Londoni élményeim

Kicsit bajban vagyok Londonnal kapcsolatban, mert nagyon nehéz úgy írni róla, hogy az kicsit sem a kedvencem. Persze történtek ott jó dolgok és vannak pozitív élményeim, de azoknak vajmi kevés köze van magához a városhoz, úgyhogy valószínű ez lesz a világ legrövidebb, városi élményeket összefoglaló cikk, amit valaha, valaki Londonról írt.

Hogy mit érzek Londonnal kapcsolatban, azt a Blöff című film e pár másodperce tudná a legjobban összefoglalni:

London, you know, fish, chips, cup of tea, bad food, worst weather, Mary fuckin’ Poppins, LONDON!
Snatch

Londoni időjárás

Az időjárás annyira rossz, hogy arra már nincsenek szavak. Nekem, nyári gyereknek, aki imádja a jó időt és a napsütést, feldolgozhatatlan, hogy Londonban kb. két kezeden meg tudod számolni az éves napsütötte napok számát.
Egyik alkalommal annyira szörnyű idő volt, úgy szakadt az eső és úgy fújt a szél, hogy a vadiúj ernyőmet kb. negyed óra alatt darabokra is szaggatta. Nem volt nagy veszteség, 3 fontért vettem egy pakisztánitól, de akkor is. :)

Ha nem hiszed, csak kérdezd meg a jó öreg googlit. Már a “london weather” keresésre is csak olyan képeket dob ki, amin szakad az eső. :)

Férfi szakadó esőben Londonban

Multikulti

Alapvetően szeretem a nagyvárosokat, a nyüzsgést, szeretem a multikultit, a kultúrák keveredését és London ennek az egyik tökéletes megtestesítője, viszont valahogy nekem ez az egész I love London feeling mégse jött át. Valahogy nekem mindig New York jut eszembe, és az, hogy az nekem mennyivel jobban tetszik. Pedig attól, hogy az egyiket szeretem, a másikat még nem kellene kevésbé szeretnem.

Ott van például a tömegközlekedés, amit minden városban nagyon várok és örömmel használok, mert nagyon jó betekintést ad a helyi emberek életébe. Vannak városok, mint például Párizs és Barcelona, ahol tömegközlekedni külön élmény, de nem Londonban. Ott egyenesen nyomasztónak éreztem az egészet. Mindenki csak a telefonjába bambul, az emberek között nincs semmi interakció, nem lehet látni egy boldog párt vagy egy nevetgélő társaságot, de még egy jó csajt sem, aki legalább kitűnne a szürkeségből. Nothing! Az emberek és a hangulat pont olyan, mint az időjárásuk, esős, ködös és borongós.

Londonban nem élnek angolok.

A másik dolog az emberek. London egy igazi multikulturális nagyváros, ahol igazi törzsgyökeres angolokat már nem is lehet találni. Helyette rengeteg bevándorlót a világ minden tájáról, de főleg Kelet-Európából, Afrikából és Ázsiából, onnan is főleg Indiából és Pakisztánból. Az én személyiségemhez, az én szívemhez pedig nem ezek az emberek, nem ezek a kultúrák, hanem Latin-Amerika áll sokkal, de sokkal közelebb. És ez tükröződik abban is, hogy melyek a kedvenc városaim a nagyvilágban.

A következő “aranyos” kis történet sem segített abban, hogy Londont megszeressem, ami rögtön az első nap történt velem a metrón ülve a reptérről a belváros felé:
A metró tömve, velem szemben egy kínai család ül. Egyszer csak az unoka szól a nagyinak, hogy: – “Nagyi, fika lóg az orrodból.
A nagyi egyből kapcsol is – nem maradhat az a gusztustalan darab ott – és nekiáll a fikát kivadászni. Először csak egy ujjal, egyre mélyebben és mélyebben, de csak nem sikerül neki levadásznia, mire hirtelen taktikát vált és egyszerűen belefújja az egészet a tenyerébe… Majd, belekeni az egészet a kabátjába. :D
És ezt ott végignézte kb. 2 tucat ember körülötte. :o
Köszi London! Pont ilyen fogadtatásra készültem. :)

Mit együnk Londonban?

A harmadik nagy problémám Londonnal kapcsolatban az egész mit, hol és mennyiért enni dolog. Az angol konyha, mint olyan nem egy nagy eresztés. Kb. félkész kaják, fish&chips, szendvics és hasonlók. Ha nem élne ott annyi bevándorló, szerintem már éhen is haltak volna.
Ha valaki azt kérdezné, hogy mi az autentikus londoni gasztronómiai élmény, akkor én arra azt mondanám, hogy elmész egy pakisztáni étterembe indiai kaját enni, amit bangladesiek szolgálnak fel. :)

A legtöbb londoni számára az ebéd nem más, mint egy szendvics vagy egy könnyű saláta, amit rohanva, útközben tömnek be, vagy jobb esetben az asztaluknál munka közben.
De ne értsetek félre, lehet Londonban nagyon jókat enni, viszont azért már mélyen a zsebedbe kell nyúlnod.

Ettem például nagyon jó hamburgert a BYRON Hamburgers-nél. Egy személyre, hamburger, sült krumpli egy pohár sörrel közel 20 font (8.000 Ft). Jó volt, jó volt, de ennyit közel nem ért.

Byron Hamburger kollázs

Vagy említhetném a Brick Lane-t, ami Kelet-London bangladesi negyede, ahol a már korábban említett indiai-pakisztáni-bangladesi fúzióban, The Monsoon-ban baromi jót ettem londoni mércével jó, magyarországi mércével már elég drágán.

Étterem sor a Brick Lane-en

Az egész Brick Lane egyébként nagyon hangulatos… lehetett volna, ha a változatosság kedvéért megint nem szakadt volna az eső. Így az indiai kaján kívül nem sokat élveztem belőle. :(

Tippek Londonhoz

  • Esernyő mindig legyen nálad!
  • Ha sokat akarsz metrózni, tömegközlekedni, mindenképpen érdemes lesz kiváltanod az Oyster Card-ot, amivel nemcsak hogy pénzt takaríthatsz meg, de sokkal kényelmesebben is utazhatsz, sőt további kedvezményeket is igénybe vehetsz vele.
  • Angliában fordított a közlekedés, ami egy gyalogos turistának akár életveszélyes is lehet, ha figyelmetlenül lép le a járdáról. Úton átkeléskor legyél mindig nagyon körültekintő! Onnan is jöhet autó, ahonnan nem is számítasz rá.
  • Vigyél magaddal sok pénzt, mert Magyarországhoz képest ijesztően magasak az árak. :(
  • Hitelkártyával a legtöbb országban PIN kód nélkül lehet fizetni, max. az igazolványodat kérhetik el igazolás céljára. Nem úgy Londonban. Ott a terminálok minden esetben kérik a kártyához tartozó PIN kódot, amiről én addig azt se tudtam, hogy a hitelkártyámnak van olyan.

Szállás tipp: Aki Londonba tervez utazást és olcsó szállás megoldást keres, annak ajánlom az AirBnb-t (ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, 20 euró kedvezményt kapsz az első foglalásodból).
Az airbnbről leírást és tapasztalataimat itt olvashatjátok.

A cikkben szereplő képek forrása az internet.

A sorozat további cikkei:

  1. Barcelonai élmények és okosságok
  2. Madridi élményeim
  3. Lisszaboni élmények és okosságok
  4. Londoni élményeim
  5. Egy hosszú átszállás Abu Dhabiban
  6. Barcelonai élmények és okosságok 2.
  7. Brno kocsmatúra 2018

Hozzászólások:

  • Ancsa szólt hozzá:

    Kedves András

    Csak kíváncsiságból olvastam el a londoni cikked, mivel már jó pár éve kint élek és mert a többi leírás nagyon tetszett.
    Ahogy írtad is ez nem a kedvenc városod és én értem is hogy miért, de ez a cikk nem segít szerintem senkinek abban, hogy megtervezzen akár egy hosszú hétvégét.
    Az időjárás pocsék, de nem 365 napon keresztül. Minden képpen nyáron kell tervezni az utazást, persze ez nem garancia semmire.
    Ami a közlekedést illeti, a metró számomra sokkal átláthatóbb mint az otthoni. Buszozni nem érdemes mert az káosz mivel a buszok kerületekre vannak felosztva..
    Viszont aki Londonba tervez annak a “hop on hop off” szolgáltatást érdemes igénybe vennie, mert Londonban amúgy is sok a látnivaló és amire nincs idő azt max a buszról meg tudja nézni az ember.
    Az angol konyha tényleg nem létezik ebben a formában, de azért van 1-2 dolog amit érdemes kipróbálni. Ilyen például az English Breakfast – Angol Reggeli ami a mi paraszt reggelinkhez hasonlóan tápláló és kitart akár délutánig is, a Sousage roll ami nem mindenkinek jöne be mivel itt a kolbász teljesen más, de frissen nem rossz és egyszer ki kell próbálni.
    A Fish&Chips főleg ecetes krumplival furán hangzik, de a hal isteni és még azok számára is tud meglepetést okozni akik nem nagyon kedvelik.
    A leveseik nem hasonlítanak a magyar levesekhez és nincs is belőle sok.
    Inkább krémes jellegűek, de nekem ízlett. Ennyiben ugyan kimerül részemről is az angol konyha, és persze a hely is számít, hogy hol veszi vagy eszi az ember, de érdemes kockáztatni.
    Angliában jellemző, hogy minnél lepukkadtabb a hely annál finomabb a kaja.
    A cukrász tudományuk sajnos kimerül abban, hogy minden ugyanolyan ízű belül, csak más a díszítés.
    DE!
    Itt is vannak kivételek. Például az Angel Cake, a Cheesecake, a Chocolate Brownie vagy az Apple pie. Az utóbbi 2 melegen és fagyival isteni.
    A szendvicseik is nagyon finomak, ha az ember képes elrugaszkodni a párizsis szendvicstől és mondjuk kipróbálja a camamber sajtos szendvicset eper lekvárral és salátával. Nem kell megrémülni, ki kell próbálni.
    Végtére is ezért utazik az ember.

  • Kárászné szólt hozzá:

    A cikksorozatok nagyon érdekesek voltak, de ezt és a madridit kár volt megírni. Ezek nagyjából olyan szintű tippek, mint pl. ha álmos vagy feküdj le aludni. A másik, amit sosem értettem, hogy 2-3 napos látogatás alapján milyen módon lehet bármiféle tanácsot osztogatni. :)

    • András válaszolt:

      Teljesen igazad van! Viszont ebben a két cikkben nem tippeket, hanem csak saját élményeimet osztom meg, ahogy a címük is erre utal. ;)
      Annak viszont örülök, hogy a másik cikkek tetszettek.

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.