Rio de Janeiro világhírű strandjai

Rio de Janeiro nevét hallva az embernek automatikusan a híres tengerpartjai, a gyönyörű nők és falatnyi bikinik jutnak eszébe. A valóságban Rió természetesen ennél sokkal több, de kétség kívül strandjai teszik igazán azzá, ami.

Riót elhelyezkedésének köszönhetően körös-körül, tucatnyi csodálatos tengerpart veszi körül. Közülük Copacabana és Ipanema csak a két leghíresebb, de rajtuk kívül is van még bőven említésre méltó. Ez egyik ilyen egyből Leblon – Ipanema közvetlen szomszédja – ami egy kicsi, de annál exkluzívabb városrész. De van opció bőven messzebb a városközponttól is, amit szintén érdemes felkeresni.

Copacabana ívelt partja madártávlatból

Kilátás a Cukorsüveg hegyről egyenesen Copacabánára

A város fő strandjai (sorrendben Leme, Copacabana, Ipanema és Leblon) 8.5 kilométeren át húzódnak két öblön keresztül, amiket csak egy vékony sziklás rész, az Arpoador választja el egymástól. Ugyan ez a szikla vágja ketté Copacabana és Ipanema strandjait is, éles határt húzva közéjük.

Copacabana és Ipanema térképe

Copacabana és Ipanema térképe

Annak ellenére ugyanis, hogy ezek a partszakaszok egymás közvetlen szomszédai, és ránézésre egyik olyan, mint a másik, hangulatukban és főleg a strandoló közönség milyenségében igencsak mások.
De nem csak maguk a városrészek osztják meg a strandolókat, hanem az a 12 számozott életmentő állomás is, amik kb. 7-800 méterenként sorakoznak egymás mellett a parton. A “bódék” – portugálul Posto – így azon kívül, hogy fontos tájékozódási- és találkozási pontok, magukhoz vonzzák a hasonló érdeklődésű strandolókat.

Van, ahova az átlag középosztály jár, van ahova az elegáns, magukra adó idősek. Van ahova a trendi fiatalok, van ahova a melegek. De ugyan így megoszlanak a sportszeretők is, mert külön állomás van a szörfösöknek, külön a tengósoknak, röplabádsoknak, stb…

Copacabana

Fogalmam sincs, mikor hallhattam Barry Manilow számát először, de nem hiszem, hogy sokat tudtam volna Copacabanáról még akkor. Mégis, ahogy a refrént énekelték benne, bennem egyből egy érzékien elegáns, előkelően egzotikus, forrósággal teli helynek az érzését keltette. Valahogy benne volt a pompa és elegancia, amit viszont ottjártamkor én már annyira nem éreztem. Azt éreztem, hogy valamikor megvolt, de az egykori “fény” mára azért jócskán megfakult.

Barry Manilow - Copacabana

Persze Copacabana még mindig Copacabana és a 4 kilométer hosszú ívelt, fehér homokos tengerpart még mindig szemet gyönyörködtető, de a hírnév és csillogás már inkább Ipanemáé.
Kint a tengerparton (Posto 1-6), ahogy én láttam, inkább a magukra kevesebbet adó emberek voltak a jellemzőek.

Copacabana strand látképe pálmafákkal

Copacabana tengerpart

Copacabana látnivalói:

  • Kilátás valamelyik előkelő hotel roof-top bárjából az ívelt Copacabánára
  • Kilátás – vagy inkább felnézés – a Krisztus szoborra
  • Kilátás a Cukorsüveg hegyre
  • A híres Copacabana Palace hotel
Krisztus szobor a háttérben két épület között

Krisztus szobor a háttérben

Ipanema

Copacabanához képest Ipanema viszont most éli aranykorát. Egy trendi, felkapott városrész, aminek strandja tele van tökéletes alakú, sportos, csokibarnára sült fiatalokkal. Mindannyiuk akkora fürdőruhában, hogy tényleg éppen csak a lényeget takarja.

Ipanem és Leblon tengerpartja

Ipanema, a háttérben pedig Leblon

Ipanema tehát a fiatalokról és szépségről szól:

  • Posto 7 – szörfösök és helyi hippiek közössége
  • Posto 8 – meleg közösség (könnyen megismerhető a felhúzott szivárvány zászlóról)
  • Posto 9 – tradicionálisan a leghíresebb, legfelkapottabb rész, bár a rengeteg turista kezdi a helyi fiatalokat kiszorítani, akik így elkezdtek új helyet keresni maguknak a szomszédos Leblonban.

És ha már Copacabánához is csatoltam egy számot, akkor itt van Ipanemáé:

Astrud Gilberto, João Gilberto and Stan Getz - The girl from Ipanema

A híres számnak pedig nyitottak egy éttermet is a Garota de Ipanema-t, amit ki is próbáltunk, de gasztronómialiag nem nyújtott semmi extrát a többi helyhez képest.

Leblon

A sorban a következő a kicsiny, de annál exkluzívabb Leblon, ami egyenesen egész Dél-Amerika legmagasabb ingatlan áraival büszkélkedhet.
Az alig több mint 1 km hosszú partja majdnem teljesen összemosódik Ipanemával – gyakorlatilag annak folytatása, mégis, annál egy még előkelőbb világ.

Leblon strandjai alapvetően család orientáltak, ahol jó módú gyerekes családok töltik szabad idejüket (Posto 10 és 11). A partszakasz legvége a Posto 12, pedig azoknak a trendi fiataloknak az új helye lett, akiket a turisták szorítottak ki Copacabana 9-es állomása körül.

Az Arpoador szikla

Említettem már a Copacabanát és Ipanemát elválasztó keskeny sziklát, az Arpoadort, ami közkedvelt hely mind a turisták, mind a helyiek körében. Annyi különbséggel, hogy míg a turistákat a látvány, a gyönyörű naplemente és a tökéletes fotó elkészítése vonzza, addig a helyiek inkább csak lazulni járnak oda. Az egész hely hangulata elég hippie.

András és egy felújított VW Transporter T1 Ipanemán

Ipanema Arpoador közeli része (Posto 7)

A hely nagyon hangulatos, bár naplementekor tényleg nagyon-nagyon sokan vannak, ami egy kicsit idegesítő, de hát ez van.

Közbiztonság

Rióval kapcsolatban soha nem lehet a közbiztonságról megfeledkezni és annak ellenére, hogy a déli városrész (Zona Sul), és főleg az előbb felsorolt partszakaszok biztonságosnak mondhatóak, azért még mindig extrán ébernek kell lenni. Főleg az olyan rablásokkal, amikor kikapnak a kezedből valamit és elrohannak vele.
A tengerparton mindenki fürdőruhában van, és míg máshol általában könnyű megmondani ruházat alapján, hogy kit kell elkerülni, ott ez már nem igaz. Bárki lehet gyanús.
Hallottam olyan esetet, hogy turisták a parton fotózkodtak, odalépett hozzájuk egy srác, hogy csináljon-e róluk egy képet. Ahogy átadták a fényképezőgépet az elrohant vele. A turistáknak esélyük sem volt. Míg te lépkedni is alig tudsz a mély homokban, addig ők úgy sprintelnek, mintha szilárd talaj lenne alattuk.

Tipp: Valahol egyszer azt olvastam, hogy Rióban strandoláshoz csak olyan dolgot vigyél magaddal, amit nem sajnálsz elveszíteni.

A másik természetesen az utas biztosítás, ami nélkül főleg Brazíliába tilos elindulni. Utas biztosítást köthetsz például az Allianz-nál. Biztosítási csomagjaikat és részletes leírást itt találsz.

Egy másik eset velem történt meg, szerencsére pozitív. Egyik nap strand cucc helyett nagy, tükörreflexes fényképezőgépemmel indultam le a partra, hogy csinálok egy-két jó képet. Alig jutottam két sarokra, amikor egy idősebb, elegáns hölgy, majdnem tökéletes angolsággal leszólított, hogy azonnal tegyem el azt a kamerát, mert ki fogják tépni a kezemből. Táska nem volt nálam, zsebre se tudtam tenni, így én elővigyázatosságból a nyakpántján többször a karomra tekertem úgy, hogy még én is csak nagy nehézségek árán tudtam volna levenni. Mutattam is a hölgynek, de mondta, hogy az nem elég. Kérdőn néztem rá, hogy akkor mit csináljak, mire ő azt mondta, menjek be abba az élelmiszerboltba, kérjek egy műanyag bevásárló szatyrot és abba tegyem bele. A tolvajok az értékes holmira mennek és még csak eszükbe se fog jutni, hogy bevásárló szatyrot lopjanak tőlem.

Borító kép forrása: internet.

A sorozat további cikkei:

  1. Indulás Brazíliába
  2. Rio de Janeiro világhírű strandjai

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.