Thaiföldre májusban

Fekszünk az ágyban, próbálunk aludni, de a szakadó eső és az utcai zajok csak nem hagynak. Az esővel nem sok mindent lehet csinálni, monszun van, csak abban reménykedhetünk, hogy éjjel “kiesi magát” és reggelre abba marad. Az utcai forgatag viszont csillapodhatna már, elvégre hajnali három óra van. Az ablakunk alatt folyamatosan elhaladó autók és a kb. percenként nagy gázfröccsel felbőgő tuk-tuk-ok hangjából viszont nem úgy tűnik. Hiába, ez Bangkok.

Bangkokban esik az eső

Indulás előtt, amikor Bangkokot már megjárt barátokkal beszélgettem, mindannyian ugyanazt mesélték a városról, csak érdekes módon más-más előjellel:

  • Egy tipikus délkelet-ázsiai nagyváros: koszos, büdös, tiszta káosz az egész. Max. egy nap, többet nem ér.
  • Tipikus délkelet-ázsiai nagyváros: színes-szagos forgatag. Bármikor visszamennék! Imádom!

Ilyen ellentétes vélemények után magam sem tudtam, hogy mire számítsak. Mivel szeretem a nyüzsgő, élettel teli nagyvárosokat, inkább afelé hajlottam, hogy nekem is nagyon fog tetszeni, és beleszeretek ebbe a városba. Főleg azután, hogy indulás előtt barátnőmmel megnéztük a Másnaposok 2 (Hangover 2) című filmet, ami ugye szintén Bangkokban játszódik, és aminél epic-ebb Bangkok filmet nem is nagyon ismerek. :)

Mikor érdemes Thailföldre utazni?

Nem mondhatnám, hogy a legtökéletesebb időt választottuk thaiföldi utunkra, de ki akartuk használni az itthoni május elsejei hosszú hétvégét, amihez találtunk egy nagyon jó repülőjegyet is. Így, 4 nap szabadsággal 10 teljes napunk lett. :)

Thailföldön a hivatalos turista szezon októbertől februárig tart, amikor az időjárás még elviselhető. Az évszak száraz, a hőmérséklet 25-30 fok körül mozog. Ezzel szemben az április a tipikusan legmelegebb hónap, amikor a hőmérséklet bőven harminc fok felett van. Április után pedig indul az esős évszak, a monszun, ami meg nem szól másról, csak az esőről. A thaiföldi időjárásról még itt olvashatsz.

Ennek ellenére mi mégis bevállaltuk az utazást. Hogy miért? A hőségtől nem féltünk, az esővel pedig úgy voltunk, hogy van esernyő és esőkabát a világon. A tengerpartos nyaralásunknál pedig bíztunk a legjobbakban és eleve úgy terveztünk mindent, hogy elég rugalmasak legyünk ahhoz, hogy ha változtatni kell, akkor váltunk és máshova megyünk. Thaiföld hatalmas – kb. mindenhol tengerparttal – így elképzelhetetlennek tartottam, hogy a Magyarországnál 5x nagyobb területű Thaiföldön mindenhol essen az eső.

Megérkezésünkkor aztán Bangkok az évszaknak megfelelően szakadó esővel fogadott bennünket. A helyzet másnap reggelre sem javult és továbbra is úgy ömlött, mintha dézsából öntötték volna. Ez akkor őszintén eléggé lehangoló volt. :(
– De hát ezt előre tudtuk! Egy “kis” eső pedig nem szegheti kedvünket! – vertünk nagyon gyorsan lelket egymásba. – Papucs a lábra, esernyő a kézbe, irány várost nézni! A szakadó eső ellenére nekiindultunk a városnak.
És, hogy milyen jó ötlet is volt, azt akkor éreztük meg igazán, amikor a fő látványosságoknál is alig lézengett rajtunk kívül pár turista.

Kinga áll az esőben Bangkok kínai negyedében kezében esernyővel

Másnap aztán, amikor hosszabb időre abbamaradt az eső és kisütött a nap, akkor értékeltük át igazán az időjáráshoz való viszonyunkat. A hirtelen megjelenő napsugarak egy pillanat alatt szaunává változtatták a várost. A brutál páratartalomban állóhelyben ömlött rólunk a víz, amitől ruhánk 5 perc után úgy ragadt ránk, mintha napok óta ugyanabban lettünk volna. Ekkor már sírtuk is vissza az esőt. Az legalább frissen tartotta a levegőt.

Kint 30+, bent 15 fok

Van egy dolog, amit rengeteg helyen tapasztaltam már a világban, de egyszerűen nem tudom megérteni és felfogni. A kérdés, hogy: kánikulában miért kell azt a k*#$! légkondit kb. 15 fokra állítani és szó szerint lefagyasztani az embert?!?!
Ahogy kiizzadva, a hőségtől felforrósodott testtel belépsz egy boltba, a hideg hirtelen csontodig hatol. Nedvesre izzadt ruháid pillanatok alatt jéghidegen tapadnak a bőrödre, amitől még a fogaid is vacognak. Senki ne mondja nekem, hogy ez egészséges. Garantált megfázás mindenkinek. És kérdem én, miért nem elég, mondjuk 18, vagy 20 fokra állítani a légkondit, ami kifejezetten jól esne. Nyilván erre válaszolni senki nem tud, vagy leginkább az lenne a válasz, hogy: – Azért, mert máshol is így csinálják…

Monszun idején a thai tengerparton?

Míg Bangkokban kevésbé, a tengerpartra tervezett napokra már annál inkább érdekelt minket, hogy milyen időnk lesz, és hogy mennyit fog esni az eső. Ezért eleve mi mindent rugalmasan terveztünk arra az esetre, ha bármit változtatnunk kell.
Szerencsénkre változtatásra viszont nem volt szükség, mert Bangkokot elhagyva már tökéletes időnk volt. Sőt, nemcsak hogy az idő volt szuper, de élvezhettük az utószezon minden előnyét is:

  1. Kevés, sőt egy-két helyen majdhogy nem nulla turista.
    Koh Lanta szigetén, a tengerparton például úgy strandoltunk a sziget egyik legfelkapottabb partszakaszán, hogy több száz méteres körzetben mi voltunk az egyetlen strandolók.
  2. Olcsóbb árak, szélesebb választék.
    Phi Phi Don szigeten például – Thaiföld egyik legfelkapottabb szigete (a Part című filmet a Phi Phi szigetek egy másik, szomszédos szigetén forgatták) – szuper jó, tiszta, öbölre néző erkélyes szobát béreltünk éjszakánként 7.200 forintért. Ugyanezt a szobát a turistaszezonban több mint négyszereséért, 31.000 forintért lehetne most kibérelni, 6 hónappal előre.
  3. Éttermi és egyéb turista kedvezmények.
    Kedvezményt kaptunk helyi túrákra, hajós utazásokra, hajóbérlésre, sőt, voltunk több olyan étteremben, ahol fixen 10-20% kedvezményt adtak a menüben feltüntetett árakból.

Érdemes a monszun elején/végén Thaiföldre utazni?

A válaszom az, hogy igen. Főleg, ha

  • el akarod kerülni a turisták áradatát, és
  • olcsóbban akarod kihozni a nyaralásodat.
Thai férfi a sapkájára erősített esernyővel, így mindkét keze szabadon marad, amivel egy kocsit tol

Ezért persze áldozatot kell hozni és tényként elfogadni azt, hogy az eső bármikor lecsaphat. De ha mindezt tudatosítjátok magatokban és felkészültök rá, akkor nem érhet benneteket csalódás.

A sorozat további cikkei:

  1. Thaiföldre májusban
  2. Bangkok: színes, szagos, zajos
  3. Közlekedés Bangkokban
  4. Bangkok látnivalói – templomok
  5. Bangkok látnivalói – éjszakai élet
  6. Bangkok látnivalói – Bangkok egy hatalmas piac
  7. Bangkok látnivalói – vasárnapi thaibox
  8. Thaiföld tengerpartjai – Ao Nang, Krabi
  9. Thaiföld tengerpartjai – Phi-Phi szigetek
  10. Thaiföld tengerpartjai – Koh Lanta szigete
  11. Thaiföld árak 2018
  12. Hasznos tippek és érdekességek Thaiföldre utazóknak
  13. Chiang Mai és környéke, hasznos tudnivalók
  14. Thaiföld árak 2019, avagy mi változott egy év alatt?

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.