Barcelona gyerekkel és egyéb spórolási tippek

Barcelonába gyerekkel

Kisfiam nemrég múlt 2 éves, melynek rengeteg előnye van, de sajnos van egy hatalmas hátránya is: innentől fogva nem repülhet “ingyen”. Így bármennyire is fáj, neki is teljes értékű jegyet kell venni. Természetesen itt is vannak pénztárca-spóroló megoldások, de erről majd később.

Barcelona kisgyerekkel

Barcelona kisgyerekkel

Barcelona közel van, és a fapados járatok jelenleg viszonylag gyerekbarát időpontban indulnak. Természetesen az utazás egy dolog, ám az igazi kaland a megérkezés után kezdődik. Barcelona eléggé gyerekbarát, de azért van pár dolog, amire érdemes felkészülni.

Tipikus ház kovácsoltvas erkélyekkel

Tipikus ház kovácsoltvas erkélyekkel

Ciutat Vella, vagyis a központi rész nem a legjobb környék kisgyerekkel. Sok látnivaló található itt, de kevés lehetőség van a gyereket elengedni. Összesen egy kis játszóteret találtunk a La Rambla mellett. Viszont közel van a Ciutadella Park, ami igazi kánaán. A tó közelében egy szuper játszótér van, ahol a gyerekek eltölthetnek pár órát. Sajnos kávézót nem találtunk a parkban. Eső esetén az állatkert (Zoo de Barcelona) tökéletes alternatíva, mert vannak fedett részei. Jó időben – mint sok helyen a városban – a szökőkútnál van egy srác, aki hatalmas szappanbuborékokat “fúj” a gyerekek (és fiatalos szülők :) ) legnagyobb örömére.

Nem is érdemes elmenni Barcelonába a tengerpart érintése nélkül. A legegyszerűbben elérhető szakaszt Barceloneta-nak hívják: a gyerekek imádják a homokot; reggel indulásnál pakolj be 2-3 ásót vagy kislapátot és a fárasztó városnézés után engedd a gyerkőcöt játszani, míg te élvezed a pihenést.

Barceloneta homokos tengerpartja

Barceloneta homokos tengerpartja

Innen délre – Port Vell negyedben – a parton tovább haladva szinte minden út az akváriumhoz (L’Aquàrium de Barcelona) vezet – ez egy szuper program, rengeteg különleges hallal és van családi jegy is.

A La Sagrada Familia-t érdemes reggelre ütemezni. Szimplán kevesebben vannak, és a gyerkőc se nyűgös még (amúgy ők ingyen mehetnek, de nekik is kell jegyet venni, enélkül nem engedik be!)

Tipp: Közvetlen a Sagrada Familia mellett van egy játszótér, ami elég jól felszerelt. Kicsit lejjebb van egy nagyon kedves kis cuki kávézó (Gaudi Bakery), ahol családosokat és gyerekeket is szívesen fogadnak; amikor ott voltunk pont a tulaj kislánya játszott a sarokban és elég sokat beszélgettek velünk.

Számomra az egyik legnagyobb élmény a Güell park volt, viszont készülj fel, nem egyszerű eljutni idáig. Bármennyire is nehéz feljutni, mindenképp babakocsival gyere.

Güell park csempéi - korán reggel turista-mentesen

Güell park csempéi – korán reggel turista-mentesen

Általános tanácsok

  • Összességében elég gyerekbarát város, viszont, amint a föld alá kerülnek az emberek, mintha kiveszne belőlük ez a jóindulat. Nem egyszer akarták fellökni a babakocsinkat a metróban, sehol se adták át a helyet se nekünk se más pocakos kismamának. Lehetőség szerint kerüld el a metrót a reggeli és esti időszakban, mert ekkor még a tömeg is nagy.
  • Kicsi rámenősséggel előre engedik a babakocsit, érdemes bepróbálkozni a múzeumokban is.
  • Külön gyerekmenüt nem nagyon találtunk sehol, úgyhogy általában a mi ételünket osztottuk meg a fiunkkal. Szerencsére tapas-t ettünk és így könnyű volt beosztani.

Spórolási tippek és tanácsok

Barcelonai tippek, városlátogatási tanácsok
  • Ryanair az egyetlen fapados Budapestről, ami még ad 50%-os kedvezményt a 2 évesnél nagyobb gyerekre is, érdemes ezt is kalkulálni a foglalás során. Ráadásul, ha a gyerek nevében adsz fel csomagot, az is féláron van.
  • Gyerekkel – szerintem amíg van babakocsi – mindig mindenhol előreengednek, így se elsőbbségi beszállás, se priority checking, se semmiért nem érdemes külön fizetni. A gyerkőccel mehet az egész család. :)
  • Érdemes online foglalni belépőjegyeket, minden pár euróval olcsóbb és a sorbanállás is megspórolható. Online jegyiroda: https://utazgatok.rgi.ticketbar.eu/hu/ticketbar-barcelona/#TopProducts
  • Vannak összesített kártyák, melyek egész jó kedvezményeket adnak, ha az ember sok helyre be akar menni. Azonban érdemes megnézni, hogy az ember melyiket veszi, mert kiadni 50 EUR-t azért, hogy mindenhol 1 EUR-t spóroljon az ember, nem feltétlenül éri meg.
  • A Park Güell még mindig látogatható ingyenesen, ha reggel 8 előtt érkezik az ember. Ennek a másik legnagyobb előnye, hogy alig vannak és jobban élvezhető az egész park. (plusz nem kell sorban állni, hogy a kígyóval fotózkodj :) )
  • Barcelona Katedrális ingyenesen látogatható délelőtt és délután is
  • Montjuic feljutás – olcsó helyi járattal (150-es busz) vagy a hegy feléig fogaskerekűvel érdemes menni, amire érvényes a metrójegy.
  • Naponta több ingyenes gyalogos városnéző túra is indul, amikre regisztrálni kell. Részletek: runnerbeantours.com
  • Az utcán és a tengerparton mindig lehet sört és sok minden mást venni a helyi árusoktól, azonban akármit is mondanak, egy sörért ne adjatok többet egy 1-1,5 EUR-nál, még a tengerparton se.
  • Mit érdemes elkerülni: főleg a La Rambla-t és a fényképes étlappal rendelkező helyeket. Pár utcával beljebb mindig olcsóbban és jobbat tudtok enni
  • T-10-zel érdemes utazni: ez egy jegy típus és 1 EUR-ra jön ki egy utazás, mely mind a buszokra, mind a metróra érvényes és megosztható családon belül.
  • A reptérről érdemes vonattal bejönni. Fél óránként jár – érvényes rá a T-10-es jegy – és egészen eljön a Passeig de Grácia megállóig. Emellett már kijön a metró is egészen a terminálig, és van transzfer busz (kb. 6 EUR), meg persze taxi is (kb. 30 EUR).
  • Hol keress szállást: A központi részt (Ciutat Vella) felejtsed el! Nagyon drága, és nem gyerekbarát. Inkább Eixample-t, vagy az El Raval nézd át, ahol sokkal barátságosabbak az árak. Innen nagyon nem érdemes kijjebb menni, mert nem csak messze van, de egyre több a domb, ahol nem könnyű babakocsival navigálni.
  • A botanikus kertbe féláron be lehet menni délutánonként.
  • Azt tapasztaltuk, hogy a szuvenír shop-okban hétfőnként kedvezményt adnak. Érdemes ekkor vásárolni.

A sorozat további cikkei:

  1. Barcelona látnivalók, ahogy mi láttuk I. rész
  2. Barcelona látnivalók, ahogy mi láttuk II. rész
  3. Barcelona gyerekkel és egyéb spórolási tippek

Hozzászólások:

  • Eszter szólt hozzá:

    Kedves Péter, nagyon szépen köszönöm ezt a beszámolót, de még annyit ossz meg velem kérlek hogy a gyerekeknek 6 eves korig Barcelonaban is díjmentes a tomegkozlekedes mint nálunk? Fiaim 5, 3 evesek. Nagyon szépen köszönöm, Eszter

    • Péter válaszolt:

      Szia Eszter, úgy tudom, 4 éves korig ingyenes

  • Zsuzsi szólt hozzá:

    Mai az infóm (22/07/18), 5 éves korig ingyenes a tömegközlekedés. :)

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.