Barcelonai élmények és okosságok

Barcelona egy fantasztikus energiájú, modern, lüktető, de egyben laza, bohém és szuper hangulatos város, nem mellékesen az egyik nagy kedvencem. Már 5x volt szerencsém hozzá, mégis bármikor, gondolkodás nélkül újra visszamennék.

A következőkben saját tapasztalataimat, élményeimet és néhány tippet osztok meg veletek, hogy nektek is hasonlóan jó élményeket szerezzen ez a csodálatos város.

Tartalomjegyzék:

  1. Hogyan juss el Barcelonába?
  2. Hol aludj Barcelonában?
  3. Hogy közlekedj Barcelonában?
  4. Hol és mit egyél Barcelonában?
  5. Étteremajánlás
  6. Hol bulizz Barcelonában?
  7. Látnivalók Barcelonában
  8. FC Barcelona
  9. Biztonság
  10. Térkép

Hogyan juss el Barcelonába?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Budapestről egész olcsón el lehet már jutni Barcelonába, akár a Ryanair, akár a Wizz Air hetente többször közlekedő, közvetlen járataival. Ha időben és ügyesen foglalsz, akár már 17-18 ezer forint körüli áron is meg tudod Barcelonát oda-vissza járni. Arra viszont figyelj, hogy az itthoni hosszú hétvégékre az olcsó jegyeket pillanatok alatt elkapkodják.

Tipp: A két légitársaság tökéletesen kiegészíti egymást – a Wizz Air reggel, a Ryanair este repül – így kombinálva őket megteheted azt, hogy az egyikkel reggel utazol ki, a másikkal pedig este vissza.

Egy korábbi, barcelonai repjegyvásárlás menetét és további fapados repjegyvásárlási tippeket és tapasztalatokat ebben és ebben a cikkben olvashatsz.

Hol aludj Barcelonában?

A legtöbb útikönyv és utazási információs oldal azt tanácsolja, hogy valahol Barcelona szívében – az óváros vagy La Rambla környékén – szállj meg. De nekem van egy jobb tippem. Van ugyanis egy városrész, ami kissé kívül esik Barcelona belvárosától, sokkal kevésbé turisztikus, viszont ugyan olyan hangulatos. A neve Vila de Gràcia, röviden Gràcia.

Barcelona rajzolt térképe pár látványossággal

Ami nekem a legjobban tetszik benne, hogy ott teljesen helyinek érezheted magad. Az egész negyed helyiek által lakott és látogatott, ahol ugyan úgy vannak régi, tipikus spanyol házak, kis utcák, sarki éttermek, kávézók, bárok, csak nem a turistáknak, hanem a helyi embereknek.
Az óváros Gótikus negyedének (Barri Gòtic) szűk, kanyargós utcáit nem pótolja, de minden más tekintetben, főleg ár-érték arányban simán veri Barcelona bármely más felkapott negyedét. Még elhelyezkedésére sem lehet panasz. A negyed pontosan a Güell park és a belváros között fekszik.

A Gràcia negyedet annyira megszerettem, hogy már nincs is nagyon kedvem a belvárosba, főleg a La Rambla és környékére menni, de erről majd egy kicsit később.

Szállásra ott is, mint oly sok más városban, magán szállásokat, azon belül is az Airbnb-t ajánlom, aminek számtalan előnye van, amiről ha még nem hallottál volna, itt olvashatsz bővebben.

Hogy közlekedj Barcelonában?

Először is valahogy be kell jutni a reptérről a városba. Itt több, leginkább a pénztárcádtól függő opció van:

  • Vonat (RENFE), amivel a Barcelona Sants állomásig érdemes menni, ahonnan már elérhető a városi metró hálózat. A jegy ára egy útra €4.10, vagy egy kredit a T10 bérletről.
  • Transzfer busz (Aerobus), ami a reptér és a Plaza Catalunya (kb. mint nálunk a Deák tér) között jár, egy útra €5.90, oda-vissza €10.20, amit 15 napon belül lehet felhasználni.
  • Taxi, fuvar díját útikönyvek kb. €30 összegre saccolják, bár legutoljára nekünk sikerült 23 euróból beérnünk a Plaza Catalunyáig, ami négy fő esetén már olcsóbb, mint a busz.

A városon belüli utazásra tömegközlekedés ajánlott. A metró és busz hálózat jól kiépített és használata egyszerű. Egy vonaljegy ára €2.15, ami egy budapesti vonaljegy árának kb. a duplája. Éppen ezért, ha sokat tervezünk tömegközlekedni mindenképpen érdemes T10 kártyát váltani, ami egy tizes tömb. 10 darab vonaljegyet kapsz €9.95-ért, ami viszont már sokkal jobban hangzik és a darab ára már a budapesti vonaljegynél is olcsóbb.
Külön előnye, hogy a T10 használható a reptéri vasútra is, így a bejutás is egy “menet” árából megvan.
A T10 jegy megvásárolható a reptéren a RENFE vonat végállomásán.

barcelona-T10-metro-kartya

Van külön a turistáknak kitalált 2, 3, 4 vagy 5 napos korlátlan utazásra használható bérlet is, de ezeket szerintem nem használja ki az ember, így én sem használtam még. Részletek itt.

Ha véletlenül pont négyen vagytok érdemes taxiban is gondolkodni. Utolsó barcelonai utamon pont így voltunk és ár-idő-érték alapján messze az volt a legjobb opció.

Tipp: A taxi szolgáltatások közül az Übert sajnos ellehetetlenítették, így ők nem működnek a városban. Sima sárga taxik a myTaxi szolgáltatásán és appján keresztül érhetők el. Első fuvarhoz használd az “AndrasM” promó kódot és kapsz €10 kedvezményt, amit akár már az első, reptéri fuvarra is felhasználhatsz.

Hol és mit egyél Barcelonában?

Barcelonában lehet olcsón enni, lehet jót enni, de ha nem figyelsz rosszat fogsz drágán enni. Hogy miért? A turistacsapda éttermek jelenségről írtam egy külön cikket.

Tipp: kerüld el messze a La Rambla és környéki turista-csapda éttermeket. Helyette ajánlom a már említett Gràcia vagy az El Born negyedeket. További barcelonai étterem ajánlások itt.

Ami a kedvencem Barcelonában az a tapas, a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége, az apró tányérakon felszolgált mindenféle falat ételek. Serrano sonka, kolbász, olivabogyó, mindenfélével töltött, marinált paprikák, fokhagymás rákocskák, hozzá egy finom pohár spanyol bor. Tökéletes választás a nap bármely szakában, amivel biztosan nem fogsz mellé nyúlni. Csak vigyázz melyik étterembe ülsz be. A La Ramblán még ezt az egyszerű ételt is el tudták rontani, minőségileg gyenge kajákkal, a világ legbunkóbb pincérével.

A másik, gyakran emlegetett, tipikus spanyol étel a paella, ami egy serpenyőben készült egytálétel. Nekem eddig sajnos nem sikerült igazán finomat ennem belőle, pedig egy olyan kaja, ami amúgy ízlene. De nem adom fel, nyitott vagyok a további próbálkozásokra, így ha valaki ismer egy konkrét helyet, akkor kérem ossza meg. Ha arra járok, ígérem kipróbálom. :)

Ha városnézés közben megéhezel és nem akarsz egy turista-csapda étterembe beülni, akkor ajánlom egy bocadillo de jamón ibérico-t (spanyol sonkás szendvics), ami viszont már ismét nagy kedvenc.

Pár szelet sonka egy bagettben

Sonkás szendvics spanyol módra

A szendvics maga ránézésre nem nagy eresztés – pár vékony szelet sonka egy szelet bagettben – de higgyétek el, rettentő finom. Ha bárhol Spanyolországban jársz kipróbálása szinte kötelező.

Étteremajánlás

1. CAN TRESÓ

A top, kedvenc, soha-nem-csalódtam-benne étterem számomra Barcelonában a CAN TRESÓ (cím: Carrer d’Astúries, 18, Barcelona), hát hol, ha nem az általam úgy szeretett Gràcia negyedben.

A Can Tresó étterem az utcáról

Az ételek brutál finomak, szinte kész gasztró költemények. Eddig háromszor ettem ott, de mindig olyan fantasztikusan finom dolgot szolgáltak fel, amire azt mondhattam, hogy ez igen, ez gasztró élmény. Az ételekben mindig volt valami csavar, de pont annyi, ami az tökéletessé tette azt. Az étlap folyamatosan változik, aminek részben örülök csak, mert egyrészt sajnálom, hogy nem ehetek újra abból a korábbi remekműből, másrészt viszont kiváncsian várhatom, hogy mi újat tudok megkóstolni.

étel költemények a Can Tresó étteremből

Az ízen kívül a tálalás is rendkívül kreatív. Most utoljára például már tiszta fekete, tört pala lapokon szolgálták fel mindent.
A hely maga nem nagy, csak pár asztal van benn, ahol maximum talán 20 ember tud egyszerre leülni, így utolsó alkalommal ebédidőben kb. fél órát kellett várnunk. Mondanom se kell, bőven megérte.

Update: Azóta, hogy ezt az éttermet itt másnak is ajánlom több visszajelzést kaptam, hogy tényleg mennyire szuper jó hely ez az étterem. Egyik munkatársam például 4 napot töltött Barcelonában, ami idő alatt kétszer is elmentek ebbe az étterembe.

2. Ceviche 103

A kicsit drágább, de előkelőbb étterem kategóriában a Ceviche 103-at ajánlanám, ami egy perui étterem.

három különböző étel egy fotón

A pincér ajánlására én az egyik legtipikusabb perui ételt, és nem mellékesen az étterem névadó ételét, a cevichét kóstoltam, de őszintén szólva nekem annyira nem jött be. Nem az elkészítéssel volt probléma, hanem egyszerűen rá kellett jönnöm, hogy ez nem az én kajám. Azon kívül viszont minden más étel tökéletes választás volt. Extra volt a steak és a desszert is.

3. FrescCo

Kevésbé gasztró élményt, hanem inkább egy rendkívül pénztárca barát opciót nyújt a Frescco all-you-can-eat étteremlánc.

FrescCo-barcelona

Levesek, tészták, saláták, pizzák és mindenféle sült húsok vannak terítéken, amik nem különösebben extrák, viszont a helyi árakhoz képest elég olcsók (kb. €10), ráadásul annyit ehetsz belőle, amennyi csak beléd fér.

Figyelj a nyitvatartásra: a délutáni siesta ebéd után 3-4 órától kb. 6-7 óráig tart, ami idő alatt rengeteg bolt, étterem, stb… zárva tart. Ez főleg a nem turista területekre igaz, így pont azok az éttermek lesznek ilyenkor zárva, ahova érdemes betérni, és pont azok maradnak ilyenkor nyitva, amelyeket pont nagyban el kell kerülni.

Hol bulizz Barcelonában?

Az egész cikknek talán ez a legszubjektívebb része, mert hiába nyaralás, hiába külföld, egy rocker nem fog elmenni egy jazz koncertre, egy elektronikai zenét kedvelő pedig nem fog elmenni salsázni csak azért, mert Barcelonában van. Helyette mindenki megkeresi az ő zenei ízlésének megfelelő programot.
De bármi is legyen az, egy biztos Barcelonában nem fogsz csalódni. Az ottani éjszakai élet nekem az egyik nagy kedvencem.

A következőkben, ha nem is tudok mindenki számára valami jót ajánlani, egyben biztos tudok segíteni. Hogy hogyan juss be teljesen ingyen pár elég jó, amúgy 20 eurós helyre. A kulcsszó: SHEZ LIST.

A SHEZ LIST egy vendéglista, ami ingyen belépést biztosít Barcelona több tucat bulihelyére, köztük pár elég neves és exkluzív clubba is.
A feliratkozás teljesen ingyenes, történhet e-mailen, facebookon, SMS-ben, online formot kitöltve… ahogy neked a legkényelmesebb.

A legegyszerűbben szerintem úgy működik, hogy felmész a Shaz Guest List facebook oldalra, ahol minden nap posztolják az aznap esti bulikat instrukciókkal együtt. Azon kívül érdemes weblapjukat (barcelonaparties.com) is nézni, ahol nem csak a kiemelt, de az összes aznapi és jövőbeli buliról kaphatsz infót.

Az instrukciók és egyéb infók pedig a következők:

  • Hány óráig tudsz ingyen bemenni?
  • Egyébként mennyibe kerül a belépő?
  • Fel is kell iratkoznod vagy elég a kulcsszót “I’m on SHEZ LIST” bemondanod?

Veszteni valód nincs! Mi utoljára minden lehetséges buli helyre felirattuk magunkat biztos, ami biztos alapon. :)

Update: érdemes itt is próbálkozni: instagram.com/youbarcelona_guestlist

Kedvenc helyeim Barcelonában

Ha szórakozásról és éjszakai életről van szó, a kedvenc Gràcia városrészem akkor is tökéletes választás. A negyed telis tele van kicsiny bárokkal, és aki egy kicsit is nyitott az olyan helyekre, ahol nem a külcsin, hanem a jó kedv és jó hangulat számít, akkor az biztosan nem fog csalódni.

Bárok közül az én egyik kedvencem a Gràcia Latina, egy ici-pici, de annál hangulatosabb latin bár élő zenével, tánccal és hamisítatlan karibi hangulattal.

A nagy clubbok közül kettő is van a Gràciában, mindkettő nagyon jó és jó szívvel ajánlom. Az egyik a Sutton, a másik a Bling-Bling.

party fotó a bling bling szórakozóhelyről

forrás: barcelonaparties.com

Ezeken a helyeken külföldiek nem nagyon vannak, inkább helyiek járnak, akik – annak ellenére, hogy mind a kettő nagyon felkapott és minőségi hely – mind hihetetlenül kedvesek és barátságosak. Utolsó alkalommal például, amikor a baráti társaságunk egyik tagja már kissé “megfáradt” és leült egy helyre, ahol kicsit talán el is bóbiskolt, odament hozzá egy helyi lány egy üveg ásványvízzel, hogy ugye jól van és hogy azért hozta neki az üveg vizet, hogy attól biztosan még jobban lesz. És tette mindezt csupán kedvességből és figyelmességből, mindenféle hátsó szándék nélkül.
Vagy a biztonsági őrök, akik nem bunkó paraszt módon viselkednek, mintha ők lennének a világ császárai, hanem teljesen normálisan, sőt konkrétan barátkozva fogadnak téged.
És ez csak két példa, de ugyan így sorolhatnám azokat a pozitív élményeket és szituációkat, amik ezen a környéken estek meg velünk.

Ahova soha többet nem megyek szórakozni Barcelonában

A Gràcia negyed pontos ellenkezője az olimpiai falu, ahol viszont már minden a külcsínről és a magamutogatásról szól. Felkapott clubbok, hatalmas tömeg, turisták minden mennyiségben, túlárazott italok, személytelenség, felszínesség és még sorolhatnám. Nem mondom, hogy ne menj oda, mert van akinek pont ez jön be. Én is voltam és sajnos végig kellett járnom az összeset ahhoz, hogy tudjam, hogy azok a helyek mennyire nem az én világom. Tipikusan ilyen helyek az Opium, Pacha, Eclipse, de mondhatnám bármely szórakozóhelyet a már említett környéken.

Tippek a barcelonai éjszakai élethez

  • Szórakozás szempontjából messze kerüld el a La Ramblát.
  • Vigyázz a zsebesekre, akik az ittas bulizókra hajtanak. Minket is “megtámadtak” éjjel az egyik buliból kijövet, de szerencsére mindenünket visszaszereztük.
  • A férfiaknak a dress code elég laza, de a nők eléggé kicsipik magukat, főleg a klubbokban, ahol már szinte estélyi ruhában mennek.
  • Az éjszakai élet a bárokban kezdődik, ahol vacsora utántól kb. 1-2-ig iszogatnak az emberek, majd onnan mennek tovább klubbokba, amik hajnali 5-6-ig nyitva és tele is vannak.

Látnivalók Barcelonában

Sagrada Família

Sagrada Família, a soha el nem készülő templom, Barcelona legnépszerűbb turista látványossága.

A Sagrada Família Barcelonában

Talán így fog kinézni majd egyszer

Ahhoz kétség sem férhet, hogy a Sagrada Família egy olyan építmény, amit minden Barcelonába látogatónak látni kell. Ilyen nincs még egy a világon, de nem csak azért, amilyen majd lesz amikor elkészül (2028-ra tervezik), hanem azért is, amilyen állapotban most van.
A legelső és legutolsó látogatásom között eltelt vagy 4 év, amennyi idő alatt a világ legmagasabb épületét felhúzzák, a Sagrada Famílián mégse történt számomra semmi látszólagos változás. Ugyan úgy állnak a daruk, ugyan úgy fel van a fél templom állványozva, ugyan úgy megy a kalapácsolás és a fúrás-faragás.

Sagrada Família részletei

én kb. ezt láttam

A művészi értékeiről meghagyom az építészeket és a művészettörténészeket vitatkozni. Ők biztos órákig tudnának eufórikusan mesélni bármely szegletéről, ami ha részleteiben néztem tényleg csodálatos. Viszont, ahogy egészében próbáltam nézni nem láttam mást, mint egy hatalmas giccses katyvaszt, ami tényleg nem áll másból, mintha mindenki, aki csak hozzá nyúlhatott hozzátette a maga ízlését és stílusát. Képzeljétek csak el, hogy hogy nézne ki a Mona Lisa, ha 2 évszázadon keresztül minden híres festő átfesthette volna Mona Lisa egy részét a saját stílusára.

A másik nagy bajom a Sagrada Famíliával, hogy akkora, hogy egyszerűen nem lehet normálisan lefotózni. És akkor még csak a templomról beszélünk, ha te is rajta akarsz lenni, az már egy még lehetetlenebb feladat.

Kívülről tehát többször is, belülről viszont még egyszer sem láttam, aminek oka egyrészt a hosszú sorbanállás, másrészt – és inkább ezért – a borsos belépőjegy árak. :(

A legolcsóbb felnőtt jegy online €15, helyszínen €18, ami még csak a templomba belépésre jogosít. Az elmondások alapján az igazi attrakció – és amiért igazán érdemes bemenni – az felmenni az egyik toronyba. A toronylátogatás, a 360 fokos panoráma kilátás élménnyel nyilván csak a legdrágább belépőben van benne, aminek ára online €29 (!), helyszínen váltva €33, ami azért már elég húzós.

Tipp: Ha valaki úgy dönt, hogy megnézi belülről, mindenképpen ajánlott a jegyet előre váltani nem csak az ára, hanem a rövidebb sorbanállás miatt is. Online jegyvásárlás itt.

Eddig nekem arra a 30 euró elköltésére mindig sokkal jobb ötleteim támadtak. :) Nem mondom, hogy soha, de amíg 20ezer forint egy Budapest-Barcelona oda-vissza repülőjegy, addig nem fogok 10ezer forintot egy templom belépőre elkölteni… De kövezzetek meg ezért nyugodtan. :)

Güell park

A következő kötelező látnivaló a Güell park. Pár éve én még ingyen látogattam az egészet, de hatalmas meglepetésemre 2013-tól a park leglátogatottabb része – a főbejárat körüli Gaudi szobrokkal és mozaikokkal díszített Monumental rész – már csak belépővel látható. Felnőtt jegy 8 euró. Online előre váltva €7, amivel a felesleges sorbanállást is meg lehet spórolni. Jegyvásárlás itt.

Kilátás a Güell Park Monumental nevű részéről
Sárkány lépcső a Güell park bejáratánál

Hogy megéri-e ezt az összeget? Nehéz megmondani. Főleg azok után, hogy én már láttam korábban ingyen. :) A kilátás miatt szerintem nem, mert a parkban feljebb sétálva sokkal jobb kilátó pontokat lehet találni. Ha művészi kompozíciót akarsz fotózni, ahol a Gaudi formák adják a kép keretét, akkor igen.

Tipp: nyitás előtt és zárás után van kb. fél-fél óra, amikor még nem húzták ki a kordonokat, így akkor ez a rész teljesen ingyen látogatható.

A park legjobb kilátó pontjához egyszerű a recept. Indulj el a parkban felfelé és azt tartsd szem előtt, hogy a legmagasabb pontra akarsz feljutni, így bárhol elágazik az út, tudni fogod merre menj. A rossz hír viszont az, hogy ez a pont egyáltalán nem lesz kevésbé zsúfolt. Sőt.

Tömeg a Güell Park legmagasabb pontján

Tipp: a parkot gyalog megközelítve szabadban működő, fedetlen mozgólépcsőkön mehetsz fel, amik a Baixada de la Glòria utcában vannak. Ha gyalog mentek, mindenképpen érdemes azon az után menni.

La Rambla

A La Rambla Barcelona Váci utcája tele ajándékboltokkal, kávézókkal és rosszabbnál rosszabb éttermekkel.

turista tömeg a La Ramblán
mutatványos és a tömeg a La Ramblán

Nappal hemzseg a turistáktól, éjjel viszont jobb, ha messze elkerülöd. Sötétedés után előjönnek a mindenféle buliba csalogató party-szervezők, afrikai drogdílerek és a mindenféle bevándorló prostik. Napközben egy sétát megér, de ne hidd, hogy akkor kevésbé veszélytelen, mert a La Ramblánál már csak Rómában magasabb az egy négyzetméterre eső zsebtolvajok száma.

La Boqueria piac

A La Boqueria piac az Barcelonában, ami a Fővám téri Vásárcsarnok Budapesten. Talán ez az egyetlen kívétel arra a szabályra, hogy ne együnk semmit a La Rambla környékén. A La Boqueria piac ugyanis pont a La Rambláról nyílik és ha másért, ezért érdemes a rámblán végigsétálni.

La Boqueria piac Barcelonában

A piac különlegessége a rengeteg egzotikus gyümölcs, a tengeri herkentyűk, tapaszok, helyi sonkák, kolbászok, sajtok, borok, sörök, mindenféle egyéb ígyencségek, amiket szerencsére ki is lehet próbálni akár egy-egy falat erejéig. Sok helyen árulnak ugyanis 1 eurós kóstoló tálakat, amiket – ha mást nem is – érdemes azért kipróbálni.

Picasso Múzeum

Nagy Picasso rajongóként nagy elvárásokkal mentünk a Picasso múzeumba, de sajnos elég nagy csalódás volt az egész. Később kiderült, hogy abban a múzeumban csak a művész kevésbé híres, főleg korai festményei vannak kiállítva, amiknél sokkal híresebb és jobb képeit már korábban máshol láttam.

Passeig de Gràcia

A Passeig de Gràcia az Barcelonában, mint nálunk az Andrássy út. Egy széles sugárút tele elegáns divatüzletekkel és gyönyörű épületekkel, mint például a Gaudi ház.

Casa Batlló – Gaudi ház

A Gaudi házzal megint ugyan az a helyzet, mint a Sagrada Famíliával, hogy kívülről marha szép és ha nem lenne brutál drága bejutni, belülről is szívesen megnézném. De sajnos elég drága. A legolcsóbb jegy €22.50, ami közel 7.000 forint. Akit érdekel, jegyvásárlás itt.

Gaudi ház homlokzata

Gótikus negyed – Barri Gothic

A város középkori óvárosa, kicsiny utcákkal, hangulatos terekkel, művész galériákkal, kávézókkal és bárokkal. Mivel az utcák igen keskenyek és árnyékosak, akár a legnagyobb forróságban is kényelmesen sétálgathatunk benne.

FC Barcelona

Azt hiszem az FC Barcelonát még a legkevésbé focirajngónak sem kell bemutatnom. A világ egyik, ha nem a leghíresebb foci csapata, amit Barcelonában még azok is látni akarnak, akiknek egyébként vajmi közük van a focihoz. Ez a szekció inkább nekik szól, mert egy vérbeli foci, vagy ne adj Isten FC Barcelona rajongónak nem hiszem, hogy bármi újat tudnék mondani itt.

Camp Nou a Barcelona FC futball stadionja

forrás: Internet

Sok helyről hallottam azt a hiedelmet, hogy az FC Barcelona meccseire nem is lehet jegyet kapni, mert a bérletesek minden helyet elfoglalnak. Örömmel jelentem kérem, hogy ez nem igaz és nekünk is sikerült bejutni egy spanyol bajnoki meccsre, ahol a Barcelona a Las Palmas-t fogadta.

A jegyet mi hetekkel előre, online vásároltuk az FC Barcelona hivatalos oldalán. Ára kb. €50, ami a legolcsóbb kategória volt és nyilván a legtávolabbi helyekre szólt.
Legnagyobb meglepetésemre a jegyet még csak online se kellett volna megvennünk, mert a meccs napján, délelött a La Rambla hivatalos barsza árusító helyén még javában adták el az utolsó jegyeket.

látvány a Camp Nou stadionban

az utolsó előtti sorból mi ezt láttuk

Ez a hely számunka tökéletes volt, mert nemcsak az egész pályát, hanem az egész stadiont is beláttuk. Persze marha jó lett volna közelebb ülni a pályához, de ahhoz, hogy nagyságrenddel közelebbről nézzük több száz euróval többet kellet volna fizetnünk. Nekünk ez akkor tökéletesen elég volt.

A meccset velünk együtt 75.000 néző nézte végig, ami nem volt egy kifejezetten jó meccs. Főleg, hogy Messi egy fantasztikus indítás, egy mesteri labdalevétel és gyönyörű kapuratörés közben a védők blokkolásában lesérült. Történt mindez a meccs tizen valahányadik percében, ami nem mellékesen Messi második labdaérintése volt. “Na, szép. Milyen egy sportember…” – szidtuk hangosan – “…egész eddig ácsorog a pályán, látszik, hogy nincs kedve játszani, most meg az első adandó alkalommal sérülést szimulál és le is cserélteti magát. Ilyenek ezek a profi focisták…
Aztán jött a hír, hogy Messi sérülése tényleg komoly és 8 hétig biztosan nem fog tudni pályára állni. :(

Ha éppen nincs meccs a Camp Nou stadionhoz akkor is érdemes ellátogatni a még nem barsza rajongóknak is a következőkért:

  • van egy hatalmas barszás ajándékbolt csurig mindenféle túlárazott barca relikviákkal,
  • ha nincs meccs, akkor is be lehet menni és körbenézni a FC Barcelona Stadium Tour-ral,
  • és ami még fontosabb, egy magyar származású focista, Kubala László szobra.

Biztonság

Zsebesek, zsebesek, zsebesek! A legfontosabb dolog, hogy tegyél meg mindent az ellen, hogy áldozatul ess a zsebtolvajoknak. Barcelona hemzseg tőlük és csak arra várnak, hogy egy fél pillanatra feledkezz meg az értékeidről. Sokszor csapatban dolgoznak, míg az egyik lefoglal, beszédbe elegyedik veled, neked megy, bocsánatot kér, addig a másik hátulról kirabol. Ha teheted ne vigyél magaddal semmi felesleges értékeket. Ami pedig van nálad, az mindig legyen kéznél, soha ne a táskád külső zsebében, ahonnan könnyen kivehető. Ha tömegben vagy, érdemes a táskádban, zsebedben ráfognod a pénztárcádra, fényképezőgépedre, telefonodra, stb…

Térkép

A cikkben szereplő helyek és látnivalók térképét itt találod, amit a Google Maps applikációval akár offline le is tölthetsz.

A cikk második része és egyben egy 2017-es update itt olvasható.

A nem utazgatok.hu logóval ellátott képek forrása az internet

A sorozat további cikkei:

  1. Barcelonai élmények és okosságok
  2. Madridi élményeim
  3. Lisszaboni élmények és okosságok
  4. Londoni élményeim
  5. Egy hosszú átszállás Abu Dhabiban
  6. Barcelonai élmények és okosságok 2.
  7. Brno kocsmatúra 2018

Hozzászólások:

  • Judit szólt hozzá:

    Nagyon jó kis írás, Barcelona nekem is az egyik kedvencem. :)

  • Tóth Marianna szólt hozzá:

    Szia!
    Güell parkkal kapcsolatban lenne kérdésem. Melyik jegyet érdemes megvenni. Mert van 7 euros, illetve a 14 euros jegy. Látom hogy az egyikben van úgymond idegenvezetés, de a lényeg az lenne, hogy mindkét jeggyel bejárható a park? Csak az egyikben van vezetés? Mennyi időt érdemes erre szánni, mennyi idő alatt járható be kényelmesen a park? Elő szezonban (február), valóban 18:15-kor el kell hagyni a parkot? Köszönöm válaszod!

    • András válaszolt:

      Szia Marianna!
      Igen, jól látod. Annyi kiegészítéssel, hogy a park kb. 2/3-a ingyenesen látogatható, a fizetős belépő az úgynevezett Monument részre szól csak.
      És igen, az is igaz, hogy a téli időszakban 18.15-kor zár a park.
      Reálisan nézve szerintem 3-4 órát szánjatok rá. Jó utat kívánok!

    • Tóth Marianna válaszolt:

      Nagyon köszönöm a gyors választ. Még egy, de lehet hogy a későbbiekben több kérdésem is lesz. T10 illetve a Hola BCN kártyát néztük. 4 napot leszünk ott. Szállásunk Cardenal Reig, 11, Senator Spa hotel. Ez lesz az origo :-). Szeretnénk minél több helyet megnézni, én Hola BCN választanám, de lehet kellene a megerősítés, hiszen 1 nap több helyre is megyünk. Ha megveszem a Hola kártyát online, azt gondolom átveszem a reptéren (ezt olvastam) azt az első utazás során kell valahol érvényesíteni? Ha ez megvan akkor utazás során kell ezt automatába dugdosni vagy egyéb dolog van vele? T10-nél olvastam, hogy mindig “kezeltetni” kell, és kiírja, mennyi utazás van még rajta, de Hola kártyáról nem volt ilyen jellegű info. Köszönöm

    • András válaszolt:

      Igen, a T10 az 10 alkalmas, a Hola BCN viszont korlátlan. Ez természetesen az árukon is látszik, ez utóbbi kétszer olyan drága. Az, hogy melyik éri meg nektek jobban, azt nektek kell kiszámolni, hogy naponta hányszor tervezitek használni. Ha már naponta 3 egy iránynál többet mentek, akkor a T10 nem lesz elég.
      A használat pedig szintén úgy van, ahogy írtad. A T10-et minden utazásnál érvényesíteni kell, az egy tömb gyakorlatilag. A Hola BCN pedig egy bérlet.

  • Rita szólt hozzá:

    Kedves András,

    Legyél szíves segíteni, mert kezdek beleőrülni a keresgélésbe…
    El Prat 2 Terminálról szeretnék eljutni a legolcsóbban (és hozzávetőlegesen a legegyszerűbben) a következő szálláshelyre: Carrer del Comerç, 33, Ciutat Vella, Barcelona, 08003.

    Az oldal nagyon színvonalas, sok segítség található benne. Gratulálok!!!

    Nagyon köszönöm segítségedet előre is!

    Üdv Rita

    • András válaszolt:

      Szia Rita,
      Én az A2 reptéri transzfer busszal mennék a Plaza Catalunya-ig. Az egy nagy tér és közlekedési csomópont, kb. mind a Deák tér Budapesten. Onnan pedig már a Google Maps is számtalan megoldást mutat, hogyan tudsz a lakásig eljutni. Az út kb. 15 perc és több busz (39, V17, 59) és metró is megy arra.
      Jó utat!

  • Balázs szólt hozzá:

    Jó írás, én is köszönöm! Parkolási, autóval való közlekedési lehetőségekről tud valaki esetleg egy gyors összefoglalót? Barcelonától északra a parton lesz a szállásunk, kölcsönzünk majd autót, ha kényelmesen megoldható, azzal járnánk be Barcelonát is (a séta mellett, persze).

    • András válaszolt:

      Szia Balázs, nem volt még saját tapasztalatom, de én autóval biztos nem mennék be a belvárosba. Letenném kívül és úgy mennék be tömegközlekedéssel, vagy hasonlóval.

  • Reka szólt hozzá:

    Szia,

    Az lenne a kerdesem, hogy a szallasunk a Carrer de Sant Gervasi de Cassoles, 26, 08022 Barcelona, Spania- ban van es ide hogyan lehet eljutni ? Azt neztem , hogy a ha a Plaza Catalunya-ig megyunk repteri busszal akkor onnan akar gyalog is el lehet menni ? Google szerint 3.5 km , ami nem sok es idonk is lenne ra . Koszi a segitseget !

    • András válaszolt:

      Szia Réka, azért az nincs olyan közel és szinte végig emelkedő van. Ha nincs nagy cuccotok, akkor izgalmas végigsétálni az egész Gràcia-n, de egyébként 5 megálló az L7 vonalon (Google Maps). Én metróval mennék.

    • Reka válaszolt:

      Koszi Andras , csak kezi poggyaszunk van (borond ) hiszen penteken delelott erkezunk es hetfo delutan megyunk is vissza Norvegiaba . Ezert gondoltam, hogy talan belefer , de mindenkeppen figyelembe veszem a velemenyed .

  • Andrea szólt hozzá:

    Először is köszönöm a sokk tippet, amit az oldaladról kaphattam! Javaslatodra a Gracia negyedben szálltunk meg most január végén (Lesseps megállótól 5 percre). Imádtuk! Árak is jobbak voltak, mind az étkezés, boltok ill szállás szempontjából. Mi egy egy-hálószobás apartmant béreltünk. Szerintem legközelebb, ha gyerekekkel eljutunk, akkor is ebbe a negyedbe foglalunk. A T10-es metrójeggyel bárhová könnyedén eljutottunk.
    Annyi személyes véleménnyel egészíteném ki, hogy a Sagrada familya-ba van magyarul audioguide, ami megéri az árát (mi online vettük meg előre). Lenyűgöző a templom belülről is! Üdv, Andrea

  • Tünde szólt hozzá:

    Szia. Mennyire drága szórakozóhely a Gratia Latina ? Étkezés is van, vagy csak italfogyasztás? Hány órára érdemes odamenni?
    Köszönöm

    • András válaszolt:

      Szia Tünde, egyáltalán nem drágább, mint bármi más a környéken. Helyi árak vannak. Kaja szerintem nincs, legalábbis én nem láttam és el se tudnám képzelni, hogy ott van. Egy kis szórakozóhelyre gondolj inkább. :) Pár méterre van tőle egy kis tér, utolsó alkalommal mi ott iszogattunk előtte az egyik kis bárban, mert korán érkeztünk. Azt javasolnám, hogy már legyetek ott a környéken kb. 9-10kor és ha még korán érkeztetek, akkor it is tudtok inni valamit a szomszédban. Hangulat az egész negyed. :)

  • Pimpi szólt hozzá:

    Szia András,

    Mennyire vagy jártas a Barcelona-i Rooftop bárokban?
    Rengeteg olyan van ahol medence is van és lehet akár fürdeni is. Voltál már ilyen helyen, és ha igen melyiket ajánlod?

    • András válaszolt:

      semennyire :( de ha meglátogatod valamelyiket szívesen meghallgatom, hogy milyen volt :)

  • Kati szólt hozzá:

    Szia!Májusban megyünk Barcelonában és hol érdemes robogöt bérelni ami megbízható és mennyi a bérlése? Válaszod köszi.

  • János szólt hozzá:

    Szia András!
    A tömegközlekedésnél van valamilyen kedvezmény,mint nálunk a 65 év felettieknek? Vagyis ingyenesen utazhatok a metro,villamos, busz ,személyvonat 2. oszt.
    Febr. közepén mennék ki Barcelonába. Előre is köszi a válaszodat.

    • András válaszolt:

      Szia János, utána olvastam és azt találtam, hogy van kedvezmény 60 év felett. Tarjeta Rosa, vagyis rózsaszín kártya a neve. De ezt külön kell igényelni és elég sok mindenhez (pl.: anyagi helyzethez) kötik, hogy kinek jár. Nem úgy működik, mint nálunk, hogy csak bemutatja az illető az igazolványát.

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.