Hasznos tippek és érdekességek Thaiföldre utazóknak

Thaiföld egy olyan ország, amelyik a turizmusból él évtizedek óta, ezért már nagy tapasztalatuk van abban, hogy mi kell a külföldi turistáknak. Éppen ezért ideális úticél lehet teljesen kezdő utazóknak is. Thaiföldön ugyanis turistaként nagyon könnyű az élet. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne legyen egy sor megfontolandó tanács és/vagy hasznos tipp, amire ne lenne érdemes odafigyelni.

Ha már itt megjött a kedved, itt böngészhetsz konkrét thaiföldi ajánlatok között.

Közbiztonság és az általános biztonság

Thaiföldön általánosságban a közbiztonság jónak mondható. A legnagyobb veszély, ami az odautazókra leselkedik az maximum annyi, hogy ráfizet 1-2 helyen, vagy ne adj’ Isten kizsebelik valahol.

  • Zsebesek mindenhol vannak, ez alól Thaiföld sem kivétel. Tartsuk be az alapvető szabályokat. Ne legyen nálunk sok készpénz. Iratokat, bankkártyákat, tartalék pénzt hagyjuk a hotel szoba széfjében (ilyen széfek már szinte mindenhol alap felszereltségnek számítanak). Ne hagyjunk értéket könnyen elérhető helyen, farzseb, hátizsák külső zseb, stb… de ezeket szerintem nem is kell ragozni.
  • A forgalomban legyünk sokkal figyelmesebbek. Thaiföldön jobb oldali közlekedés van. Általában nagyok a dugók. A motorosok és tuk-tuk-osok pedig előszeretettel cikáznak az álló autók között.
  • Ha motort bérelsz mindig jusson eszedbe, hogy a fejed a legnagyobb értéked. A helyiek sokszor bukósisak nélkül motoroznak, de ez ne tévesszen meg bennünket. Legyen alapszabály, hogy bukósisak nélkül tilos motorra ülni!

Az utcai kaják és higiénia

Itt említeném meg a helyi és utcai kajákat is, amikre bíztatnék mindenkit, hogy bátran próbálja ki őket. Akkor is, ha így néz ki egy utcai étterem, ami fotón lehet hogy durván néz ki, ott viszont teljesen elfogadható. :)
Ezeken a helyeken rosszat nehéz enni!

Egy elég lepukkant étterem egyik asztala mindenféle dologgal rajta
Egy étterem egyik asztala rajta rengeteg üres sörösüveggel, alatta egy magát mosdató macskával

Nem feltétlen közbiztonsághoz kapcsolódik, de úgy érzem, fontos itt megemlíteni a szállások minőségét is. Szálláskereséssel kapcsolatban, amire nagyon oda kell figyelni, az a korábbi vendégek visszajelzései az adott helyről. Nagyon sok, elsőre nagyon pöpec és előkelő helynek kinéző szálláshely kommentjei között olvastunk nagyon rossz kritikákat a szobák és a szálláshely minőségéről. Penészes falak, lepukkant bútorok, ahol a szobákról készült fotók köszönő viszonyban sem álltak a valósággal.
Visszatérő panasz volt a csótányok (cockroach) és az ágyi poloskák (bedbugs) is. Úgyhogy erre érdemes külön figyelni. Nekünk ilyen szempontból szerencsére nem volt problémánk, de külön figyeltünk is az ilyen kommentekre.

Ha már itt tartunk, szót kell ejteni az oltásokról és az utasbiztosításról. A lényeg, hogy egyik nélkül sem szabad elindulni.

A helyi emberek

Thaiföld a mosoly országa

Az tény, hogy a helyiek nagyon kedvesek a turistákkal, de volt egy olyan érzésünk, hogy így is tekintettek ránk. Mindenki segítőkész és mosolygós volt, de nekünk hiányzott egy őszinte, közvetlenebb kapcsolat. Persze, ha belegondolok, akkor értem, hogy a turisták csak jönnek és mennek, és nekik mi valószínüleg csak egy vagyunk a százból, vagy ezerből. És ezért nem is hibáztatom őket. Az is biztos, hogy sok odautazó direkt kerüli a kontaktot a helyiekkel. Azért mennek, hogy pihenjenek, kettesben legyenek és nem azért, hogy lépten nyomon szóba elegyedjenek velük.
Viszont én emiatt furcsán éreztem magam és hiányoltam egy személyesebb hangvételt velük.

Az angol nyelvvel egyébként sehol nem volt probléma és mindenki tudott annyit és úgy, ahogy az az ő munkájához kellett. A kötelező mondatokon kívül viszont már egy szó sem hangzott el.

Thaiföld olcsó és egyben drága is

Thaiföld sokak fejében olyan helyként szerepel, ahova csak el kell jutni és ott már minden nagyon olcsó. Na most, ez ma, 2019-ben már nem teljesen így van. Továbbra is meg lehet úszni Thaiföldet nagyon-nagyon olcsón, de ha valakinek magasabb igényei vannak, akkor bizony súlyosan a zsebébe kell nyúlnia.

2 adag csirkés pad thai annyiba került, mint egy üveg sör

A legszembetűnőbb különbségek a kajáknál vannak. Thaiföldön meg tudsz kajálni egy sarki kifőzdében pár száz forintért, illetve meg tudod enni szinte ugyan azt a kaját egy leülős étteremben kb. tízszereséért. A kaja minősége nem lesz nagyon más, inkább csak a körítés: a szépen díszített asztal, az elegánsan öltözött pincér, a fém evőeszköz, stb…

A legnagyobb meglepetés számunkra az alkohol és a kávé árak voltak. Az alkohol arányaiban iszonyat drága. Sok helyen volt, hogy egy üveg sör drágább volt, mint a főétel. Mielőtt kiértünk azt gondoltuk, hogy majd mennyit fogunk alkoholizálni, aztán meglátva az árakat rögtön elment tőle a kedvünk. Főleg úgy, hogy nem is voltak a sörök egyáltalán különlegesek. Egyszerűen sokalltunk egy beülős helyen 1.000+ forintot fizetni egy nagy üveges sima, helyi sörért.
A másik a kávé. Bármerre jártunk mindenfelé voltak ilyen újhullámos, specialty-hipster kávézók, amik teljesen a nyugati stílust és minőséget követték. Kinézetben és árakban is. 35 (china town), 60 market, 92 étterem.

Fontos tudni és külön kiemelném, hogy thaiföldön pénzt felvenni nem olcsó dolog. Minden ATM felvételhez hozzáadódik egy 220 bahtos (!) felvételi díj (kb. 1.800 Ft), ami Thaiföldön sok pénznek számít.
Ez az összeg automatikusan hozzáíródik a felvett összeghez. Tehát, ha te felveszel 1.000 bahtot, akkor a számlád felé 1.220 baht levonás érkezik. Az automatából viszont csak 1.000 bahtot kapsz.
Az egyszerre felvehető pénz felső határa 20.000 baht, néhány ATM esetében csak ฿10.000.

ATM kijelzője informál a 220 bahtos extra díjról

Mi útközben a Revolut utazó bankkártyát használtuk, aminek előnyeiről a Revolut, a kötelező bankkártya minden utazónak című cikkemben írtam részletesen.

Vásárlás és alkudozás

A bangkoki piacokról már meséltem a Bangkok egy hatalmas piac című cikkemben, a fővároson kívüli alkudozásról viszont még nem esett szó.

Ami nekünk nagyon nagy meglepetés volt, hogy alkudni alig lehetett és az eladók inkább kötözködőek voltak, mint segítőkészek.

– “No try” – az rendszeres mondat volt, amit hallottunk. Ha valahol nagynehezen megengedték, hogy felpróbáljunk valamit, akkor azt csak úgy lehetett, hogy akkor ha jó a méret, akkor visszük is. Szóval ott nincs olyan, hogy felpróbálod, aztán utána alkudozol.

A másik meglepő dolog az maga az alkudozás volt. Vért kellett izzadni, hogy elengedjenek 10-15 %-ot, holott tudtuk és Bangkokban már láttuk, hogy máshol valójában milyen árak is vannak. Volt egy hely, ahol láttunk egy karkötőt. Nem volt semmi különös rajta, de a nő kb. 1.500 forintot akart érte kérni. Egy olyan karkötőért, amit általában Thaiföldön 2-300 forintokért szoktak adni. Maximum! Nem hittünk a fülünknek. Mondtuk neki, hogy engedjen belőle, de nem volt hajlandó SEMMIT engedni! Elindultunk, hogy majd ha eljövünk, akkor biztos enged, de nem! Utána többször visszamentünk még, mert nagyon tetszett a karkötő, de semmit nem volt hajlandó alkudni. :(

Helyi bolti csemegék

Ha az ember ilyen messze utazik az otthonától érdemes minél több helyi csemegét kipróbálnia. Úgyhogy mi bevásároltunk rendesen. :)

A zöld trutyival megkent és előre becsomagolt toast kenyér az egyszerűbb dolgok közé tartozik. :)

Zöld trutyival megkent szelet kenyér becsomagolva

Aztán van rengeteg édesség, mindenféle ízesítésű ropi és hasonló kekszek.

Mindenféle thaiföldi csemege

Az igazi csemege, az a csomagolt selyemhernyó és a tücsök chips. :)

Csomagolt selyemhernyó és tücsök chips
Egy tál selyemhernyó chips tálalva

Mi megkóstoltunk mindent, a selyemhernyó határozottan nem volt rossz.

Konnektor típusa Thaiföldön

Thaiföldön multifunkciós konnektorok vannak, amibe mind az itthon is használt európai, mind az amerikai dugaszokat be lehet dugni.

thaiföldi konnektor képe

Összességben

Thaiföld mindenkinek tökéletes célpont lehet, legyen az kezdő utazó, aki soha nem járt még európán kívül, de annak is, aki sok országot bejárt már. Az ország hatalmas és ahogy mi is, meg lehet találni az eldugott, turistamentes tengerpartokat, ahol úgy érezheti az ember, hogy rajta kívül szinte nincs más turista a szigeten.
A kiválasztott utazási idővel sem volt semmi problémánk. Igaz, hogy volt szerencsénk belekóstolni a monszunba Bangkokban, de egyáltalán nem vette el a kedvünket. Sőt, az utószezon előnyeit sorra ki tudtuk élvezni. Ha újra Thaiföld felé vesszük az irányt, már gondolkodás nélkül elindulunk bármelyik hónapban. Úgyis találunk olyat, ahol nem esik az eső. :)

Ha megjött a kedved, kattints ide! Thaiföld közelebb van, mint gondolnád.

Borítókép: Suzukii Xingfu

A sorozat további cikkei:

  1. Thaiföldre májusban
  2. Bangkok: színes, szagos, zajos
  3. Közlekedés Bangkokban
  4. Bangkok látnivalói – templomok
  5. Bangkok látnivalói – éjszakai élet
  6. Bangkok látnivalói – Bangkok egy hatalmas piac
  7. Bangkok látnivalói – vasárnapi thaibox
  8. Thaiföld tengerpartjai – Ao Nang, Krabi
  9. Thaiföld tengerpartjai – Phi-Phi szigetek
  10. Thaiföld tengerpartjai – Koh Lanta szigete
  11. Thaiföld árak 2018
  12. Hasznos tippek és érdekességek Thaiföldre utazóknak
  13. Chiang Mai és környéke, hasznos tudnivalók
  14. Thaiföld árak 2019, avagy mi változott egy év alatt?

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.