Az indiai útiterv

India hatalmas, a látnivalók sora végtelen, ahhoz pedig, hogy valaki csak az ország főbb nevezetességeit ismerje meg, alsó hangon is hónapok kellenek. Nekünk ennyi időnk közel sem volt, egészen pontosan 7 napunk, így maradt a pontos tervezés.

A csapat: 3 fő, Laci jóbarátom, akivel már több helyen is jártunk a világban, és Csaba, akivel az volt akkor az első túránk.

Sorba véve az igényeinket, hogy mit szeretnénk Indiából látni és mire lehet ez az egy hét elég, számunkra a leglogikusabb választásnak az arany háromszög (Golden Triangle) tűnt.
Az arany háromszög egy népszerű turista útvonal fantázia elnevezése, aminek egyik sarka Új Delhi, az ország fővárosa, másik Agra városa, ahol a világ hét csodájának egyike, a Taj Mahal található, az utolsó sarok pedig Jaipur, a rózsaszín város.

térképen az indiai arany háromszög

Az arany háromszöget mi annyival egészítettük ki, hogy mindenképpen látni akartuk Váránaszit (korábbi nevén Benáreszt), India egyik legszentebb helyét, a halál városát.
Az ihlet az On the Spot című magyar dokumentum sorozat egyik epizódjából jött. Akit érdekel, az említett részt itt megnézheti.

A tervezett útvonal

  1. érkezés Új Delhibe, előre foglalt szállás egy 3 csillagos szállodában, egy napos akklimatizálódás, városnézés,
  2. másnap este repülés tovább Váránásziba, a Gangesz partjára, repülőjegy előre lefoglalva,
  3. két napot (két éjszaka) maradunk Váránásziban, szállás előre lefoglalva,
  4. Az út idáig fix, innen viszont hiányzik, hogy hogyan jutunk át Agrába. A két város között nincs repülőjárat, autóval az út kb. 11 óra – annak ellenére, hogy csak 600km. Van egy éjszakai vonat, amire viszont előre nem kaptunk jegyet, de Bipin barátom megpróbál a last-minute kibocsájtott jegyekre lecsapni, ez viszont csak az indulás előtti napon derül majd ki.
  5. Agrában megnézzük a Taj Mahalt,
  6. Agrából egy előre foglalt sofőrrel mennénk át Jaipurba, az út közel 4 óra (240 km),
  7. innen a program flexibilis, hogy hogyan töltjük az utolsó 3-4 napot, abból hány napot maradunk Jaipurban, mikor megyünk vissza Új Delhibe.

A konkrét látnivalókon kívül, amit mindenképpen meg akartunk még nézni vagy tapasztalni:

  • látni a vonaton csüngő indiaiakat,
  • vonaton utazni,
  • megnézni moziban egy Bollywood filmet, ahol állítólag az emberek a film közben hangosan kiabálnak és állva tapsolnak.

Furcsa érzések

Az útiterv szépen összeállt, amit tudtunk szépen lefoglaltunk, mindenünk készen volt az indulásra, bennem mégis egy hiányérzet volt. Egy érzés, hogy nem tudtunk kellően felkészülni az országból. Úgy éreztem, hiába tervezünk meg mindent, hiába készülünk fel mindenre, hiába olvasunk utána mindennek, valahogy mégse tudunk kellően felkészülni. Hogy akkor is ott marad egy ismeretlen tényező, amivel nem fogunk tudni számolni. Ez az ismeretlen tényező pedig India…

Az pedig, hogy amivel készültünk az elég volt-e, az a következőkben fog kiderülni.

Gyerünk, indulás, irány India!

Borítókép forrása: internet

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.