Wrocław – A találkozások város

Wrocław, a Dolnośląskie vajdaság székhelye, évszázados történelmi múltjának köszönhetően számtalan műemlékkel dicsekedhet. Délnyugat-Lengyelország legfontosabb kulturális, gazdasági, tudományos és idegenforgalmi központja, és látnivalókban rendkívül gazdag…

A hidak városa

Az Oderán szinte olyan sűrűséggel siklanak a hajók, mint Velencében. Több mint száz híd és gyaloghíd köti össze Alsó-Szilézia fővárosának két partját. A Tumski hidat (Most Tumski) több tucat szerelemlakat ékíti – egészen úgy, mint Rómában, a Ponte Milviót. 45 méteres magasságban keresendő Wrocław legmagasabban megépített „hídja”, a Boszorkány híd (Mostek Czarownic), amely a Mária Magdolna Székesegyház (katedra św. Marii Magdaleny) két gótikus tornyát köti össze. A (Grunwaldzki híd) a boroszlói hidak császára – több mint száz éve a város jelképe. Úttörő hídépítészeti megoldásaival impozáns látványt nyújt még sötétedés után is, amikor szépségét kihangsúlyozza a hatásos megvilágítás.

Wroclaw város egyik hídja

A műemlékek városa

A város a Tumski-szigeten (Ostrów Tumski) a X. században emelt erődített településből nőtt ki. Felbecsülhetetlen értékű műemléke a gótikus stílusú Keresztelő Szent János székesegyház (katedra św. Jana Chrzciciela), a Szent Kereszt és Szent Bertalan téglából épült káptalantemploma (kolegiata Świętego Krzyża i św. Bartłomieja), valamint az Egyházmegyei Múzeum (Muzeum Archidiecezjalne). Ebben őrzik a XIII-XIV. századi (és az UNESCO világörökségi listáján bejegyezett) Henrik-könyvet, amelyben a legrégibb fennmaradt lengyel nyelvű írott emlék olvasható.

Wroclaw város óvárosa színes, hangulatos házakkal

Az Óvárosi főtér (Staromiejski rynek) – amely a kontinens legnagyobb főterei közé tartozik – tökéletesen ötvözi a reneszánsz és manierista műemléképületeket a háború után szabadosabb felfogásban felújított házakkal. A város éjjel-nappal zeng az utcai zenészektől, a bejáratok feletti cégérek pedig mindenütt csalogatják az idelátogatót.

Kivételes hely a Négy Felekezet Negyede (Dzielnica Czterech Wyznań), ahol az ortodox, a római katolikus és az evangélikus templom, valamint a zsinagóga egymás szomszédságában áll. Ez a bájos negyed nem csak a vallási türelem és egyetértés helye, hanem egyúttal az éjszakai klubélet központja is.

A Centenáriumi Csarnok vasbetonépületét is felvették az UNESCO világörökségek listájára. 28 méteres kupoláját acélból és üvegből épült laterna zárja le. A Csarnok előtt áll Lengyelország legnagyobb, és Európa egyik legnagyobb szökőkútja, amely 300 kivezető csövön vizet lövell, három ponton „tüzet okád”, és amelyet nem kevesebb mint 800 fényforrás világít meg.

Wroclaw lengyel város belvárosa madártávlatból

A következő wrocławi sláger a Racławicei körkép. Ez a monumentális vászonra festett mű a lengyelek és oroszok 1794. évi csatáját örökíti meg. A művet egy művészcsapat alkotta Wojciech Kossak és Jan Styka vezetése alatt. Hossza 114, magassága 15 méter.

A természet városa

A wrocławi állatkertbe a központból kishajóval juthatunk el. Az Afrikanárium 15 millió liternyi vizében az egész világból beszerzett 260 halfajt tartanak, többek között rájákat és cápákat; az esőerdőben pedig a dzsungel madarai énekelnek. Innen nem messze fekszik a város legnagyobb parkja, a Szczytnicki Park, amely Japánkerttel és hagyományos, kisméretű építészeti alkotásokkal csalogatja a turistákat.

Híd lakatokkal Wroclawban, a hidak városában

Tudta, hogy Wrocław vízvezeték-hálózatának hossza megegyezik Szilézia fővárosának Madridtól mért távolságával, és hogy 2050-re az óceánok több műanyagot fognak tartalmazni, mint halat? Vízzel kapcsolatos ismereteit a Hydropolisban bővítheti. Ez Európa egyik legkorszerűbb ismeretterjesztő látogatóközpontja, amelyben a számos multimediális technológia, interaktív kiállítási tárgy, replika és modell egy célt szolgál: hogy megismerjük a vizet különböző, izgalmas perspektívákból.

A városnéző útvonalak városa

Wrocław hadtörténeti műemlékei, a Wrocławi Filmtúra és a Wrocławi Street-art csak néhány a városban kialakított látogatási útvonalak közül. Az egyiken a helyi törpéket is megismerhetjük: Bankuśt, Bibliofilt, Chlapibrzuchot, Ogorzałkát és még sok-sok másikat. Wrocław utcáin már több mint 300-an vannak.

Egy szobor, amin két törpe tol egy nagy golyót

Wrocławot érdemes a folyóról is megcsodálni, hajóval, kajakkal, vízibiciklin, motorcsónakon vagy katamaránon szelve a vizet. Az Oderán a levegőben is át lehet kelni – a Polinka nevű libegővel. A várost pedig bejárhatjuk városi kerékpáron vagy elektromos kisbuszon.

Wrocław sokféle finomsággal kínál, de az itteni mézeskalács kötelező programpont. Sziléziában a XIII. századig nyúlik vissza e sütemény készítésének hagyománya, így ez a legrégibb ilyen tradíció Közép-Európában. A főtértől nem messze működő Wrocławi Pékségben (Piernikarnia Wrocławska) kóstolhatjuk meg a gyökérfűszeres süteményt, illetve, műhelyfoglalkozás keretében meg is tanulhatjuk sütését.

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.