Élet Los Angelesben 2. rész

Nyári hobbi – a szörfözés: Az egyik munkatársam Hawaii-ról volt, s rávett, hogy minden héten menjünk le Huntington Beach-re. Ez a strand az egyik legjobb szörfspot Amerikában, s eléggé híres. Itt volt többek között a US Open egyik állomása, s a következő is itt lesz.

Na, szörfözni szerintem iszonyat nehéz, a snowboardozáshoz tudnám hasonlítani, de itt nem fix a pálya. A hullám össze-vissza jön, s mindig máshol csap le. Így az egyik legnehezebb az egészben: elkapni a hullámot a megfelelő módon. Ha ez sikerül, akkor meg lehet próbálni felállni, kanyarodni. Tehát az első pár alkalommal csak szenvedtünk, és ismerkedtünk a sportággal. Ja, és gyakoroltuk az esést, ahogy azt tanította nekünk a mester. Nagyon elfáradtunk, mert a felvonókat valahogy nem találtuk meg, s mindig be kellett evezni. Újra és újra. A deszkát egy vaxréteg borítja a csúszásgátlás érdekében, s ez eléggé tönkre tette a hasunkat. El is vesztettem pár anyajegyet.

Hétről-hétre egyre jobban ment, néha már fel is tudtam állni a deszkán, ami elég nagy szó. De sajnálatos módon sérülést szenvedtem. Amikor jöttem kifelé, az egyik hullám felvágott, lenyomott a fenékre, s megvágott valami kő. Elég keményen nézett ki. Nem mentem el aznap a dokihoz, csak az életmentővel köttettem be, de másnap muszáj volt. Az orvos szerint össze kellett volna varrni, de már túl késő volt, ezért csak kitisztították a sebet, én meg majdnem beledöglöttem a fájdalomba. 2 hét szörf nélkül, és egy 600 $-os számla. Amúgy az életmentőkről éppen egy sorozatot forgattak, a sebem bekötését is felvették, s utána interjút csináltak velem. Ami vicces az egészben, hogy kitöltettek velem egy papírt, hogy hozzájárulok a felvételek leadásához, de mivel a parton senkinél sincs irat, a bediktálásos módszert alkalmazták. Na, a nevemet, meg hogy Hungary még elég könnyű volt lebetűzni, de amikor Zalaegerszegre került a sor… hát akadtak problémák. :)

Párszor még voltunk lent ezen a parton, de egyszer elmentünk egy még királyabb helyre. San Onofre Surf Beach -nek hívják, s neve is sejteti, hogy miről híres.

Az Államokban ugyebár nem lehet közterületen inni, kivéve pár hely, mint ez is. Oda lehet állni kocsival az óceánhoz, mindenki grillezik, söröz, és persze szörfözik! Verőfényes napsütés, tökéletes hullámok, kellemes vízhőmérséklet, s gyönyörű lányok Itt sikerült végre rendesen szörföznöm, mely felejthetetlen élményt nyújtott!

Ja, a lányok: Hát sok dolgot hallottam én is arról, hogy milyenek az amerikaiak. Mint mindenhol, itt se 150 kiló az összes…

Városnézés:

Los Angelesben, és az egész nyugati parton végtelen számú, kötelező látnivaló van. 2006-ban már voltunk itt 2 hetet Ildivel, de még az idei év után se mondhatnám, hogy láttam mindent. Hollywoodban többször voltunk, megnéztük a csillagokat, a Chinese Theatre-t, meg a környéket.

Elég feelinges autókázni a Sunset-en vagy éppen a Hollywood Blvd-on, átruccanni Beverly Hills-be, felkanyarogni a Mulholland Drive-ra az éjszakai látképért. S mindez körülvéve a hihetetlen csillogással, limuzinokkal, hatalmas házakkal, pénzszórással.

Na, azért ez nem a mi világunk, meg a túlzottan felkapott turista-helyeket se szeretjük, ezért megpróbáltunk feljutni a Hollywood jelhez. Szerencsére rábukkantunk egy kis ösvényre, meg egy helyi alakra, aki felvitt minket egy eldugott kilátóhelyre, meg megmutatta Batman barlangját (valamelyik filmet ott forgatták).
A parti városok legtöbbjét végigjártuk: óceán, homokos strand, életmentők, hotelok, szépen barnult lányok. Mindegyik kicsit más: gazdag, szegény, koszos, sportos, fejlett, vagy éppen közkedvelt. Nekem ezek a részek tetszettek a legjobban. Maga a belváros az, ami a képeslapokon leginkább látható, ott vannak a felhőkarcolók, meg az üzleti negyed, és itt található a Staples Center, ahol egyszer kimentünk egy WNBA meccsre. A hangulat nagyon jó volt, egy igazi show-t csináltak az egészből. Ja, és hosszabbítás is volt. Ekkor már itt játszott Vicky Johnson, aki előtte Pécsen volt, s elküldték. Ezen a meccsen ő lett az MVP. Na, itt tart a magyar női kosárlabda! :)

A városrészek nagyon változatosak. Némelyik hihetetlen gazdag, aztán egyből mellette a gettó. Például Compton . Ezen csak átmetróztunk, de elég volt a látvány. Mindenhol feketék, lepukkant házak – szinte az orosz világban éreztem magam. Ez az egyik legveszélyesebb városrész az egész Egyesült Államokban. A mi részünk jó volt, több vidámpark is volt a környéken, s főleg fehérek, meg mexikóiak lakták. (Meg is volt a kedvenc mexikói éttermünk, ahova rendszeresen jártunk. Nekem eléggé bejött a kajájuk.) De ami tuti, hogy nem lehet autó nélkül élni, mert simán lehet autózni 15 – 20 mérföldet városon belül, s a tömegközlekedés szánalmas. Az autópálya-rendszer, mely átszövi az egészet, jól kiépített és használható.

A nyaralás előkészítése:

Túlzásba itt sem estünk: kisakkoztuk, hogy két hétre bérelünk kocsit, meg hogy keletre indulunk. Aztán ameddig eljutunk, ott kiveszünk valami szobát, meg megnézünk mindent, amire lehetőségünk van. Tavaly voltunk túrázni, megnéztünk pár gyönyörű természeti képződményt, ezért idén inkább a civilizáció építményeire helyeztük a hangsúlyt.

Ja, az indulás előtti napon eldöntöttem, hogy nem haza megyek, hanem szerencsét próbálok még Dublinban is. Úgyis olcsóbb a repjegy Írországba.

Hétvégén még dolgoztunk kicsit, hétfő reggel elmentem a kocsiért, ami egy 2007-es Chevi , mely közel 700 $ volt két hétre. Vicces, mert itt is lehet alkudni, az eredeti ár feléért meg lehet kapni a verdát.

Bezúztunk a Food4Less-be, bevásároltunk, és készen álltunk az indulásra!

A sorozat további cikkei:

  1. Előkészületek, repülőjegy, vonatjegy és vízumok beszerzése
  2. Érkezés Moszkvába, városnézés
  3. Transzszibériai vasút 1. rész
  4. Transzszibériai vasút 2. rész, érkezés Kínába
  5. Peking, a Tiltott város
  6. Peking, Kínai nagyfal, Nyári palota
  7. Peking városnézés, gasztronómia
  8. Hong Kong
  9. Taiwan, Taipei 1. rész
  10. Taiwan, Taipei 2. rész
  11. Élet Los Angelesben 1. rész
  12. Élet Los Angelesben 2. rész
  13. Sivatag és Las Vegas
  14. Carson City és Sacramento, californiai bortúra
  15. San Francisco és a Highway 1
  16. Írország, Dublin 1. rész
  17. Írország, Dublin 2. rész

Hozzászólások:

  • LABaby szólt hozzá:

    Hali, azt szeretném kérdezni, hogy hol és milyen papírokat intéztetek hogy kijussatok? mert hallottam hogy nayon szigorúan veszik.

  • ákos szólt hozzá:

    Nekem is álmom hogy eljussak Los Angelesbe vagy egyáltalán Amerikába , igaz még csak 13éves vagyok,ott az égész élet, de én már nagyon szeretném,sőt a legjobb az lenne, ha ott is élhetnék!Rengeteget tanulok angolul hogy megvalósíthassam álmomat , (utána jöhet Hawaii) :))

  • Gustavo Lacey szólt hozzá:

    Are you trying to find powerful online marketing that has no per click costs and will get you new customers fast? Sorry to bug you on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your advertising text to sites via their contact pages just like you’re getting this note right now. You can specify targets by keyword or just execute mass blasts to sites in any country you choose. So let’s say you’re looking to push through an ad to all the mortgage brokers in the USA, we’ll scrape websites for only those and post your promo to them. Providing you’re promoting a product or service that’s relevant to that niche then your business will get awesome results!

    Shoot me a reply to mark3545tho@gmail.com for details on how this works

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.