Bangkok látnivalói – templomok

Amint már írtam, Bangkok egy csapás az érzékszervekre! Ami nem csak arra utal, hogy mi mindent lehet látni, hallani és ízlelni, hanem arra is, hogy mi mindent lehet ott csinálni. Bangkokban ugyanis lehetetlenség unatkozni.

Jól tudja ezt az a több mint 30 millió turista is, akik évről évre felkeresik a várost. Ennyi embert nehezen lehetne pár kiemelt fontosságú turista attrakcióval kiszolgálni anélkül, hogy ne egymást kelljen taposni, de szerencsére ott mindenből van elég. Értem ezt úgy, hogy Bangkokban a hasonló típusú látnivalókból nem egy-kettő, hanem legalább több tucat hasonló van. Legyen szó Buddha templomokról, úszó- vagy éjszakai piacokról, bevásárló központokról… mindegyikből van több, de egyben mindegyiknek megvan a maga sajátossága is. Van amelyik turistásabb, van amelyik autentikusabb, van amelyik elegánsabb, van amelyik lepukkantabb, de ugyanígy van olcsó, van drága, satöbbi-satöbbi… A lényeg, hogy mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Thaiföld a buddhizmus országa

Az ország – és azon belül Bangkok is – telis tele van buddha templomokkal, amik a város egyik legfőbb nevezetességei. Aki elég fanatikus, annak akár több napra való látnivaló is akad. Mi megmaradtunk az egészséges kíváncsiság szintjén és abban maradtunk, hogy bőven elég egy-két előre kiválasztott templomot megnéznünk. Utólag visszagondolva az a kettő is tökéletesen kielégítette Buddha-éhségünket. https://utazgatok.hu/wp-admin/post.php?post=8757&action=edit#
Mivel két buddha templom meglátogatásától bőven nem lettem vallás szakértő, megkímélek mindenkit attól, hogy a Wikipédiáról összeollózott vallás-elemzésemet olvasgassa. :) Helyette következzenek a puszta tények.

Buddha szobrok sorakoznak a fal mellett egymás után

Az előzetes internetes kutatásunk során – jobb híján – a szelekciót mi két olyan egyszerű szabályra redukáltuk, hogy a templomban legyen legalább egy ikonikus buddha szobor, és a belépő ára ne legyen több mint 1.000 Ft/fő. :)
Ez azért lett fontos, mert a látnivalók top-lista első helyén szereplő Wat Phra Kaew templomba a belépő kb. 5x annyi volt, mint bármelyik másik templomba, úgy, hogy látszólag ott pont nem volt semmi extra. (A Wat Phra Kaew belépő 500 baht, ami több mint 4.000 forint fejenként)

Találtunk viszont két másik templomot, amik pont Buddha szobraik miatt tetszettek meg. Az első egyből a világ legnagyobb Arany Buddha (Golden Buddha) szobra, a másik pedig egy hatalmas, fekvő Buddha szobor (Reclining Buddha).

Wat Traimit – a Golden Buddha szobor temploma
belépő 40 baht, ami kb. 320 Ft
A szuvenír árusokkal körülvett buddha templom komplexum központi, piramis-szerű építményének fő csarnokában csücsül a világ legnagyobb arany buddha szobra. Ennél többet nagyon el sem tudok mondani a helyről. A szobrot körbe lehet járni, lehet vele fotózkodni és itt kb. ki is fújt az egész dolog.

Arany buddha szobor a Wat Traimit templomban Bangkokban

Wat Pho – a Reclining Buddha szobor temploma
belépő 100 baht, kb. 830 Ft
A kb. másfél tízemeletes – tehát 15 emelet (!) – szélességű és fél tízemeletes – 5 emelet (!) – magasságú szobor hatalmas. Az őt körülvevő épület pedig kicsi. Indokolatlanul és idegesítően kicsi. Főleg a szobor méreteihez képest. A szobor szinte alig látszik az őt körülvevő oszlopok miatt, így meg se lehet azt teljes nagyságában csodálni. Inkább csak részleteiben, a fejét itt, a törzsét ott, a lábát meg amott.

A hatalms fekvő buddha szobor az őt tartó oszlopok között

Őszintén szólva annak a szobornak a méreteihez képest egy minimum 5x akkora helyen kellene pihennie.

A fekvő buddha szobor halszem optikás felvétellel

Ebből a szögből és ilyen lencsével már jobban látszik

Kinga és én állunk a fekvő buddha lábánál

Míg az első helyszín, a Wat Traimit csak egyetlen egy templom, addig a Wat Pho az már egy teljes templom komplexum. A fekvő Buddhának otthont adó pagoda mellett rengeteg kisebb-nagyobb épület, imahelyek, fallal körbezárt kertek, udvarok találhatóak, amik teljesen szabadon bejárhatóak. Nekünk leginkább azok a kis udvarok tetszettek, ahol egymás mellett rengeteg hasonló, de részleteiben eltérő imádkozó Buddha szobrok sorakoztak. Mint a Keresd a hibát! játékban, érdekes volt összehasonlítani az egymás melletti szobrokat, hogy melyik miben más. Érdekes volt látni a különböző arcformákat, az arckifejezésüket, a kéztartásukat, stb…

Wat Pho templomban buddha szombrok sorakoznak egymás mellett

Ha a fenti két templom közül kellene választani, akkor én mindenképpen a másodikat ajánlanám.

Fontos szabályok bármely Buddha templomba való belépéshez:

  • templomba lépés előtt mindig vedd le lábbelidet (érdemes lehet alapból papucsban menni),
  • tilos a miniszoknya és férfiaknál a túl rövid nadrág (általános szabály hogy a térd takarva legyen),
  • tilos az ujjatlan vagy pántos felső (általános szabály, hogy a vállak és a mellkas takarva legyen)
    a nőknek ajánlott a nagy melegben sállal vagy olyan hasonló ruhadarabbal készülniük, amit magukra tudnak dobni,
  • nőknek tilos a bármilyen szűk ruha, pl.: harisnyanadrág vagy feszülős ruha,
  • tiltott a sportruházat, szakadt ruha (szakított farmer), vagy bármilyen sértő feliratú öltözet.

Ezeknek a szabályok a betartása templomonként változik, de a tisztelet jeleként illik mindenképpen betartani őket. Mi is láttunk turistákat olyan kivágott felsőben, ami biztosan nem állta meg a helyét, mégis beengedték őket. Ne legyünk ilyen turisták, és tartsuk be ezeket a nem túl bonyolult szabályokat!

Borítókép: Suraphat Nuea

A sorozat további cikkei:

  1. Thaiföldre májusban
  2. Bangkok: színes, szagos, zajos
  3. Közlekedés Bangkokban
  4. Bangkok látnivalói – templomok
  5. Bangkok látnivalói – éjszakai élet
  6. Bangkok látnivalói – Bangkok egy hatalmas piac
  7. Bangkok látnivalói – vasárnapi thaibox
  8. Thaiföld tengerpartjai – Ao Nang, Krabi
  9. Thaiföld tengerpartjai – Phi-Phi szigetek
  10. Thaiföld tengerpartjai – Koh Lanta szigete
  11. Thaiföld árak 2018
  12. Hasznos tippek és érdekességek Thaiföldre utazóknak
  13. Chiang Mai és környéke, hasznos tudnivalók
  14. Thaiföld árak 2019, avagy mi változott egy év alatt?

Légy Te az első hozzászóló:

Az e-mail címed nem fog sehol publikusan megjelenni.