Vendégcikk – Dániai érdekességek

Két éve döntöttem el, hogy Dániába szeretnék költözni miután befejeztem a gimnáziumi tanulmányaimat Magyarországon. Mindig is szerettem utazgatni és szerencsésnek mondhatom magam, hiszen nagyon sok helyre eljutottam az évek során.

Tavaly májusban kaptam meg a felvételi e-mailt, hogy augusztustól egy dániai egyetem tanulója leszek. Több szempont miatt választottam Dániát, de az első és legfontosabb, hogy az Európai diákoknak ingyenes az oktatás. Rengeteg egyetemet néztem különböző városokban, azonban legvégül Horsens mellett döntöttem, ami közel 270 kilométerre található Koppenhágától.

Mivel tizenkilenc évet éltem egy elég népesnek számító fővárosban – ami nem más, mint Budapest – így mindenki csodálkozott, hogy miért ebbe a kis városba jövök és, hogy nem aggódom-e amiatt, hogy nem lesz nekem elég szórakoztató ez a város. Először bele se gondoltam ebbe, majd miután kiköltöztem augusztus elején, konstatáltam, hogy mennyivel másabb egy ilyen városban élni. Az emberek sokkal nyugodtabbak, azonban tényleg nincs annyi szórakozási, kikapcsolódási lehetőség, mint amit én otthon megszoktam.

Radányi Lili Dániában egy hídon áll és nézi a házakat

Itt tényleg nagyon régre nyúlik vissza a bicikli használat kultúrája. A legtöbb ember biciklivel jár mindenhova legyen tél vagy nyár. Egyszerűen nem érdekli őket az időjárás. Mindenki a biciklire kosarat vagy csomagtartót tesz, így akár egy nagy bevásárlást is elintéznek kerékpárral. Nekem ez az elején elég szokatlan volt, de amint megláttam, hogy mennyibe kerül eljutni egyik helyről a másikra tömegközlekedéssel, én is a bicikli használat mellett döntöttem.

Szeptemberben rengeteg helyre eljutottam az országon belül, hiszen ilyenkor még nagyon kellemes az időjárás mindenféle kiránduláshoz.

Budapestről közvetlen járat megy Billundba, ahol az első, eredeti Legoland található. Szerintem ez hatalmas élmény tud lenni mind kicsiknek, mind nagyoknak egyaránt.

LEGO-ból épített kisváros a billundi Legolandben

A billundi Legoland

Van rengeteg gyerekeknek való játék és, hogy a felnőttek se unatkozzanak, a park hátuljában több fajta felnőtt hullámvasút is megtalálható.

A Legolanden kívül Billundban más látványosság nincs, azonban innen autóval egy órára található Dánia második legnagyobb városa, Aarhus.

csatorna a város közepén kis gyalog híddal

Aarhus városka

Személyes kedvencem a város közepént található ARoS múzeum, ahol a klasszikus művészetet ötvözik a modern művészettel. Az épület tetejéről színes üvegeken keresztül csodálhatjuk a várost egész évben.

színes üvegek és rajta keresztül kilátás a városra

ARoS múzeum színes üvegei

A legmegfelelőbb idő egy Dániai kiruccanásra március végétől szeptemberig tart, hiszen ilyenkor az időjárás kellemes, maximum 23 fokig emelkedik a hőmérséklet és nem esik annyit az eső, mint októbertől. Március végén ellátogattam Koppenhágába is, hiszen mégis az ország fővárosa és nagyon kiváncsi voltam az összes látványosságra, ami ott található. Nagyon tetszett a város hangulata, az emberek kedvessége és a rengeteg lehetőség, amit a város biztosít kikapcsolódásra.

Ha valaki autóval utazik Koppenhágába egy másik városból, fontos számolni a híd díjjal, ami irányba 240 korona, nagyjából tízezer forintnak megfelelő összeg.

Munkavállalás

Fontos tudni, aki Dániába tervezi az életét, ahhoz, hogy munkát vállalhasson, kell hogy legyen bejelentett lakcíme és bankszámlája, amihez egy sárga kártya nevezetű engedély szükséges. Ennek a lefolyási ideje akár 2-3 hónap is lehet, így fontos ezzel számolni, hiszen a megélhetési költségek jóval magasabbak, mint Magyarországon.
Viszont, ha valaki több nyelven is beszél, rengeteg lehetőséget fog találni. Személy szerint engem a magyar és olasz tudásom miatt vettek fel egy dán céghez, ahol több nemzetiségű diák is dolgozik.

Radányi Lili

Írta: Radányi Lili

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.