Barcelona látnivalók, ahogy mi láttuk I. rész

Régi vágyam teljesült azzal, hogy eljutottam Barcelonába, mert bárkivel beszéltem a városról, mindenki csak szuper dolgokat mesélt róla.

Sokszor elveszve érzem magam a felkészülési fázisban. A rengeteg weblap, útleírások, ajánlások – elvész az ember a sok információban. Főleg azért, mert nehezen képzeled el, hogy mi merre van, hogy képzeld el a várost.

De itt egy összefoglaló térkép, ami nekem is rengeteget segített már a tervezésnél

Barcelona városrészei térkép
  • Les Corts – főleg a Camp Nou látogatók és a focirajongók járnak erre
  • Sarria-St. Gervasi – Felső Barcelona, eléggé kiesik, de érdekes lehet feljönni a Tibidabo hegyre
  • Grácia – tipikusan nem turista környék, a helyiek életébe lehet belepillantani
  • La Sagrada Familia – a város egyik fő látványossága
  • Eixample – rengeteg Gaudi ház és hatalmas sugárutak
  • Sants Montjüic – a város hegye, régi olimpiai helyszín libegővel és parkokkal
  • Gótic – régi gótikus városközpont, elég turistás
  • El Raval – belváros, Gótikus negyed kistestvére
  • El Born – nyugodtabb rész, sok kávézóval
  • Barceloneta – igazi tengerpart a belvárosban
  • Vila Olímpica – 1992-es olimpiai helyszín
  • Sant Martí – modernebb városrész kicsit északra

Szállás

Szállást mi Eixample városrészben találtunk, ez alkalommal is az AirBnb-n. Érdemes utazás előtt már 2-3 hónappal foglalni, mert a legjobb helyeket Barcelonában hamar elviszik.

Tipp: Barcelonában kicsit túlpörgött a magánszállás kiadás, és sok helyen nem szeretik. Érdemes elolvasni a szállásadó követelményeit és a legutolsó kommenteket, nehogy egy rossz élménybe fuss bele. Nehogy véletlenül valaki a meleg negyedben foglaljon szállást, úgy, hogy nem tudja ezt a dolgot tolerálni.

Fő Látnivalók

Központi rész, vagyis Ciutat Vella. Ez az óváros és gyakorlatilag minden látogató itt tölti a legtöbb időt. Lényegében La Barceloneta, El Gòtic (Barri Gótic), El Born, El Raval városrészek összessége.Gyalog simán bejárható egy, max 2 nap alatt. Mit érdemes itt megnézni?

Tipp: mivel ez a legfelkapottabb hely, ezért itt kell legjobban vigyázni s nem csak az értékekre gondolok, hanem a rossz élményekre. Első sorban La Rambla-t érdemes elkerülni, mivel ez a legturistább hely, ahol minden túlárazott és kb. csak külföldiek vannak. Egyszer mi is végigmentünk rajta, de gyorsan elég is lett belőle.

Hogy milyen sorrendben fedezed fel a városrészt szinte mindegy is, két dolgot azonban érdemes figyelembe venni a napi útvonal tervezésénél

  • Nincs is jobb annál, mint kifeküdni a tengperpartra és letolni egy hideg sört a nap végén
  • Sok esetben zárva vannak az étteremek ebédidőtől egészen délután 3-4-ig

Mi Placa de Catalunya-tól indultunk délnek, egy elég egyszerű ok miatt: itt foglaltunk szállást az egyetem mögött. Itt több metróvonal is megáll, és innen indul lefele a fő turista út, a La Rambla. A környező utcák sokkal barátságosabbak, és így elég hamar el is jutottunk a katedrálishoz. A hatalmas épület tetejére fel is lehet menni, s madártávlatból megnézni Barcelona belvárosát. Többször is jártunk erre, s néha elég sokan voltak a környéken. Ha netán mégis „laramblázni” volna kedved, akkor sincs gond, mert kb. a katedrális magasságában található piacot mindenképp útba kell ejteni. Kicsit tartottam a helytől, mert sok városban lehúzósak az ilyen helyek, viszont itt semmi ilyen nincs. Mindennek ki van írva az ára, az adagok akkorák, hogy legalább 4-5 dolgot ki tudsz próbálni, mielőtt jóllaksz – ettünk sonkát, sajtokat, olivabogyót, kenyeret, mindenféle tengeri halat, osztrigát, gyümölcsturmixot… huh, még felsorolni is nehéz, de nagyon-nagyon jóllaktunk.

Mercado La Boqueria - Barcelona legjobb piaca

Mercado La Boqueria – Barcelona legjobb piaca

A katedrális után a tenger felé vettük az irányt, ahol pillanatok alatt változott a városkép – egy még régebbi kerületbe jutottunk, a Barri Gótic-ba, mely személy szerint a nagy kedvencem lett. Néhány helyen a házak olyan közel vannak egymáshoz, hogy egy autó nem férne el az úton, és a negyedik emeleten át tudsz adni a szemben lakónak egy üveg sört. Abszolút hihetetlen, és amennyire öröm itt sétálgatni látogatóként, annyira nehéz elképzelni, hogy itt egyáltalán élnek emberek. Hogyan vásárolnak be? Hogyan és hol parkolnak? :)

El Born egy nagyon cuki kis rész, kevésbé futkosnak az utcai árusok, és a szuvenír shopok is ritkulnak. Inkább kávézók, művészboltok bukkannak fel, szóval ha a kávézás elmaradt, itt bepótolhatod. Sőt, a Carrer Boria 17 alatt található Cat bar a helyi kézműves sör-forradalom egyik jeles képviselője – 12.30-kor nyit; pont addigra szomjazik meg az ember egy jó kis IPA-ra. :) A választék szuper, érdemes kóstolgatni.

Mielőtt még Barceloneta és a tengerpart felé fordultunk, betértünk a Ciutadella Park-ba, mely szép és jó, viszont itt kezdett megérni bennem először a gondolat: a parkok közel se olyan szépek, mint Budapesten. Általában alig van virág, és mivel mi épp egy kiadós esőzés után jártunk ott, a park nagy része teljesen elázott. Ennek ellenére szinte kötelező program: lehet csónakázni, valamint egy hatalmas mammutban és egy gyönyörű többlépcsős szökökút-vízesésben gyönyörködni. Itt található a katalán parlament is, és rengeteg kacsa, mely minden kisgyereknek nagyon tetszett.

Csónakázási lehetőség

Csónakázási lehetőség

A park után jött a Passeig de Lluís Companys, egy hangulatos széles utca, melynek a végén egy hatalmas diadalív, az Arc de Triomf magasodik. Persze rengeteg városban van hasonló, viszont itt ez az építmény teljesen el van zárva az autók elől, így nyugodtan nyugodtan körbe lehet járni, közelről meg lehet nézni.

Arc de Triomf diadalív

Arc de Triomf diadalív

Barceloneta a másik kedvenc helyem. Közvetlen a tengerparton van, pörgős és fiatalos. A házak egészen más stílusban épültek, nagyon színes és otthonos az egész, és rengeteg ablakban lobog a katalán zászló. Turistából is kevesebb van, s valahogy az éttermek is sokkal barátságosabbak – főleg ha kicsit távolabb mész a parttól. Itt ettük például messze a legjobb tapas-t is. A hely neve La Fresca, egy nagyon cuki kis családi vállalkozás, s ami miatt még különlegesebb, hogy csomó féle helyi sörük van.

Kedvenc tapas éttermünk Barceloneta-ban

Kedvenc tapas éttermünk Barceloneta-ban

A tengerpart szuper! Nem maga a víz vagy a homok miatt, mert az maga elég felejtős – például elég sok a csikk és az eldobált sörösüveg – de a fekvése miatt, hogy majdnem Barcelona belvárosában van, azért mindenképpen. Az megint egy más dolog, hogy kb. 2 percenként jönnek az árusok, és az emberek egymás hegyén-hátán fekszenek, na de ez van… Egyébként minél északabbra mész, annál jobbak a körülmények. Arra kevesebb a turista és a nyomuló helyi árus is. Nova Icaria például kifejezetten szép, bár elég messze van . A partra kihordott kavicsok és kagylók viszont sokat adnak a hangulathoz.

Miután kinapoztuk magunkat a tengerparton, márcsak egy kiadós evés hiányzott. Ezen a környéken is rengeteg étterem van, azonban, ha igazán különlegeset szeretnél kipróbálni, akkor irány Bar Celta Pulpería. Ennek a tapas étteremnek a fő jellemzője a polip, és az, hogy állandóan tele van. Kicsit káoszos, kicsit koszos, kicsit se foglalkoznak a betérő emberrel, de ez kicsit sem zavart bennünket. Az asztalt magunknak vadásztuk, és rendelni csak a pultnál lehet egy olyan étlapról, ami csak katalánul van. De ne aggódj, csak nézz körbe, mutass rá arra, amit mások esznek és várd a gasztró-eksztázist.

A Eixample nagyon kellemes, rengeteg kis kávézó és pékség van, így, aki nem szeretne otthon vagy a hotelben reggelizni, az könnyen talál jó helyet. Nekünk a kedvencünk a Cosmo volt. A fő látványosságok a Passeig de Gràcia mentén találhatóak, s érdemes lemenni egészen Placa de Catalunya-ig. Gaudi itt is itthagyta a kézjegyét. Ő volt az az ember, aki igazán feltette az i-re a pontot, világszinten kiemelkedővé tette a város építészetét. Egy igazi őrült és egyben végtelenül tehetséges építész, akinek két látványos épülete is van itt:

Casa Mila, másnéven La Pedrera, egy kereskedőmester álma, aki felkérte Gaudi-t, hogy építsen neki egy különleges házat. És sikerült! A házat még mindig lakják, de fel lehet fedezni egyes részeit. Homlokzata a hagyományos értelemben nincs is, az egész egy nagy hullámzó tengerre utal, amely visszatérő motívum Gaudi építkezésében. A belépőt meglátva mi kicsit megriadtunk (~22,5 EUR / fő) és ide nem mentünk be, viszont a másik, szerintem még elbűvölőbb Gaudi házat megnéztük.

Update: az alábbi linken 10% kedvezménnyel lehet audió guide-dal kiegészített belépőt venni, amivel sorbanállás nélkül lehet bejutni: https://utazgatok.rgi.ticketbar.eu/hu/ticketbar-barcelona/casa-mila-sorbanallas-nelkul-audio/

Batlló ház belső ablaka

Batlló ház belső ablaka

Ez a Casa Batlló szecessziós ház, kötelező látványosság. A sor hatalmas, így érdemes előre foglalni jegyet itt: https://utazgatok.rgi.ticketbar.eu/hu/ticketbar-barcelona/casa-batllo-audio-idegenvezetessel-/

Casa Batllo nemzeti ünnepre feldiszítve

Casa Batllo nemzeti ünnepre feldiszítve

Maga a ház minden elemében csodálatos, hihetetlen megoldások, mely káosznak tűnik első ránézésre, de minden sarok, minden ív tudatosan és harmónikusan lett megtervezve. A legjobb, hogy minden belépő mellé adnak egy nagyképernyős mobilt, ami nem csak audio guide-ként üzemel, hanem az AR segítségével jobban át tudod élni milyen volt régen itt az élet (AR – augmented reality? Magyarul kiterjesztett valóság, ami azt tudja, hogy ha felemeled a telefonod és körbeforgatod, mutatja mi volt ott régen, s a falon lévő képek és lámpák is megelevenednek).

Batlló ház lépcsője

Batlló ház lépcsője

A sorozat további cikkei:

  1. Barcelona látnivalók, ahogy mi láttuk I. rész
  2. Barcelona látnivalók, ahogy mi láttuk II. rész
  3. Barcelona gyerekkel és egyéb spórolási tippek

Hozzászólások:

  • Dr. Mészáros Árpád szólt hozzá:

    2019. V.07-én repülök Barcelonában, az az érdekes, hogy szinte az egész Európát “kifiléztem (!!!), azonban még Spanyolországban nem jártam: voltam két szomszédjában: Franciaország és Portugália !!!!! Habár csak 1 – azaz – egy ☀️-ra megyek, de tudom magamról, hogy legalább 30 (!!!) oldalt írok személyes, érzelmes hangnemben !!! Ha érdekel Benneteket, akkor szóljatok !!! Üdv: Árpi

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.