcső?! ez most komoly? : D ? azért hülyegyerek valaki, mert extrémen van felöltözve – hát neked is van még mit tanulni a világról, azt hiszem:)) nah egy szó mint száz, elfogadom, hogy neked annyira nem tetszett, de néhol érdekes ok-okozati összefüggéseket fedeztem fel. több konkrétum tényleg hasznos lenne, pl: linkekkel a jobb éttermekre, pl napi költőpénz, tájékozódás, stb. egyébként ide tényleg nem elég ilyen kevés idő.

  • Szabó Klári szólt hozzá:

    Nekem nagyon tetszett, így kell leírni egy kiruccanást. A lényeg benne van, a száraz adatokat meg lehet találni máshol.
    Köszi! :)

  • F.Kati szólt hozzá:

    Osztom Szabó Klári véleményét! Ez egy szubjektív élménybeszámoló, ami nem mellesleg hasznos információkkal is szolgál! Akinek ez nem elég, az vegyen útikönyvet, konzultáljon utazási irodákkal! Én személy szerint nagyon élveztem minden sorát a beszámolónak! Ne legyünk már ennyire tipikus magyarok, ne keressük minden áron a csomót azon a bizonyos kákán!

  • Szabó Irén szólt hozzá:

    Nekem nagyon tetszett a beszámoló. Most készülök Japánba és mindent elolvasok, amit találok. Remélem, hogy hasznosítani fogom. Köszönöm a sok infót.

    • András válaszolt:

      Szia Irén, örülök, hogy tetszett. :)

  • Sanya szólt hozzá:

    Hello, netto 8napot voltunk kint (szintén 2 30as sràc, szintén akciós repjegy indított el), kb azonos útvonalon, és a leírás olyan, mint ha mi írtuk volna, pontos és remek lett. Kiegészítés: Kyotobol erdemes leugrani Osakaba is, Shinnel 20 perc, kb 9 milliós vàros, Dotonbori bulis de lepattantabb, az osakai vàr viszont 10/10, a Sea Aquarium pedig a legjobb a szárazföldön, csak az Okinawai jobb àllìtólag. Tokio óriàsi, de a hotelek drágábbak és kevés a klasszikus látnivaló, ott a világ minden idejét és pénzét el lehet költeni. Ha valaki le tud mondani a Fujiról, ami inkább Tokyohoz van közel (és Tokyorol, amiröl – szubjektív! – le lehet, az nézzen jegyet Osakàba, nem kell jrpass, Kyotoig kipróbalni 1x belefér a Shin és Osaka-Kyoto-Nara? vonalon a legjobb benyomàst kapja japànból egy hétre háztól-hàzig offseason (Dec eleje, +13/15fok, minimàlis csapadék) 400ból ami nem kevés de élmény/szállás/kaja vonalon sem lehet panasza. Üdv S

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.