Horvátországba szállásfoglalás nélkül?

Igen! Simán! Na, persze nem úgy, hogy az az éves családi nyaralásod, amikor 10 napra, két gyerkőccel, plafonig megpakolt autóval indultok neki.

Ha viszont pároddal, vagy barátaiddal utolsó pillanatban kitalálod, hogy ugorjatok le mondjuk augusztusban a horvát tengerpartra, akkor hajrá! Hogy nincs szállás ne tartson vissza benneteket! Én már többször megindultam Horvátországba szállás nélkül és eddig mindig sikerült találni valamit. Utoljára például egy hete, az augusztus 20-ai hosszú hétvégén, ami aztán tényleg főszezon, mégis sikerült egy szuper apartmant találnunk. Igaz nem Vrsar-ban, ahol eredetileg terveztük, de rögtön a következő falucskában, Funtana-ban, ami végül még jobban tetszett.

Volt olyan is, hogy barátokkal sátrazni indultunk, de a camping, amit kinéztünk legnagyobb meglepetésünkre tele volt – ilyen eszünkbe se jutott, de úgy látszik van ilyen is – úgyhogy kényszerből apartmant kellett keresnünk. Ilyenkor érdemes a helyi Tourist Inform irodában kezdeni, akiknek naprakész információik vannak a szabad apartmanokról. Mi is így tettünk, az iroda viszont még zárva volt. Amíg várakoztunk gondoltam megyek egy kört. A kis utcátkon sétálgatva 10 perc múlva azon kaptam magam, hogy egy helyi bácsi mutogatja apartmanját, és a közös nyelv hiányában mutogatással próbáljuk a hány fő, hány napra, hány euró kérdést megvitatni. Végül egy olyan szuperjó, tágas és kényelmes apartmant sikerült így találnunk, amilyet még úgy sem sikerült volna, ha fél évre előre lefoglaljuk az interneten. Nem beszélve arról, hogy az internetes ár feléért.

De olyan is volt egy korábbi évben, szintén augusztusban, hogy a tengerparti városka főterére begurulva helyi asszonyok rohantak meg minket kezükben fotó albumokkal, amik tele voltak az apartmanjuk fotóival. Mi ez, ha nem real-time Airbnb?! :)

Hogy csináld?!

Először is nyilván kell egy célpont, hogy Horvátország melyik részére szeretnétek menni. Ahogy megérkeztek a régió egyik településébe keressétek meg a helyi Tourist Inform irodát, akik valószínüleg tudnak az összes szabad szobáról, sőt még jó eséllyel angolul/németül is beszélnek. Ilyenkor általában telefonálnak 1-2-őt, és már meg is van az apartman.
Ugyan így érdemes azoknál az árusoknál is próbálkozni, akik a városokon kívül az autóút mellett árulják mindenféle helyi finomságaikat, mint például füge pálinka, málnabor, frissen préselt olivaolaj és kecskesajt. Legnagyobb meglepetésünkre az utolsó ilyen árus teljesen jól beszélt magyarul is. Na, persze szókincse csak addig terjedt, amit a business megkövetelt, de akkor is.

Ezen kívül persze a kérdezősködés is működik. A helyiek mindig tudják, hogy hol, kinél van egy szabad szoba. Lehet, hogy nem tengerre néző tuti terasszal, de valami biztos lesz. Ha nem az első faluban, akkor majd a másodikban, vagy az az utániban. A lényeg, hogy valami mindig lesz. Cserébe pedig csak annyi az elvárás, hogy legyetek rugalmasak. Ha nem, akkor viszont semmi baj, de ez nem nektek való. Akkor marad a fél évre előre tuti foglalás.

Még egyszer: Mi is az, ami kell hozzá?

  • saját közlekedési eszköz, hogy nagy legyen a mozgástered – az igazán bevállalósok saját jármű nélkül is bevállalnák, de azok ezt a cikket el sem olvassák :)
  • alacsony elvásárok a szállással szemben – ez nem azt jelenti, hogy hajlandó vagy koszos, mocskos szálláson aludni, hanem hogy nem baj, ha nincs tengerre nyíló kilátás, vagy nem 100 méterre van a parttól,
  • egy kis nyitottság és kommunikáció készség,
  • és hát az említett nagyfokú rugalmasság,

Illetve, egy utolsó megjegyzés, hogy tapasztalataim szerint minél messzebb kerül az ember a bejáratott útvonalaktól, annál könnyebb szabad szobát találni.

Ami nélkül viszont biztosan ne indulj el Horvátországba:

  • süncipő – mert bár sünök és hasonlók már sajnos nincsenek, de a sziklák írtó élesek,
  • legalább egy alap utasbiztosítás,

További vélemények a témában:
Foglalás nélkül nyaralni indulni?
Horvátországba július közepén szállásfoglalás nélkül?
érdemes csak a pozitív kommentekre hallgatni ;)

És ti? Volt esetleg már konkrét tapasztalatotok? Ha nem, ezek után el mernétek szállás nélkül indulni?

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.