Barcelonai élmények és okosságok 2.

Barcelona még mindig egy szuper város, és hatodik alkalommal is tud rengeteg újat adni és mutatni. Nem is csoda, hogy korábbi, rekord hosszúságú barcelonai cikkem után egy új cikket kell kezdenem, hogy megosszam legújabb élményeimet és tapasztalataimat.

Ez alkalommal barátnőmmel 6 teljes napot töltöttünk ott. Nekem a hatodik, barátnőmnek viszont az első alkalom volt ez Barcelonában, így kicsit bajban voltam a program tervezéssel, de így utólag azt mondhatom, hogy tökéletesen sikerült. Köszönhetően a Bouncelona-nak (Bounce Around Barcelona), akikkel rögtön első nap találkoztunk és szerveztek nekünk egy szuper, egyéni, városnézős, biciklis túrát. Hogy mi volt a túrán azt nyilván nem lövöm le, ki kell próbálni :) , de kedvcsinálónak itt van egy-két dolog.

Ketten biciklivel a Szent Pál kórház előtt

Megkóstoltuk és megszerettük a házi vermutot (vermut casero), ami valami fantasztikus. Egészen addig nekünk a vermut azt a gagyi Éva Vermut-ot jelentette, ami gyermekkorunkban még szüleink bárszekrényében lapult és olyan rossz volt, hogy látszólag soha nem fogyott el. Szpektikusan kortyoltunk bele az első pohárba, mégis pozitív csalódás volt. Annyira megízlett, hogy onnantól kezdve, mindenhol csak azt ittuk. Barcelona szerte rengeteg helyen árulják, kis pohárkákban szolgálják fel jéggel és fogpiszkálóra szúrt olivabogyóval vagy egy szelet naranccsal. Ára 2-2.50 euró. Ha nincs a Bouncelona, ezt biztos soha ki nem próbáljuk.

Házi vermut - vermut casero

A vermutozáson kívül végigjártunk több, addig számomra ismeretlen, mégis nevezetes helyszínt. Tanultunk az építészetről, a város történetéről, történelemről mindezt könnyed és vicces formában, nem úgy, ahogy az embert azt egy városnéző túrán megszokta. Menet közben aztán olyan kérdésekre is választ kaptunk, mint hogy:

  • Miért alma alakúak a blokkok? Miért oktogon alakúak a kereszteződések?
  • Mi is pontosan a tapas története?
  • Mi az a sok, különböző fajta zászló város szerte?
  • Hol vannak a sárkányok, gyíkok, békák, stb…?
  • Miért is épül ilyen lassan a Sagrada Familia?
  • Miért nem rúgnak be a helyiek egy egész estés italozás közben?
  • Miért kell egyszer mindenképpen elmennünk augusztusban?
Bouncelona túra Barcelonában

A túra mottója, hogy “Come as a guest, leave as a friendÉrkezz vendégként, távozz barátként és mi pontosan így is éreztük magunkat.
Ha Barcelonában jársz mindenképpen próbáld ki te is őket!
Egy róluk készült cikk: Barcelona bringával, rollerrel, szuperhősökkel.

Hop On – Hop Off Barcelona

Kevésbé izgalmas, de kétség kívül sokkal kényelmesebb formája a városnézésnek a barcelonai Hop On – Hop Off busz, ami remek választás lehet az utazás első és utolsó napjain is. Online vásárlásnál 10% kedvezmény.
Az első napokban azért, mert így könnyen és egyszerűen végig lehet nézni a város összes látnivalóját, amiből később könnyebben lehet választani, hogy mit is akartok megnézni közelebbről, esetleg belülről.
Az utolsó napokon pedig azért, mert tapasztalataim szerint ilyenkor már elég fáradt az ember és nagyon pihentető tud lenni egy olyan városnézés, ahol leülsz a fenekedre és visznek körbe-körbe. :)
Mi is így tettünk és utolsó napunkon végigmentünk mind a három vonalon (kék-piros-zöld).

Új bárok és éttermek

A korábbi kedvenc városrészek közé felkerült két új: az El Born és a La Barceloneta. Az előző a már az előző cikkben említett gótikus városrész tőszomszédságában fekszik. Hasonló stílusú, kis utcák labirintusa, de annál kevésbé turisztikus.

Az El Born autentikus kocsmái

El Born bár az El Born negyedben

Az El Born és a La Bodega del Born kis helyi kocsmák, ahova érdemes útközben betérni egy italra. Tőlük pár sarokra található az El Xampanyet nevű szintén nagyon autentikus hely, ahol már érdemes pár falatot is bekapni.
Megjegyzés: az összes hely fent van az utazgatok Barcelona térképén, és ami előre letöltve off-line is használható.

La Barceloneta

A La Barceloneta mára a város egyik legfelkapottabb negyedévé vált tengerparti sétányával, elegáns bárjaival és diszkóival, de ez nem volt mindig így. A korabeli időkről szintén a túrán hallottunk, ami után teljesen más szemmel sétálgattunk a part menti kis utcákban. Szinte láttuk is a szemünk előtt a száz évvel korábbi állapotokat: a fertőt és nyomort, az ott lakókat és az oda érkező megfáradt matrózokat, hajósokat és dokkmunkásokat. Sajnos ma ebből már semmi nem látszik, de egy kis képzelőerővel könnyen magam elé tudtam képzelni azt az izgalmas és züllött világot.

Ebédelni a La Fresca éttermet ajánlom, amit nekem tesóm ajánlott és írt róla ebben a cikkben.

Tapasok az asztalon a La Fresca étteremben

Amiket ettünk, az Patatas Bravas, csípős szósszal leöntött krumpli (nagy tál a kép baloldalán), Bomba de la Barceloneta, fasírtszerű húsgombóc szintén szósszal leöntve (középen), Croquetas de Jamón panírozott sonkás tekercs, képen jobb oldalon, és a minden tapas válogatásból elengedhetetlen Pimientos de Padrón, sült padron paprikák a kép előterében.

Mount Tibidabo

“Egyszer régen hátizsákkal bejártam nyugat-Európát…” Ugye megvan Joey sztorija?! Ha valami rejtélyes okból mégse akkor itt van.
A korábbi utakon valahogy mindig kimaradt, de most mi is megmásztuk a Mt. Tibidabo-t. :)

Kilátás a Mount Tibidabo tetejéről

Főszezonban tömegközelekedéssel is fel lehet jutni a T2A busszal a Placa de Catalunya-ról pár euróért, de ez akkor már nem működött, így maradt a sikló (7.70 euró/fő oda-vissza) és egy kis gyaloglás. A gyaloglást is ki lehetett volna váltani a kék villamossal (Tramvia Blau), de mi sokaltuk rá az 5.50 eurót fejenként egy útra.

A kilátás fentről tényleg pazar, csak az a rengeteg üvöltöző gyerek ne lett volna ott fent. :)

Közösségi robogózás Barcelonában

Mint minden mediterrán országbeli városban, Barcelonában is rengeteg a motor és robogó, mióta nekem is van egy Vespám figyelem, hogy milyen más, hasonló motorok vannak. Így figyeltem fel több bili-zöld színű, nagyon mutatós robogóra. Miután rákerestem a nevére, akkor derült ki, hogy a YUGO egy közösségi robogó szolgáltatás, ahol

  • egy bankkártyával, személyivel és jogosítvánnyal bárki, igen mi magyarok is kb. 5 perc alatt regisztrálhatunk,
  • robogót foglalni a letölthető applikáción keresztül lehet, ami mutatja a közeledben levő elérhető robogókat,
  • miután lefoglaltad 15 perced van odaérni és elindulni vele,
  • a robogót bárhol otthagyhatod az engedélyezett területen belül (a KRESZ szabályainak megfelelően leparkolva),
  • minden robogóhoz 2 bukósisak jár, így ketten is használhatjátok,
  • a díjszabás 22 eurócent/perc, kb. 68 Ft/perc.
YUGO robogón ülök Barcelonában

Ezen kívül van még egy nagyon jó hírem, miszerint a “ANDRASLOVESYUGO ” kóddal, vagy ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, 45 perc ingyen robogózást kapsz: https://www.getyugo.com/coupon/ANDRASLOVESYUGO. Két embernek az már másfél óra. ;)

Egy másik, ugyan ilyen közösségi motoros szolgáltatás az eCooltra, ahol nincsenek ilyen pofás robogók, de a rendszer ugyan ez. Regisztrálni itt is szintén pár perc alatt lehet, ingyen perceket pedig a “rtsdp” kóddal vagy linkkel lehet: https://ecooltra.app.link/RQRtC3CumJ

Mi változott Barcelonában?

Szerencsére nem sok dolog van, ami változott Barcelonában. Az egyik ilyen, hogy meglepően sok az ázsiaiak kezében lévő étterem és kocsma. A korábban említett pár autentikus, igazi helyi kocsmákon kívül szinte egytől egyigben ázsiai tulajdonos és/vagy személyzet volt.

Másik újdonság, hogy Barcelonában legális a fű. Ennek meg is volt a hatása, mert bármerre jártunk a városban, csak megcsapta az orrunkat a terjengő fű szaga. A szabály állítólag az, hogy mindenki termeszthet magának saját használatra, csak azzal kereskedni tilos.

Marihuanát termesztő szakáruház

Láttunk is több “szakáruházat”, ahol be is lehet szerezni egy helyen a termesztéshez szükséges minden hozzávalót.

Végül pedig, ami az idő előrehaladtával szinte magával értetődik és szerencsére pozitívan hat a pénztárcánkra, hogy mára szinte minden barcelonai látványosságra a jegyet előre online meg lehet vásárolni, amivel nem csak hogy konkrét kedvezményt kapunk, de sok helyen sorbanállás nélkül be is lehet jutni.
Tapasztalatom nekem eddig a TicketBar-ral van, ahol minden túrára 10% kedvezménnyel lehet foglalni, például FC Barcelona Stadion túrát, Casa Bottló és Casa Milà látogatást, stb..

Ha tetszett, mentsd el magadnak Pinterest tábládra!

A sorozat további cikkei:

  1. Barcelonai élmények és okosságok
  2. Madridi élményeim
  3. Lisszaboni élmények és okosságok
  4. Londoni élményeim
  5. Egy hosszú átszállás Abu Dhabiban
  6. Barcelonai élmények és okosságok 2.
  7. Brno kocsmatúra 2018

Hozzászólások:

  • Tácsik Judit szólt hozzá:

    Szia!
    Nagyon hasznos volt mindkét írásod Barcelonáról.Mi a jövőhéten megyünk 4 nap 3 éjszakára.Minden szükséges meg van már,vettünk online belépőjegyeket,ahová mindenképp szeretnénk menni.Lenne egy olyan kérdésem,hogy tudnál-e esetleg ajánlani valami olyan kis kocsmát,beülős helyet,nem bulihely,nem is étterem ahol lehet iszogatni,és mellette meccset is közvetítenek.Szeretnénk egyik este bajnokok ligája meccset nézni.Mi a Ronda Sant Pere-n fogunk lakni.
    Válaszodat köszönöm,
    Tácsik Judit

    • András válaszolt:

      Szia Judit, konkrét bárt így nehéz ajánlani, de ahol ti laktok, onnan mindenképpen észak felé keresgélnék. A Grácia negyedben biztos találtok ilyen helyet, de ha közelben akarnátok maradni, akkor én a L’Eixample negyedben próbálkoznék. Jó utat!

  • Juhász Anna szólt hozzá:

    Szia!
    Most találtam rá a fantasztikus oldaladra. Erasmussal töltök kint egy fél évet Valenciába, de Barcelonaba többször is el szeretnék látogatni, barátnőkkel, párommal. Az után érdeklődnék,hogy a Yugo-t a kóddal még mindig lehet akciósan használni?
    Előre is köszönöm a válaszod.

    • András válaszolt:

      igen, persze, ez folyamatosan működik :)

  • Robert szólt hozzá:

    Szia András! Most hétvégén utazunk, és annyi kérdésem lenne hogy mennyire kellett készpénzt használni € az utazás során. Airbnb szállunk meg, így étkezést igy figyelembe véve.
    Köszönöm

    • András válaszolt:

      Szia Robert, ha akarod, akkor semennyire. Szinte mindenhol lehet fizetni kártyával, bár az más kérdés, hogy meg is bízol-e azokban a helyekben. Az apró dolgokat, amit éjjel nappaliban vesztek meg, meg ilyen ázsiai szuvernir boltokban, ott biztos nem használnám a kártyámat, csak KP.

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.