Megérkezés Máltára, szálláskeresési tanácsok

Málta – az ország, mely minden utazó igényét kielégéti

Szinte egész évben süt a nap; fapados géppel alig 2 óra alatt itt van az ember; angolul beszélnek és EUR-val lehet fizetni. Hát kell ennél több? Mi lehet ez a paradicsomi hely?!…

Ez Málta, és az említettek mellett ez a világ egyik legszebb búvárparadicsoma, melyhez kellemes mediterrán idő párosul. Egy hetet töltöttünk itt, de hónapokat lehetne pihenni.

Sliema öböl, kristálytiszta víz

Sliema öböl, kristálytiszta víz

Az utazás apropója a következő volt: megszületett a kisfiúnk, de nem akartuk emiatt feladni az utazgatást. Azonban be kellett látni, hogy egész más követelmények és prioritások jelennek meg, ha nem csak ketten, hanem egy pici babával megyünk nyaralni:

  • Szerettünk volna Európában maradni
  • Időjárás – se túl meleg, se túl hideg ne legyen
  • Utazás – azért egy babával nem könnyű repülni, főleg nem átszállni
  • Helyi viszonyok – egy baba kb. bármikor álmos vagy éhes lehet, esetleg pelust kell cserélni és hát sok olyan része van a világnak, ahol ez nehezen kivitelezhető azonnal
  • Ráadásul Máltára még kora ősszel is érdemes ellátogatni, hiszen a napi átlaghőmérséklet még ilyenkor is 28-29 fok, és a repülőjegy árak is jóval olcsóbbak. Olvasd el, mi mindenért érdemes még utószezonban utazni!

Egész nyaralásunk alatt azt éreztem, hogy Málta könnyű úti cél. Egészen könnyű. A repülés, taxifogás, szállásfoglalás, vagy éppen a kajálás mind olajozottan működött.

Lehet, hogy ez a kompenzáció az indulási nehézségekért cserébe. Tudniillik időben elindultunk a reptérre, viszont a gyorsforgalmi előtt vettük észre, hogy a babakocsi egyik legfontosabb eleme hiányzik. Döntés: vagy hazamegyünk érte, amilyen gyorsan csak tudunk, kockáztatva a gép lekésését, vagy pedig elmegyünk így, de akkor a babakocsit nem fogjuk tudni használni egy hétig. Hát, mi kockáztattunk, és bejött… – 1,5 órával később már a gép előtt vártunk a beszállásra. S már most meg is jegyezném, hogy milyen király kisbabával utazni, mert mindenhol elsőbbséget élvezünk!

Utazás gyerekkel

Utazás gyerekkel

Hol is van Málta, és mit is kell tudni róla?

Málta az „olasz csizma” alatt a Földközi-tengeren található, összterülete kisebb, mint Budapest, szóval tényleg egy elég pici szigetről van szó. Mérete ellenére nagyon sok mindent lehet itt csinálni. Először is búvárkodni, aztán jókat kajálni, de aki túrázni vagy várost nézni szeret, az sem fog csalódni. Gazdag kultúrája elvarázsol mindenkit, s mivel stratégiai pont volt évszázadokon keresztül, elég sok nemzet hagyott nyomot a szigeten.

Megérkezés, reptér és a kijutás

Mivel EU, ezért túl sok bonyodalomra nem kell számítani. Hivatalos taxisok viszik az utazót az ország legkülönbözőbb pontjára. Mondjuk, ők hajtanak, mint az állat, és alig beszélnek angolul – de rajtuk kívül tényleg mindenki, de mindenki jól beszéli az angolt. Mi nem a fővárosban (Valetta) szálltunk meg, hanem egy kisebb faluban (Sliema). Arra azonban érdemes figyelni, hogy a legtöbb helyen kiépített strand van.

Kiépített tengerpart Sliema-ban

Kiépített tengerpart Sliema-ban

Szerény tapasztalatom alapján a következő helyeket ajánlom szállásügyben:

  • St Julian’s – a buliváros, szóval, aki ezért érkezik, az mindenképpen a környéken szálljon meg
  • Sliema – sokkal lassabb város, inkább családosok, idősek választása legyen
  • Valletta – nyüzsgő város, elég zsúfolt
  • Marsaxlokk – déli város, remek hely a friss halak és a kikötő szerelmeseinek
  • Gozo szigete – elég különleges, a régi Máltát találja itt az utazó, de szerintem elég csak 1 napra ide kirándulni
Marsaxlokk kikötője, színes csónakokkal

Marsaxlokk kikötője, színes csónakokkal

Borítókép forrása: internet

A sorozat további cikkei:

  1. Megérkezés Máltára, szálláskeresési tanácsok
  2. Máltai városok és Nyugat Málta megismerése
  3. Észak és Nyugat Málta, étkezési közlekedési és egyéb tippek, tanácsok

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.