Hol nyaraljunk 2020-ban?

Sokak fejében felmerül a kérdés, hogy idén mégis merre menjen az ember nyaralni a családdal, barátokkal. Nincs egyszerű helyzetben senki sem a korlátozott lehetőségek miatt, így nagy valószínűség szerint a magyarok nagy része idén itthon fogja tölteni a szabadságra szánt szabadnapjait. Számos szabadidős tevékenységet, mint a barkácsolás, sportolás, online játékok, vagy esetleg valamely online kaszinó kipróbálását felváltva remek alkalom lehet szétnézni, hogy mi a helyzet a hazai üdülési piacon. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen irányban induljon el a nyaralni vágyó és mire kell felkészülni a 2020-as nyári szezonban.

Az elsődleges célpont természetesen a Balaton lesz, mely hazai viszonylatban verhetetlen, ha valaki víz melletti nyaralásra vágyik. Arra azonban mind az északi és a déli parton is készülni kell, hogy a strandokon és a vendéglátóhelyeken olyan forgalommal találkozhatunk, amire eddig nagyon ritkán lehetett példa. A rendkívüli nagy érdeklődésre tekintettel válasszuk meg a szállást, azt figyelembe véve, hogy csendesebb vagy mozgalmasabb nyaralásra vágyunk. Amennyiben még hajt a lendület és nem zavar a gyerekzsivaj, vagy a városi-vásári forgatag, akkor a part közelében lehet szállást nézni. Ha viszont csendesebb és nyugodtabb környezetet igénylünk, akkor tanácsos lehet a parttól távolabb, akár kilóméterekre elhelyezkedő vendégházakban szállást keresni. Itt biztosan nem fognak agyunkra menni a szomszédok, vagy a nyaralók hada, hiszen több kilóméter távolságra lesznek tőlünk.

Egy kicsi vitorlás hajó a Balatonon Fonyódnál naplementében

Emese Sélley fotója @meseslly

Egy családi vagy szűkebb baráti társasággal eltöltött nyaraláshoz ajánlatosabb nyugodt környezetet választani, míg a fiatalosabb, lendületesebb társaságoknak akár a déli part buliközpontjának számító Siófok, vagy az északi part népszerű kedvence Balatonfüred jöhet szóba. Akárhogy is döntünk azzal számolni kell, hogy borsos árakkal találkozhatunk a szállásokat és a helyi szolgáltatásokat illetően, nem beszélve arról, ha nem időben gondoskodunk a biztos elhelyezésről, és az utolsó pillanatra hagyunk mindent, amivel a teljes nyaralást is kockáztatjuk.

Ha a fentiek tudatában vagy más okokból esetleg a kevésbé népszerű helyeket keressük, akkor akár a Duna, akár a Tisza mentén is lehet találni sok-sok lehetőséget. A Tiszánál valószínűleg nem lesz akkora forgalom, mint a Balatonnál, így talán a szállásfoglalás nehézségeitől és az árak emelkedésétől is kevésbé kell tartani. Az biztos, hogy itt is felkapottabb lesz egy-egy ismertebb üdülőhely, mint Tiszafüred vagy Abádszalók és sok turistára kell számítani, de mégsem akkora zsúfoltságra, mint a magyar tengernél.

Tihany templom a háttérben, előtte pipacsmező

Hegyi Zsolt fotója Pixabay

A tó-és folyóparti nyaralások egyértelmű választásnak tűnnek, de nem szabad elfeledkezni, hogy rengeteg fürdőhellyel rendelkezik hazánk, így megfontolandó lehet akár egy Hévíz, Hajdúszoboszló vagy Debrecen, ahol még kaszinó is található. A strandok bizonyára maximális kapacitáson fognak működni, ami fellendíti a székhelyeken megforduló turista áradatot, úgyhogy ezeken a helyeken is komoly forgalomra kell majd számítani. Valószínűleg külföldi turisták nem fognak olyan mennyiségben megjelenni, mint, ahogy tették azt az elmúlt években, de így is számíthatunk a hosszú sorban állásokra a strandokon, akár csak be szeretnénk jutni, vagy egy tradicionális sajtos-tejfölös lángost szeretnénk elfogyasztani egy jó pofa sörrel, vagy üdítővel.
Ha biztosra akarunk menni a nyugodt és zavartalan nyaralást tekintve, akkor nem elvetélt ötlet az sem, hogy a hegyekben bérlünk ki egy vendégházat. Itt lehetőség van a világtól való elvonulásra, de nem kell lemondani a vizes élményekről, hiszen egy házi medence, vagy nagyobb dézsa tökéletesen megfelelhet a testünk lehűtésére és felfrissítésére a nagy nyári melegben. Így legyen!

Borító kép forrása: Emese Sélley // Unsplash

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.