Sri Lanka – középső régió

Trinco – Kandy térkép alapján közel 180 km, így az eddigiek alapján nem terveztünk mást, csak utazást. Szerencsére a közlekedés jobb errefelé, így viszonylag jól haladtunk. A táj kezdett megváltozni, egyre sűrűsödtek az erdők, s megjelentek a különböző gyümölcsszállító autók is az utakon. Ezen felbuzdulva újabb árusoknál próbálkoztunk be, s megkóstoltuk a Jákafát. Mi is ez?

  • Faiz elmondása alapján, amíg éretlen addig zöldség, amikor megérett, akkor gyümölcs
  • Feldolgozás után curry-t csinálnak belőle, s csirke helyett használják
  • A legérdekesebb viszont a termése. Úgy néz ki, mintha egy tornazsákot akasztottak volna a fa oldalára, egy nagyon rövid száron lóg valami nagyon nagy zöld. Az íze leginkább az ananászra hasonlít

Sri Lanka – Középső régió
Fő látnivalók:

  • Kandy
  • Nuwara Eliya
  • Teaföldek
  • Fűszerkertek
  • Fog templom
  • Kulturális központ
  • Botanikus kert
  • Vonatozás

Sofőrünk ma kicsit megviccelt minket; úgy tűnt, hogy százalékot kaphat a helyektől, ahova elvisz minket, s néha elég bagatell látnivalókat mutatott meg. Ilyen volt a következő is: Gyógynövény és fűszerkert. Amennyire jól hangzik, annyira lehúzás. Na, jó, azért elmutogatják a különféle növényeket, de elég hamar megindul a termékbemutató: kézkrém, szőrtelenítő, napbarnító, és így tovább. Lehangoló volt; gyorsan ott is hagytuk az egészet.

Már egészen dzsungel-szerű volt a táj mikor megérkeztünk Kandy-ba. Na, ez végre, egy igazi város! Főutcával, bevásárlóközponttal, és fizető parkolóval. El is szoktunk már ennyi embertől! A tömeg ide két ok miatt jön: az egyik a kultúra, a másik meg a fog temploma. Sokak szerint szent hely, az ország lelki és spirituális központja.

Néptánc bemutató Kandy-ban

Néptánc bemutató Kandy-ban

Minden este a Cultural center-ben néptánc bemutatót tartanak, utána tűznyelő show-val örvendeztetik meg a nézőket.

Színes népviselet, és különleges tánc a Kultúrális Központban

Színes népviselet, és különleges tánc a Kultúrális Központban

Már több napja nyaraltunk, de messze itt volt a legtöbb külföldi. Persze azért itt is kezelhető mennyiségben. A tánc amúgy különleges volt, tetszett a népviselet, meg a zenéjük is – volt kobratánc, maszktánc, stb… Érdemes kicsit megpihenni a Fog ereklye Szent templom előtt. Szívem szerint ezt kihagytam volna, de hát sose tudhatja az ember mit fog látni. Sajnos itt kb. semmit. Van egy terem, amihez kb. 1,5 órát kell sorban állni, ennek a teremnek az ajtaját néha kinyitják, amiben látható egy arany és brillekkel díszített tojásféleség, amiben állítólag a szent fog van. Mi? Ez komoly? Hát, igen, ennyit erről… Szerencsére CD-t itt is adtak a belépőhöz, így bármikor újra és újra meghallgathatom a fog történetét.

Számomra sokkal érdekesebb volt a bevásárlóközpont, ahol jól fel is tankoltunk. Faiz segített választani, mivel sok dologról azt se tudtuk, hogy micsoda. Alább pár ár, és érdekesség:

  • 1,5 L-es ásványvíz – 60 Rupee (~HUF120)
  • Száraz chilli – 45 Rupee (~HUF100)
  • Fahéj rudak – 112 Rupee (~HUF250)
  • Curry fűszerpor – 61 Rupee (~HUF120)
  • Dragon fruit – 445 Rupee / Kg (~HUF950)

A Dragon Fruit egy másik gyümölcs, mely az alakjáról kapta a nevét, leginkább egy sárkányra hasonlít. Szépen meg kell hámozni, és az íze olyan mindenes: kicsit alma, ananász és körte. A színe pedig, mint a kivi… összességében nyerő kombó.

Talán Kandy-ban ettük az eddigi legjobb reggelit: igazi Sri Lanka-i Curry. Lassan kezdtünk ráállni a curry reggel-délben-este étkezésre. Minden helyen máshogy csinálják, más alapanyagokkal, s mi nagyon élveztük. Én leginkább a mellé adott kenyérféleségért vagyok oda, isteni! Már csak ezért megéri curry-t enni. Reggeli után elugrottunk a városi botanikus kertbe (RS1100 / fő), ami kellemes meglepetés volt. Állítólag az európai megszállók gyűjtötték ide az ország összes növényét, s elég szép szelekciót hoztak össze. Aki szereti a virágokat, az tervezzen ide egy egész napot.

A sorozat további cikkei:

  1. Nászúton Sri Lankán és a Maldív-szigeteken
  2. Sri Lanka – megérkezés, közlekedés
  3. Sri Lanka – észak-középső régió
  4. Sri Lanka – Polonnaruwa és Dambulla
  5. Sri Lanka – keleti régió
  6. Sri Lanka – középső régió
  7. Sri Lanka – középső régió, teaföldek
  8. Sri Lanka – déli régió
  9. Sri Lanka – nyugati régió
  10. Maldív-szigetek

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.