Élet Los Angelesben 1. rész

Amerikában egy régi álmom vált valóra: Los Angelesben, Kaliforniában tölthettünk 3 hónapot. A sok megpróbáltatás után visszajutottunk, s egy újabb nagy kaland elé nézünk!

Egy Boeing 777-essel repültünk, saját kis tévével (volt 70-80 film, 20-30 tv és rádió csatorna, játékok, hírek), távirányítóval, étlappal. Este 10.55-kor szálltunk fel a géppel, s ugyanazon a napon este 8.20-ra értünk Los Angelesbe. Mókás. A kaja hal volt sörrel és fém evőeszközökkel. Utána fagyi.

A repülőút hamar elment, néztem 2-3 filmet, meg aludtam egy kicsit. Átjutni a határon azonban egy kínszenvedés az Államokban. Legalább 2-3 óráig kellett sorban állni, s mindig megvan az esély a hazaküldésre. Kint már vártak minket a többiek, Ildi (a barátnőm), Sziszi, meg Tomi. Terveink szerint együtt töltjük a nyarat, felfedezzük Kaliforniát, s éppen a hosszú maradás miatt nem látom értelmét, hogy minden napot külön említsek. Inkább a fontosabb emlékeket, meg a kéthetes nyaralásunkat írom le.

Megérkezés:

Felszálltunk a shuttle-re, metróztunk egyet (1,25 $), majd vártunk a buszra, mely a hotelunkhoz visz. Vagyis csak vitt volna, mivel már elment – de ez a gondolat csak hajnali 2-3 között fogalmazódott meg bennünk. Sebaj, taxi, $25-ért, majd az újabb felismerés: rossz helyen rakott ki minket. Újabb taxi, újabb $25: megérkeztünk az első amerikai szállásunkra, Stanton-ba!

Első hetek:

Mivel több hónapig maradunk, kell valami jó szállás, meg valami jó meló. Úgy döntöttünk, először szerzünk egy lakást, kivesszük a nyárra, aztán utána tudunk munkát keresni. Az ötletben nincs kivetnivaló, csak nem fedi a valóságot: szállást nem egyszerű találni, mivel mindenhol „credit check”-t végeznek, vagyis megvizsgálják a teljes vagyoni helyzetet. Persze nekünk se munkánk, se múltunk nem volt, így elég nehéz helyzetbe kerültünk. Pár nap után úgy döntöttünk, átköltözünk Long Beachre, hátha ott jobb a helyzet. (Los Angeles egy hatalmas város… igazából nem is egy város, hanem sok kis településből áll, mint például Venice Beach, Hollywood, Malibu, Inglewood, és sorolhatnám. A baj ezzel, hogy nagyon szét van nyúlva, s nincs igazi központja, tehát nehéz megtalálni az optimális helyet. Főleg kocsi nélkül). Ráakadtunk egy normális apartmanra a Pacific Coast Hwy-n, viszonylag nagy, nem is volt drága, ha jól emlékszem $80 fejenként.

Úgy éreztük végre jóra fordul az egész, de aztán kiléptünk az ajtón. Mi nem tudtuk, de a környék nem nevezhető biztonságosnak. Mindenhol csak feketék, hajléktalanok, s a kinti cimborák szerint eléggé a gettó szélére kerültünk. Amikor este mentünk a boltba, vagy telefonálni, már gyűltek körénk. Hát, elég bizarr volt. Ildit állandóan leszólították, s az egyik nap egy autós üldözés szemtanúja voltam. A munkakeresés háttérbe szorult, lejártunk a partra, strandoltunk eljártunk néha Hollywood -ba. Itt még Sibi is velünk volt.

Maga Long Beach belvárosa szép, tele hotelokkal, itt található Queen Mary óceánjáró luxushajó is.

Mindezek ellenére nem jött be senkinek, ezért a vésztartalékhoz nyúltunk: volt egy cég, ahol én dolgoztam tavaly, s ők mondták hogy alkalmaznának minket. A hely neve Knott’s Berry Farm, s ezen belül a cég a Kaman’s art shoppes .

Ez még mindig jobb, mint a semmi, tehát újabb költözés, újabb dollárok. Ekkor kerültünk Buena Park-ba, mely már Los Angeles megye határán kívül esett. Itt a Beach boulevard-on találtuk meg a megfelelő helyet.
Közel 3 hetet fecséreltünk el, s nagyon a kimerítettük a pénzügyi tartalékainkat. Közben a transzszibériai vonaton megismert svéd lányok is megérkeztek pár napra, találkoztunk velük, s megnéztük Los Angeles belvárosát. Aztán Sibi lelépett, mert a keleti parton visszavették az előző munkahelyére, ahol degeszre keresheti magát. A kis szemét :).

Összességében 3 – 4 hétig tartott, míg rendbe szedtük magunkat, lett egy viszonylag jó szállásunk: 400 $-ért hetente béreltünk ki egy konyhás suit-ot, melyet később – egyben utoljára – egy kisebbre cseréltünk.
A meló élvezetes volt, a munkatársak meg abszolút jó fejek.

Éjszakai szórakozás:

Kicsit visszafogtuk magunkat, mivel mégiscsak dolgozni voltunk itt, de azért kihasználtuk a lehetőségeket. Az amerikaiak köztudottan felszínesek, de könnyen barátkoznak. Sokan közülük szívesen ismerkednek idegen kultúrából érkezőkkel, így hoztak-vittek minket mindenhova.

Voltunk igazi amerikai házibuliban: hátul sörcsapolás, üvölt a zene, fiatalok mindenhol. S mi más, mint a rendőrség vetett véget a partinak. :) Amúgy ezek a bulik mindennaposak, nagyon jó szórakozás, s többek között nekünk jó nyelvtanulási lehetőség.

Egy másik srác minden hétfőn bulit tartott, aki akart pókerozott, volt videojáték, pipa, tv, zene. Fiúk, lányok… és sok-sok alkohol. Velük eléggé jóban lettünk a végére, szóval csak úgy átugrottunk néha esténként, inni pár sört, videojátékozni, tévézni. Teljesen hasonlóan élnek, mint itthon bárki, csak hamarabb elszakadnak, s könnyebben mozognak. Simán átmennek az egyik partról a másikra, ha éppen úgy tartja kedvük. Aztán voltunk párszor Hollywoodban, például bowlingozni a Chinese Theatre alatt, ahova a hírességek járnak, majd pár nem olcsó klubban kötöttünk ki.

Ja, és persze az összes autóval van, hullarészegen vezetnek. Némelyiknek jobban megy, mint józanul :) A nyár legvégén szerveztek nekünk egy búcsú-bulit, jól esett nagyon, s elég sokan el is jöttek.

A sorozat további cikkei:

  1. Előkészületek, repülőjegy, vonatjegy és vízumok beszerzése
  2. Érkezés Moszkvába, városnézés
  3. Transzszibériai vasút 1. rész
  4. Transzszibériai vasút 2. rész, érkezés Kínába
  5. Peking, a Tiltott város
  6. Peking, Kínai nagyfal, Nyári palota
  7. Peking városnézés, gasztronómia
  8. Hong Kong
  9. Taiwan, Taipei 1. rész
  10. Taiwan, Taipei 2. rész
  11. Élet Los Angelesben 1. rész
  12. Élet Los Angelesben 2. rész
  13. Sivatag és Las Vegas
  14. Carson City és Sacramento, californiai bortúra
  15. San Francisco és a Highway 1
  16. Írország, Dublin 1. rész
  17. Írország, Dublin 2. rész

Hozzászólások:

  • maria szólt hozzá:

    Gyerekek
    Ne nevessetek ki. Megirnatok mit dolgoztatok LA-ben????
    Nem segitenetek munkat szerezni?? itt elek… koszi szepen (Fizetek is erte akar)

  • Nikolett szólt hozzá:

    Sziasztok!
    Azt szeretném kérdezni,hogy a munkakeresést illetően Los Angelesben milyen tippeket tudnátok adni? Milyen munkakörben alkalmaznak magyar közgazdász diplomával? Vagy az itthoni diploma odakint nem ér semmit? Milyen cégeken keresztül lehet munkát találni odakinn,ha nincs ismerősöd az államokban?
    Várom válaszotokat. Előre is köszönöm. S örülök,hogy los angeles-i élményeiteket megosztottátok velünk .:)

    • Péter válaszolt:

      Szia, örülök hogy tetszettek a részletek, már dolgozok egy cikken a külföldi (főleg amerikai) munkavállalásról, mert sokan érdeklődtek ezután. Remélem az fog segíteni! Üdv Peti

  • Steve szólt hozzá:

    Sziasztok/jó napot. Júniusra tervezem,hogy ellátogatok LA-be. Igazából azt szeretném megtudni, hogy valaki szállást tud-e, vagy valami munkát.LA vagy környéke.A választ előre is köszönöm.

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.