Szállások az USA-ban: hotelek, airbnb és az útszéli motelek

Hogy Amerikában hol, milyen szálláslehetőségek vannak, az leginkább a helyi adottságoktól – az elhelyezkedésétől és forgalomtól – függ, amik alapján az opciókat én három nagy csoportra osztottam.

Úgy mint,

  1. nagyvárosok, mint például New York és Los Angeles,
  2. nagyvároson kívüli forgalmas helyek, mint például autópályák és turista látványosságok környéke,
  3. és az elhagyatott, világvége helyek, ahol olyan útszéli, lepukkant motelek vannak csak, mint a híres Bates motel a Psycho filmben.

Szállások a nagyvárosokban

Ha valamelyik turisták körében is népszerű, amerikai nagyvárosba készültök – ilyen például New York, San Francisco, Chicago vagy Los Angeles – akkor készüljetek arra, hogy a szállásért általában mélyen – az átlagnál sokkal mélyebben – a zsebetekbe kell nyúlni. Tipikusan az ilyen városokban a szállások ár-érték aránya a nagy kereslet miatt sokkal rosszabb, mint a kevésbé népszerű helyeken.

Az ilyen városokban, ha a szállás opciókban gondolkodtok, akkor

  • vagy a máshol megszokott minőséget megtartva jóóóóval többet kell fizetnetek,
  • vagy engedtek az elvárásaitokból és egy gyengébb minőségű, de pénztárcátokhoz jobban illő szállást választatok, ami még mindig drágább lesz, mint amit megszoktatok,
  • vagy bevállaljátok a napi ingázást és a város helyett külső kerületben, vagy konkrétan a városon kívül szálltok meg, ahol meg az utazási költségeken felül még időt is veszítetek.

Az utóbbi időben számunkra a legjobb megoldást, mint oly sokszor, most is az Airbnb szolgáltatta,
aminek előnyeiről, használatáról és személyes tapasztalataimról már korábban írtam itt.
Azt tudni kell viszont, hogy az ilyen nagyvárosokban az Airbnb árai is jóval magasabbak a máshol megszokottnál, de ahogy a következőkben látjátok, vagy egy kis szerencsével, vagy kompromisszumot kötve, azért eddig mindig sikerült valami jót találnom.

2015-ben New Yorkban például eleve a külső kerületekben, pl. Brooklyn-ban kerestem szállást. Azokat a környékeket, amiket találtam nyilván nem ismertem és fogalmam sem volt, hogy mennyire biztonságosak, éppen ezért külön figyeltem a korábbi vendégek erre vonatkozó visszajelzéseit. Illetve figyeltem olyan részletekre, hogy a lakás milyen messze van a legközelebbi metrómegállótól és/vagy hogy hány perc alatt lehet Manhattanbe beérni.

A teljes lakás árak viszont még ott is elég húzósak voltak, így maradtak a privát szoba opciók, amiket két főre, éjszakánként átlagosan 20.000 forintért sikerült kibérelnünk (10.000 forint/fő/éj).

Ne hagyd, hogy a pénz gátat szabjon az utazásaidnak, íme 10 egyszerű spórolási tipp a mindennapokra!

Csak összehasonlítás képpen, ugyan arra az időszakra Manhattanben egy koszos, lepukkant hotelszobát tudtunk volna kb. dupla annyi pénzért bérelni.

Egy brooklyni airbnb szállás hálószobája

Szobánk az első airbnb szálláson Brooklynban, saját fürdőszobával

Egy brooklyni airbnb szállás hálószobája egy ággyal és rakott tégla fallal

Szobánk a második airbnb szállásunkon Brooklynban

Egy brooklyni lakás kellemes konyhája és nappalija rakott tégla fallal

A második airbnb szállásunk konyhája és nappalija

Megjegyzés: Egy 2016 őszén aláírt új törvény értelmében tilos rövid távon (kevesebb, mint 30 nap) teljes lakást kiadni New York államban, aminek nem titkoltan célja az illegális airbnb lakáskiadások kontrolálása. Részletesen itt.

Hogy ez mit jelent számunkra? Szerencsére nem sokat, mert külön szobát, vagy bármilyen megosztott lakó egységet továbbra is lehet – akár rövid távon is – az airbnb-n foglalni. :)

2017-ben Los Angelesben pedig olyan szerencsém volt, hogy találtam egy akkor felkerült új lakás hirdetést, amit akkor még az első napokban/hetekben nyomott áron hirdettek, hogy gyorsan generáljon pár pozitív visszajelzést. Ahogy megláttam egyből le is csaptam rá, így sikerült a mostanra már 53.000 forint/éjszakáért hirdetett teljes lakást 35.000 forint/éjszakáért (teljes költség, jutalékkal és takarítássi díjjal együtt) 4 főre kivenni, ami fejenként 8.800 Ft/éjszakára jött ki, ami még a Balatonon is jó ár lenne, nemhogy Los Angelesben.
A lakás minőségéről pedig csak annyit, hogy szerintem a fotók magukért beszélnek.

Egy californiai airbnb lakás jól kinéző nappalija

Airbnb szállásunk Los Angelesben

a bérelt airbnb lakás hálója

Airbnb szállásunk Los Angelesben

Összességben a legfontosabb tudnivaló az ilyen nagyvárások szálláskeresésével kapcsolatban, hogy: Foglalj időben!
Akár 2-3 hónappal korábban is, mert a jó ár/érték arányú szállások egy hónapra előre már bőven le vannak foglalva.

Megjegyzés: a nagyvárosok közül egyedül Las Vegas a kivétel, de arról lesz egy teljesen külön cikk.

Budget hotel és motel láncok

Ha valaki eleget utazott már Amerikában, akkor könnyen rájöhet, hogy Amerika a nagyvárosokon kívül nem más, mint hatalmas bevásárlóközpontok, több sávos autóutak és az ezeket körülvevő parkolók véget nem érő sora. Az ilyen helyek egész Amerika szerte mindenfelé megtalálhatóak, sőt, szinte törvényszerűen ilyen helyekbe botlasz, ha bárhol lehajtasz az autópályáról.
Ezek a helyek azok egyébként, ahol az átlag amerikai az otthonán kívül a legtöbb időt tölti, mivel ott van minden, a boltoktól kezdve, a mindenféle szolgáltatókon át az összes gyorsétteremig, minden.
Sőt, még a szállások is, mert tipikusan ezek azok a helyek, ahol útközben megpihenhet a fáradt utazó valamelyik hotel lánc relatíve olcsó szobájában.

A felsorolás kedvéért csak pár ilyen: Red Roof Inn, Hampton Inn & Suites, Best Western Hotels & Resorts, La Quinta, stb…

Ezeknek a hotelekkel egyébként szerte Amerikában bárhol lehet találkozni. Az évek során mi is aludtunk jó pár ilyenben mivel ár-érték alapján talán a leges legjobb választások.

  • A szobák általában mindenhol egységesek, saját fürdővel, WC-vel és 2 francia ággyal.
  • A szobák minőségét a hotel lánc neve garantálja, ami többé-kevésbé országszerte egységes… vagy legalábbis próbálják tartani.
  • Extraként olyan dolgokat szoktak reklámozni, hogy van AC (Air Conditioning – légkondicionáló) – bár ez egyre inkább “alap felszereltség” – kábel TV rengeteg csatornával, és/vagy az ágy mérete, ami lehet double, queen- és king size (növekvő sorrend) és ami látszólag az amerikaiaknak nagyon is fontos szempont.
  • A legtöbb helyen a szoba árban benne van valamiféle reggeli is, akár az étteremben egy reggeli menüből választva, akár egy egyszerű büfé reggeli formájában, ahol teát, kávét és péksüteményeket szolgálnak fel.
  • Az ár szobára vonatkozik és teljesen mindegy, hogy ott egy vagy 4 fő alszik. A kérdés inkább az ötödik embernél lesz izgalmasabb, mert volt, ahol az ötödik ember ingyen kapott kinyitható pótágyat, de valahol fizetni kellett érte.
  • Az árat leginkább meghatározó tényező a lokáció és a kihasználtság.

A szobák árai helységtől, forgalomtól és kihasználtságtól függően 60 és 100 dollár között mozogtak, ami négy főre igencsak baráti lehet.

Az ár-érték arányon túl, ami nekünk a legjobban tetszett, hogy az ilyen útszéli hotelekben nem kell előre foglalni, ami tökéletesen illeszkedett a mi utazási stílusunkhoz. Mivel általában az útiterv elég rugalmas, nem akartuk magunkat előre fix szállásokhoz kötni azáltal, hogy valahol szobát foglalunk. Helyette mentünk, amilyen tempóban éppen kényelmes volt, majd ahol ránk esteledett vagy elfáradtunk, ott kerestünk szállást. Amerikában ez így egy teljesen bevett szokás.

Attól, hogy valahol nem fogunk szállást találni nem is kellett félnünk, mert hiába derült ki egy helyen, hogy nincs már szabad szoba, vagy túl drága, könnyen továbbálltunk a következőben, ami nem ritkán ott volt a szomszédban. Amerikában ugyanis a budget hotel láncok hoteljeiket nem egyesével, hanem egymás szomszédságában építik, kielégítve így minden igény szintet. Ha például egy hotel szobája drága volt, a recepciós készséggel útba igazított, hogy melyik másik hotelbe menjünk, ahol olcsóbb szobák vannak.

Tipp: Előre soha nem lehet tudni, hogy melyik hotelben milyen árak vannak. Előfordult, hogy a leglepukkantabb motel drágább volt, mint a következő város puccosan kinéző vadiúj szobái, ezért érdemes több helyen is érdeklődni.

Útszéli motelek

Egy biztos, az amerikai útszéli moteleknek megvan a saját hangulata.

Én például bármikor, amikor valahol egy elhagyott porfészek lepukkant kis moteljében aludtunk, totál be voltam sz*rva, leginkább az olyan bugyuta horrorfilmek miatt, amikben pont egy ugyan olyan elhagyatott motelben kapnak el ártatlan embereket. Nem vagyok egy félős gyerek, de ott, amikor az éjszaka közepén egyedül mentem ki a kocsihoz, hogy behozzam az utolsó bőröndöket… hát, hátra-hátra kellett néznem a vállam fölött, hogy ugye nincs senki mögöttem. Sőt, talán még az autó alá is benéztem, hogy nehogy valaki elkapja a bokámat, miközben ott pakolgatok.
Meg nem beszélve a zuhanyzásról. Hála Hitchcocknak és a legendás Psycho filmjének, ott nem nagyon áztattam magam csukott szemmel órákig a zuhany alatt. :)

Az előbb említett hotel láncoktól a következőkben térnek el:

  • Függetlenek, nem tartoznak egy nagy hotel lánchoz sem.
  • Helyileg a kietlen, világvége helyeken találhatóak, ahol pont emiatt semmi más szállás opció nincs.
  • Árban a hotel láncoknál drágábbak, minőségben viszont jóval gyengébbek. Kb. 70-90 dollár.
  • Volt, ahol tudtunk alkudni.
  • Sok helyen a tisztaság hagyott nem kevés kívánni valót maga után.

A sorozat további cikkei:

  1. USA vízum tudnivalók – az igazi ESTA vízum linkje
  2. ESTA amerikai vízum kitöltési útmutató, leggyakoribb hibák, kérdések és válaszok
  3. Amerikai autóbérlési kisokos
  4. Szállások az USA-ban: hotelek, airbnb és az útszéli motelek
  5. Min és hogyan spóroltunk utolsó amerikai utunkon?
  6. Shoppingolás USA-ban – mindent az outlet centerekről
  7. USA üzleti és turista vízum ígénylési útmutató és segítség

Hozzászólások:

  • Bea szólt hozzá:

    Kedves András. Nagyon jók az írásaid, nagyon sok hasznos információt adnak az utazáshoz. Októberben Amerikába megyünk a férjemmel. Las Vegasban is szeretnénk pár napot tölteni. Ebben a cikkedben írtad, hogy a Las Vegasi szállásfoglalásról egy teljes cikk lesz. Sajnos nem találom ezt a cikkedet. Hol tudom meglelni, illetve milyen tanácsot tudsz adni Vegassal kapcsolatosan? Köszönöm a segítségedet.

    • András válaszolt:

      Szia Bea, hát sajnos a las vegasi cikk még nem készült el :(
      A legegyszerűbb tanácsom az, hogy érdemes hétvégén elkerülni Las Vegast, mert akkor az árak csúnyán felmennek. A másik tipp, hogy érdemes last-minute foglalni, mert nagyon jó árakat lehet kifogni, akár 70-80%-os kedvezménnyel.
      Foglalni őket sok helyen lehet, a legegyszerűbb talán a booking.com, amihez itt tudok egy linket küldeni, amivel 10% kedvezményt kaptok (csak új regisztráció esetén érvényes): https://www.booking.com/s/34_6/mataia04

Szólj hozzá Te is!

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.