Amerikai autóbérlési kisokos

Amerikában az autóbérlésnek hagyományai vannak. Talán ez az oka, hogy sehol máshol a világon nem tudtam olyan gyorsan és egyszerűen autót bérelni, mint ott. Viszont Amerikának is megvannak a maga sajátosságai, amire az általános autóbérlési tudnivalókon felül érdemes odafigyelni.

Az autóbérlésről általánosságban írtam korábban egy átfogó cikket, amit itt olvashattok.

Amerikai sajátosságok

  • Autó bérléshez a minimum korhatár 21 év,
  • 25 éves kor alatt extra díjat számolnak fel, ami akár napi 25 dollár is lehet,
  • A bérléshez nemzetközi jogosítvány nem szükséges, a magyar plasztik kártyát mindenhol elfogadják,
  • A bérléshez hitelkártya nem, de egy debit dombornyomott bankkártya mindenképpen szükséges,
  • Foglalásnál érdemes a nem előre fizetés opciót választani, ami igaz, hogy drágább, de ha a helyszínen nem várt költségek adódnak a foglalás végösszegéhez, akkor még mindig dönthetünk másik cégnél.
  • Általában a magasabb kategóriájú autókban már beépített navigációs rendszer működik, így azokhoz nem érdemes kiegészítő GPS-t bérelni.

Amerikai autóbérlő cégek

A teljesesség igénye nélkül…

Nyilván ezen kívül még rengeteg más cég is van, de ezek a legnagyobbak, legismertebbek és tapasztalataim szerint jobb áraik vannak, mint a kis, kb. családi vállalkozásként működő, helyi autókölcsönzőknek.

A sorozat további cikkei:

  1. USA vízum tudnivalók – az igazi ESTA vízum linkje
  2. ESTA amerikai vízum kitöltési útmutató, leggyakoribb hibák, kérdések és válaszok
  3. Amerikai autóbérlési kisokos
  4. Szállások az USA-ban: hotelek, airbnb és az útszéli motelek
  5. Min és hogyan spóroltunk utolsó amerikai utunkon?
  6. Shoppingolás USA-ban – mindent az outlet centerekről
  7. USA üzleti és turista vízum ígénylési útmutató és segítség

Hozzászólások:

  • VorinkoMihaly szólt hozzá:

    Autoberleshez elfogadjak Miamiba a magyar Budapest Bank Debit Master Card-jat?

  • Nóra szólt hozzá:

    Szia András, ha nem szeretném kint az itthoni sim kártyámat használni, mit ajánlasz? Leginkább waze-hez kellene. Vagy érdemesebb GPS-t bérelni? Köszi a választ!

    • András válaszolt:

      Szia Nóra, CitySIM kártyát ajánlanám mindenképpen. Nem csak waze-hoz, de netezésre is használhatjátok nagyon jó áron. Szerintem amennyibe egy GPS kerül, abból már van egy feltöltött kártyátok, amit bármire tudtok használni.
      Ill. ha komolyabb autót béreltek, abban már szinte mindegyikben van beépített navigáció, ami nyilván ingyen van, mert széria tartozék. Többször volt már, hogy próblátak navigációt eladni, amire nyilván nemet mondtuk, közben meg az autóban ott volt beépítve. :)

    • CitySim válaszolt:

      Szia Nóra,
      A Google Maps + CitySIM lényegesen olcsóbb, mint GPS-t bérelni.
      A CitySIM Classic kártyán aktiváld a “Europe Data Discount Option-t”, ezzel USA-ban is €0,015/MB díjért internetezhetsz. Emellett 1 évig számos más országban is ezen a tarifán használhatod a netet, és csak annyit számláz, amennyit valóban fel is használtál, így nincs elvesztegetett adat és idő.

      A Google Maps elég sok adatot használ működés közben, így azzal is tudtok kicsit spórolni, hogy ha például autópályán mentek 4 órát egyenesen, akkor ki lehet kapcsolni közben.
      Mindemellett e-mailezéshez, Facebook/Instagram/közösségi oldalakhoz, Viber/Whatsapp/Messenger és egyéb csevegő programokhoz is hasznos, ezek kis adatforgalmat generálnak.
      Facebook élő videóhoz vagy akár videótelefonáláshoz is használhatjátok.
      USA-ban a T-Mobile és az AT&T hálózatán működik a CitySIM, mindig arra csatlakozik, amelyik erősebb adott helyen.

      CitySim csapata

  • Mihály szólt hozzá:

    Seattle-ben bérelnék, a reptéren. Honnan lehetne tudni, hogy az autóban van-e beépített GPS? Mivel külön GPS-nek 95 USD/rental a díja, eleve olyan autót választanék, de az oldal nem ad ilyen infót?! Kereső oldalon vagy egyből a cégnél érdemes előre foglalni?
    Kösz!

    • András válaszolt:

      Fixen sajnos sehonnan. Talán az autó kategóriájából lehet sejteni. Premium kategóriás autókban szinte biztosan széria felszereltség, alacsonyabb kategóriánál kevésbé valószínű. Viszont, még így sem, sőt, soha nem fizetnék ki 95 USD-t, semmilyen GPS-ért, főleg a mai világban. Offline verziós GPS mobilra, vagy ha az nem jó, akkor Waze vagy Google maps roaming szolgáltatással (pl.: CitySim – itt írtam róla – ami megint töredéke a 95 USD-nek és akkor azt bármire lehet használni.

  • István szólt hozzá:

    Szia! Az volna a kérdésem, hogy ha előre lefoglalok valamelyik ismertebb (fentebb általad is említett) autókölcsönző cégnél egy helyszínen fizetendő autót, akkor a Visa kártyámon zárolnak valamilyen extra összeget kaució / deposit címen, vagy ez nem jellemző?
    Továbbá az autót lemosva / kitakarítva kell visszaadni, vagy ezt nem nézik (2 hétre bérelnék)?
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    • András válaszolt:

      Szia István!
      Ez attól függ, de szerintem nem kéne.
      Két opció szokott lenn:
      A) csak foglalsz, de nem fizetsz: ez esetben semmilyen bankkártya adatot nem kérnek és ezt bármikor legmondhatod – én ezt szoktam választani
      B) foglaláskor fizetsz, ekkor kell megadnod a bankkártya adatokat, de ekkor a teljes összeget kifizeted, amiért cserébe kapsz pár % kedvezményt. Ha tuti ajánlatot kaptál és biztosra mondod, hogy az neked jó lesz, akár le is foglalhatod és ki is fizetheted.
      Én nem nagyon találkoztam olyannal – ez persze nem zárja ki, hogy ilyen nincs is – hogy előleget zároltak, vagy vontak volna le kártyádról.
      Egyszer Floridában sokat tengerpartoztunk és már vállalhatatlan volt az autó. Akkor lemostuk és kitakarítottuk, de egyéb esetben, ami a normális használathoz tartozik, azután nem kell ilyennel foglalkozni. A tisztítás benne van az árban.
      Remélem segítettem.

  • Zsolt szólt hozzá:

    Sziasztok! Általában azt olvasom, hallom, hogy az USA-ban autóbérléskor elsősorban dombornyomott hitekártyát fogadnak el (dombornyomott debit-et ritkán, kézpénzt egyáltalán nem), abból az okból kifolyólag, hogy a bérlés kezdetén zárolnak rajta egy, a bérleti díjnál jóval magasabb “biztonsági” összeget az autó leadása után felmerülő esetleges költségek fedezésére. Ez az összeg zároltan maradhat akár több hétig, akár 1-2 hónapig is, amig vélegesen megbizonyosdnak nem merült e föl egyéb fizetendő összeg (autópályadíj, parkolási büntetés stb.) Kérdés: A debit dombor kártyákat tényleg nem fogadják el a fentiekben leírt lehetőség (nem zárolható összeg) hiánya miatt? Milyen %-ban zárolnak pluszba a kártyán a bérleti díjhoz képest? (lehetséges hogy a hitelkeretem akár felét is elveszthetem ideiglenesen?) Sajnos számomra az is kétséges, hogy az utólagos levonásoknak van e valós alapja… Másik kérdés a biztosítás. Elvileg ha jól tudom egy minimál biztosítást tartalmaz az alapár. Mire kell figyelni biztosítás ügyben? Érdemes kötni pluszban, és ha igen milyen legyen (van esetleg valami elnevezése ennek)? Üdvözlettel!

    • András válaszolt:

      Szia Zsolt,
      a legfontosabb, hogy autóbérlés közben bármi előfordulhat, sőt még az ellenkezője is. :D
      Hogy pontosan mit kérnek, az függ a cégtől, az embertől, de attól is, hogy milyen napja van, hány fok van, sőt hogy milyen kék az ég. Szóval nehéz előre megmondani, de legjobb, ha mindenre fel vagy készülve. És, hogy merj kérdezni, mert ott is csak emberek dolgoznak és nekik is az a céljuk, hogy sikeres legyen a bérlés.
      Egyébként, nekem már volt olyan, hogy a depositot kp-ben hagytuk ott, de olyan is, hogy 3 különböző kártyáról vonták le. Sőt, legutoljára, amikor egy hatalmas, vadiúj SUV-t béreltünk, akkor még depositot sem kértek. Ez utóbbi esetben valószínüleg azért, mert a kocsit full coverage biztosítással kértük, ami egyébként nem jelent 100%-os védelmet, de más magyarázatot nem láttam, én meg nyilván nem kérdeztem, hogy deposit nem kell-e.
      Amit én szoktam csinálni, hogy több foglalást is csinálok különböző cégeknél. Ha az elsőnél sokat szórakoznak, vagy nem rugalmasak, akkor megyek a következőhöz. De általában azok és már az elsőnél sikerül mindent elintézni. Eddig olyan még nem volt, hogy üres kézzel jöttünk el. Egyszer egy vidéki kis irodában, mivel egyik autó sem tetszett, a végén az iroda vezető céges autóját kaptuk meg. :D Szóval tényleg, amit el tudsz képzelni, minden lehetséges.
      A biztosításról pedig annyit, hogy én mindig teljes körű biztosítást kötök. Hallottam elég horror sztorit. Tudom, hogy drága, de nekünk eddig mindig megérte, hogy ne kelljen izgulni.
      Amire figyelni kell, hogy nehéz vele tervezni, mert áltaban az online foglalásban nincs bent. A többi fontos dolgot mind leírtam ebben a cikkben.

  • Tibi szólt hozzá:

    Sziasztok mi a Price line oldalán foglaltunk ez egy harmadik oldal amit ha lehet kerüljetek el.Mivel hiába jelöld be az oldalon hogy kérsz full biztosítás a program automatikusan törölni fogja mivel azt a lehetőséget Európai ember nem használata csak Amerikai. Ja és után a mentünk a Foxhoz hogy Price line oldalán foglaltunk autót aminek az ára 340dollar lett volna 10 napra és a végén valahogy 840 dollár lett. Akkor szóltunk hogy törölni szeretnénk erre ok nem gond de amit a Price line oldalán fizettünk előleget azt nem kapjuk vissza ami 250 dollár volt. Úgy hogy kifizettuk azt a szép nagy összeget. Utána a 8 nap estéjén feltortek az autót vagyis a hátsó üveget betörtek és elvittek a taskainkat ez San Francisco alatt volt egy Mall parkolojaban. A végén azt mondta a Fox hogy a mi hibának volt és a full biztosítás ezt nem fedezi ezután még lehuztak 300 dollárral plusz nem adtak vissza 150 dollár depozitot. Úgy hogy soha többet Price line és Fox autó kölcsönző.

    • András válaszolt:

      Szia Tibi, sajnálattal olvastam a történeteteket. De köszönjük, hogy megosztottad velünk, remélem hasznos lesz másoknak is, hogy ne essenek ebbe a hibába.

  • Medveczki Tünde szólt hozzá:

    Szia András!Kérdésem az lenne,hogy nekem van dombornyomott kártyám,de nincs jogsim,csak a páromnak.Ìgy bérelhetünk autót az én kártyámra?Köszi a választ!

    • András válaszolt:

      Szia Tünde, mi is béreltünk már így, és működött. Szerintem erre nincs kőbe vésett szabály, és inkább cége válogatja, hogy kinél lehet, kinél nem. Szóval nem mondom azt, hogy biztosan lehet, de én ezen nem izgulnék, nagy valószínűséggel nem lesz probléma.

  • Johanna szólt hozzá:

    Szia András!

    Az én kérésem az lenne, hogy lehet-e úgy bérelni autót (és ha igen, hol), hogy nem ugyanott adom le? Konkrétan én Phoenixben szeretném felvenni, és Salt Lake Cityben leadni kb. egy hét múlva. Előre is köszönöm!

    • András válaszolt:

      Szia Johanna, természetesen lehet, de cége válogatja, hogy ezért mennyi felárat számol fel. Általában nem olcsó, de nekem volt már ilyennel szerencsém (ebben a cikkben le is írtam mindent).

  • Johanna szólt hozzá:

    Ja, és jól értem, hogy nem kell nemzetközi jogosítvány, egyik államban sem? Köszönöm!

    • András válaszolt:

      A nemzetközi jogosítvány az kb. úgy néz ki, mint egy könyvtári kölcsönzős kiskönyv. Hallottam olyat, akinek a rendőr szó szerint széttépte :)
      Elvileg arra hivatott, hogy a főoldalát kihajtva a rendőr a könyv másik oldalát oda lapozza, amelyik nyelvet érti. Így “le tudja fordítani”, ami a rendes jogsiban van. Összességben, szerény véleményem szerint egy vicc a dolog, de ez van. Olyat nyilván nem mondhatok, hogy nem kell nemzetközi jogsi, de én például a nélkül vezettem az utóbbi 10 évben. Nem volt gond vele, de rendőr sem igazoltatott. Kölcsönző cégnél pedig elfogadták a magyar jogsit.
      Ennek inkább akkor volt relevanciája, amikor még az a jó kis szocialista, papír alapú jogsink volt.

  • Csaba szólt hozzá:

    Szia András! Az lenne a kérésem, hogy publikáld légyszíves az aktuális autóbérlési tarifákat. Persze az ezen kívüli egyéb költségeket is. Előre is köszi! Csabi.

    • András válaszolt:

      Szia Péter, Alamo Rent a Car volt a nyertes :)

  • Levente szólt hozzá:

    Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy a bérelt autót, amit 21 év feletti személy bérelt ki, vezetheti e 21 év alatti személy? Nyilván akinek van jogsija.

    • András válaszolt:

      Szia Levente, tudtommal nem. Mindig a legfiatalabb sofőrhöz igazodik a szerződés és szerintem 21 év alatt nem lehet autót bérelni.

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.